Tento rok som absolvoval môj druhý pobyt pri "slovenskom mori" a hoci pre mnohých je to už niečo bežné, mňa tam stále dokáže niečo prekvapiť. Teraz najviac asi autobusy...


Mavpicistický autobus
Na výlet do Zadaru sme sa rozhodli použiť často jazdiaci autobus. Chceli sme si spraviť prechádzku na zastávku, tak sme vyrazili o 20 minút skôr. Aké veľké bolo naše prekvapenie, keď nám pred domom autobus prefrčal na koniec ulice, kde sa otáča a pokračuje v jazde späť.
Našťastie nám hostiteľ povedal, že si v našej ulici môžeme autobus stopnúť kdekoľvek - tak sme ho stopli, nasadli a zistili, že si ide dať v centre 20 minút prestávku a potom sa vráti znova tam, kde sme nastupovali. Sme sa povozili...

Inak cesta späť bola zaujímavá - autobus vám zastane prakticky kdekoľvek. Teta povedala vodičovi, kam má ísť a on v pohode išiel štrkovou nespevnenou cestou. Aj nám zastal rovno pred domom. Nechápem, ako to môže takto fungovať.

V buse ma zaujal aj jeden plagát cestovnej agentúry, ktorá úplne vykradla televíziu CBS - nielen písmenkami, ale dokonca aj logom! Why???

Zadar
Mesto je pomerne veľké, ale všetko zaujímavé je na jednom polostrove (teda ak pre vás nie sú viac zaujímavé dopravné zápchy a miestni zmrzlinári usmerňujúci dopravu - rozumej policajti v bielych uniformách). Úzke kamenné uličky, veľa malých reštaurácií a obchodíkov, samozrejme nechýbali ani turisti. Najviac ma zaujal morský organ, ktorý tvorí hudbu pomocou vĺn. Uspávajúce...

Instant karma
V jednej reštaurácii sme si dali podľa chuti pivo alebo kávu, kde pivo malo stáť podľa cenníka 15 kún. Na účte bolo 20, čiže o 1/3 drahšie. To človeka nepoteší, obzvlášť takého zo slovenského kraja. Avšak instant karma zapracovala a čašník pri našom stole zabudol espresso, nepočul naše volanie a už sa nevrátil, takže som mal malého smrťáka zadarmo (rozumej presne za cenu toho rozdielu pri 2 pivách!!!). Instant karma is bitch! Good bitch.

Vo vode už po vajcia, vrátane

Dlhonohá cura a bezplatné piče
Majiteľ nášho ubytovania bol permanentne nadržaný vajčák, preto slovíčko cura (priateľka) bolo v jeho slovníku časté. Stále sa pýtal, či mám curu, potom ma vraj videl na pláži s nejakou curou (dvojník č. 1, pamätajte si) a napokon dobiedzal, prečo nespravím šmyk-šmyk s curou vo vedľajšom apartmáne (mimochodom veľmi milá a inteligentná poľská dievčina) Myslím si, že si ho viete dostatočne živo predstaviť.

Na slávnostiach obce ma však naozaj zaujali tri cure. Vysoké boli asi ako ja, ale také dlhé nohy som ešte nevidel. Fakt neviem, čím ich doma kŕmili... alebo mali pôvod v Černobyle? Samozrejme pre lepšiu predstavu pripájam ilustračný obrázok.

Lákadlom pre navštívenie osláv bolo aj (rozumej hlavne) bezplatnje piče. Slováci asi boli mierne sklamaní, keďže išlo o pitie (škoda). Pri tom sa prejavilo ďalšie národné špecifikum. Predstavte si dva rady, jeden na grilované ryby a druhý na pivo, oba produkty zadarmo. Slovensko = obrovský rad na pivo, Chorvátsko = obrovský rad na ryby. Samozrejme, pre nás výhoda, po pivo sme sa párkrát otočili. A fakticky jediní, ktorí sa k stánku s pivom doslova ponáhľali, boli Slováci alebo Česi. Priority.

Dvojníci
Ako už viete, ja som mal nejakého šťastného dvojníka s curami na pláži. V Zadare sme našli aj otcovho "dvojníka". Stojíme na zastávke a okolo nás prejde chlap s takou istou košeľou, ako má otec. Ja spolu s mamou samozrejme výbuch smiechu a dokonca som zaobstaral aj fotku. Bol by hriech nezvečniť dvoch skalných priaznivcov Lidl oblečenia (pre spravodlivosť dodám, že aj ja mám odtiaľ nejaké veci, môžete ma teraz vypískať .


Túlaví psi
V našej lokalite si miestne psi viedli vlastný život po uliciach. Väčšinou ušli majiteľom z dvora a spoločne sa flákali. Nebili sa, nehrýzli sa, neštekali po sebe. Proste kamarátske vychádzky. A všetci boli flegmoši, na nikoho nebrechali. Jeden nás dokonca odprevadil z osláv obce až domov a potom šiel svojou cestou.

Slovíčko tohtoročnej dovolenky
Jeden by si mohol myslieť, že najzaujímavejšie slovíčko tohto roka je cura. Priznávam, má niečo do seba, ale top je proste kuglica. Pravdepodobne je to chorvátsky výraz pre guľu, používali ho ako mierku zmrzliny, teda u nás kopček. Proste geniálne to znie, len si to vyslovte

Do 5 minút slnko zmizlo, preto ho všetci rýchlo fotili

Fakt sorry za dlhý príspevok, ale ešte by som mohol pokračovať. Ale to už asi individuálne na pive (týmto pozdravujem moju stalkerku L.

 Denník
Komentuj
 fotka
bloodypunk  18. 7. 2014 14:33
Nájsť v cudzine nejakého dvojníka je celkom ťažké, aj keď sú to obaja turisti. Celkom ma to rozosmialo a aj tie cury. To musela byť super dovolenka
 fotka
bluepanter  18. 7. 2014 15:45
@bloodypunk dalo sa, ale ku koncu som sa už nudil, nebaví ma len tak ležať na pláži

Inak zabudol som dať ilustračné foto k dlhým nohám


 fotka
snehovavlocka  18. 7. 2014 23:01
neviem prečo, ale sa mi zdá, že si sa nejak odviazal pri tom písaní, aspoň na tvoje pomery teda...
a ty máš stalkerku?
 fotka
bluepanter  19. 7. 2014 08:40
@snehovavlocka to bola ešte nálada z dovolenky a absencia spánku (v noci som šoféroval)
inak išli sme späť cez Budapešť popri Keleti

jj, mám spolužiačku-stalkeru, občas mi rozpráva, čo tu prečíta
 fotka
snehovavlocka  19. 7. 2014 09:16
aj si sa opálil?
heh, ako sa ti tam šlo? nezablúdil si?

a nechce sa sem registrovať? posila proti tebe by sa zišla :happy:
 fotka
bluepanter  19. 7. 2014 09:23
@snehovavlocka jasne, som čokoládový, priam na zjedenie
v noci o druhej prakticky žiadne autá, ale inak tento úsek už šoféroval otec až domov
(a navigáciu používame)

iba pasívne číta
a prečo si myslíš, že by bola proti mne?
 fotka
nicmanenapada  19. 7. 2014 09:37
Pobavilo A je super, aký si rozcestovaný!
 fotka
bluepanter  19. 7. 2014 09:44
@nicmanenapada až tak rozcestovaný teda nie som
a teba nedobehnem ani v 3 životoch

inak prečo čítaš blogy a nepíšeš diplomku? utekaj písať a nezabávaj sa
 fotka
snehovavlocka  19. 7. 2014 10:03
no o tom by sa dalo polemizovať, keď za tebou nedobehla tá poľská cura
jáj, no tak to si ani veľa nevidel :/

prečo by nemala byť?
10 
 fotka
bluepanter  19. 7. 2014 10:11
@snehovavlocka popravde ona sa mi prvá predstavila a vždy sa zrazu objavila (aj odišla) ako Gandalf
však osvetlené to bolo dobre

lebo je to kamarátka, či práve preto?
11 
 fotka
snehovavlocka  19. 7. 2014 10:54
si si istý, že to nebol iba výplod tvojej fantázie?

veď aj ja som, to sa predsa nevylučuje
12 
 fotka
bluepanter  19. 7. 2014 11:17
@snehovavlocka áno, som si istý

pche, len či naozaj si, keď si proti mne
13 
 fotka
snehovavlocka  19. 7. 2014 11:38
a fotku máš?

veď ja len tak k tebe ako ty ku mne
14 
 fotka
bluepanter  19. 7. 2014 11:42
@snehovavlocka nie, iba mail

som šokovaný
15 
 fotka
snehovavlocka  19. 7. 2014 20:17

16 
 fotka
snehovavlocka  19. 7. 2014 20:18
eh, ten smajlík svätožiarsky nefunguje, škoda...
17 
 fotka
tequila  12. 10. 2020 19:47
CHýbajú mi tvoje blogy, úprimne
Napíš svoj komentár