Pôvodne to mal byť opäť jeden z tých sentimentálnych blogov, ale začnem niečím všedným. K sentimentu sa ale iste prepracujem.
Nedávno som si opäť pozrel film Inception a v hlave mi uviazla jedna myšlienka – že myšlienka je na počiatku (skoro) všetkého.

Jednoduchá, rýdza a na kosť obnažená idea stojí za tým, akí sme teraz a akí budeme v budúcnosti. Idea, ktorú sme sami akceptovali a skryli si ju do svojho trezoru niekde v zákutiach našej hlavy.

Ovplyvňuje nás prostredie a ovplyvňujú nás ľudia v ňom. Myšlienky si ale vždy vyberáme, vždy sami rozhodujeme o tom, ktoré akceptujeme – či už vedome alebo o tom rozhodne naše podvedomie.

Tieto prijaté myšlienky neodchádzajú, ale sú v nás zasadené ako malé semienko. Teraz už ide len o čas, ktorý plynie. Semienka vyklíčia a myšlienky rastú v niečo väčšie, mnohokrát konečne aj v činy a viditeľné výsledky.

Samozrejme, nie všetky myšlienky prežijú. Mnohé sa snažíme zahubiť sami ako nežiadúci plevel, iné sú porazené rôznymi vonkajšími vplyvmi alebo ďalšími silnejšími myšlienkami.

Podstatné je, že niektoré prežijú, zosilnejú, stanú sa dôležité v našom živote a ovplyvnia ho až po posledný deň. Ako sa k nám takáto drobná, ale raz možno silná idea vôbec dostane?

Môže to byť silný zážitok z detstva ako úmrtie v rodine, ktoré v nás časom vypestuje potrebu zachraňovať iných. Alebo to môže byť len drobná pochvala za niečo, čo sa časom stane naším povolaním a silnou motiváciou pokračovať ďalej.

Čaro je v tom, že nikdy nevieme, ktorá myšlienka sa uchytí a v čo sa vyvinie. Až časom zistíme, či padla na úrodnú pôdu. Táto navonok nevyspytateľná a náhodná "úrodnosť" myšlienok by nás však nemala zbaviť opatrnosti. Veď aj naše slová či činy zanechajú nejakú stopu, ktorá môže v niečo vyrásť. V niečo dobré alebo zlé – záleží to od nášho vplyvu a stále prítomného faktoru náhodnosti.

 Vyznanie
Komentuj
 fotka
silanova  20. 9. 2013 22:44
myšlienka tohto blogu nie je zlá ,akurát celkom neviem ako je to s tými myšlienkami proti ktorým môžeš bojovať,vedome ich ničiť a oni /ony aj tak sú..
 fotka
bluepanter  20. 9. 2013 22:53
@silanova tie sú asi príliš silné alebo ich živí niečo, čo nevieš/nemôžeš ovládať
preto je to buď večný boj a ich potláčanie, alebo ich akceptovanie a voľné bujnenie/naučenie sa s nimi žiť ... a ja si nedovolím tvrdiť, ktorá cesta je najlepšia pre tú-ktorú myšlienku
asi to chce iba metódu pokus-omyl aj s rizikom, že ten omyl príde o niekoľko rokov
 fotka
silanova  20. 9. 2013 23:10
skúšam na striedačku obidve tie cesty hm ako by som to,zatiaľ mi nevyšla ani jedna
 fotka
bluepanter  20. 9. 2013 23:14
@silanova tak sa tým skús netrápiť a nezamýšľať sa nad tým, ak to je možné. Možno to pomôže
 fotka
silanova  20. 9. 2013 23:22
keď ja viem čo by pomohlo ,ale to nie je možné,ale skúsim teda tento Tvoj recipe
 fotka
bluepanter  21. 9. 2013 07:55
@silanova držím palce
 fotka
silanova  21. 9. 2013 10:50
Napíš svoj komentár