Drvivá väčšina z používateľov tohto portálu patrí do tzv. generácie Y, kam sa zaraďujú ľudia narodení od 80. rokov až do obdobia milénia. Narodili sme sa do sveta, v ktorom práve neprebiehala žiadna svetová vojna a na prahu rýchleho technologického pokroku v rôznych oblastiach. Prakticky svet neobmedzených možností. Prečo sme však potom nešťastní?

Neobmedzené možnosti
Život je veľký humorista. Všetci chceme slobodu, hlavne v možnostiach výberu. No zrazu je tých možností akosi priveľa a žiadna sa nám úplne nepozdáva, prípadne sa bojíme toho, čo nám prinesie. A tak stojíme na mieste, čas plynie a na Birdzi vzniká ďalšie fórum o tom, kam ísť na vysokú školu.

Naši rodičia mali o dosť menej možností voľby a väčšinou robili to, čo sa od nich očakávalo. Neznie to príjemne, ale niekedy to stačí. Na nás je teraz oveľa väčší tlak spôsobený zodpovednosťou, lebo toho máme viac v rukách. Už sa nemáme na koho vyhovoriť.

Ľudia viacerých tvárí
Je prirodzené, že človek sa inak správa doma, na plese a v spoločnosti priateľov. Každý nosíme nejakú spoločenskú masku na rôzne príležitosti. S príchodom sociálnych médií ich počet vzrástol a rovnako sa zmenili aj možnosti na ohýbanie reality, pod ktorou teraz myslím našu skutočnú osobnosť.

V súčasnosti je proste ľahšie selektívne vytvárať obraz o našej osobe, nakoľko je pre ostatných náročnejšie a mnohokrát aj nedôležité si to overovať. K takémuto správaniu nás vedie hlavne porovnávanie sa s rovesníkmi. Každý chce byť ten, kto ďalej dociká, kto ho má väčšieho a pod. Preto každý Facebook profil hrdo hlása, že jeho majiteľ dociká od Tatier k Dunaju a mužský nástroj umožňujúci túto činnosť siaha minimálne od Tatier po Nitru.

V konečnom dôsledku tento obrovský rozdiel (lebo v skutočnosti len od Tatier po Žilinu...) spôsobuje, že takmer celá generácia sa na niečo hrá, porovnáva sa a vždy vidí, že sa nájde niekto lepší. Určite si prečítajte nádherný článok, ktorého pointou je, že sa treba zbaviť egocentrizmu a porovnávaní s ostatnými.

Racionálne rozmýšľanie
Sám nevyznávam žiadne náboženstvo a považujem sa za pomerne racionálneho človeka, práve preto som sa aj precenil a myslel som si, že nasledujúce vety nikdy nepoviem. Pre človeka je dôležité, aby existovalo niečo nevysvetliteľné. U mnohých je to práve náboženstvo alebo iná viera tohto typu. Až po zhliadnutí videa z Ted Talks som pochopil, prečo to nie je až tak zlá vec.

Ono ako som už spomínal vyššie, teraz máme oveľa viac zodpovednosti na našich pleciach ako kedykoľvek predtým v histórii. Nemôžeme sa vyhovárať na Božiu vôľu, na červených súdruhov, iba na zlé detstvo u psychológov (dnešný moderný dôvod). Lenže človek potrebuje dodržiavať psychohygienu a na mnohých je dnešný svet priveľkou záťažou. Preto každá barlička v podobe šťastia, osudu, mýtov a nadprirodzených javov je záchranou.

Určite vám teraz nejdem hovoriť, aby ste začali uctievať napríklad malého zeleného mužíka. Mne samému sa takáto myšlienka nepozdáva. Skôr sa naučte mať viac na háku nepodstatné veci a pri tých podstatných si povedať, že ani najhorší scenár neznamená porážku.

A môže byť teda naša generácia šťastná? Môže, keď si uvedomíme, čo je naozaj dôležité a čo nás robí šťastnými. Vzorom je v tomto môj kamarát, ktorý určite raz bude skvelým manažérom a nielen preto, že to študuje. Napriek jasne danému smeru kariéry si uvedomuje, že jeho prioritou je vlastná rodina a nehodlá na jej úkor obetovať svoj život korporácii. A o tom to je - udržať si svoje životné priority v takom poradí, aby sme sa cítili šťastní.

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
sloniiiiiiik  4. 5. 2014 20:49
fajn článok
 fotka
nicmanenapada  4. 5. 2014 20:52
Posledný odstavec - Viktor?
 fotka
anzu  4. 5. 2014 20:52
Super článok

Možno by som ešte dodala, že je tu veľký spoločenský tlak na to, aby si bol úspešný v každej oblasti a to čo najskôr. V pätnástich máš vedieť, čo chceš byť a v tridsiatke už máš mať nejakú tú kariéru a ideálne druhé dieťa na ceste v stabilnom a šťastnom manželstve. A potom môžeš začať pracovať na tom, aby tá kariéra bola čo najlepšia.
 fotka
transplantovana  4. 5. 2014 20:52
Krasny clanok! Par rokov dozadu som riesila presne to, ze vsetci naokolo boli nestastni, nedokazali si vybrat, co, kde, ako, a to prave pre ten pretlak moznosti, ktore sa na nas hrnu z kazdej strany.
A velmi, velmi vela ludi sa iba zakuklilo a zacalo permanentne trpiet a neprijimat vobec nic, co sa im ponukalo. Neviem ako okolo teba, ale okolo mna je velmi vela depresivnych ludi, ktori nevedia, co so sebou, ale ani sa vobec nesnazia, len si tak kysnu, plynu a stazuju sa.
Je super, ze sa stale najdu ti motivovani
 fotka
cortes  4. 5. 2014 21:05
je to fajn článok v podstate je to čo si myslím, len na dosť často na to zabúdam keď som niečim rozladený
 fotka
bluepanter  4. 5. 2014 21:42
@sloniiiiiiik Ďakujem

@nicmanenapada jasne, v tomto ho neskutočne obdivujem

@anzu Ďakujem. S tým dodatkom jednak súhlasím a jednak aj nie. Je tu ten spoločenský tlak, ale paradoxne vzniká skupina ľudí, ktorí aj v 30-ke žijú ako 18-roční. Peter Pan Syndrome.

@transplantovana priznám sa, že si neviem vybaviť konkrétnych ľudí z okolia, u ktorých by to tak bolo. Ešte to asi len príde, ale chápem, o čom vravíš. Stoja vo svojom živote na mieste a sú bez cieľa ako keby v začarovanom kruhu

@cortes stačí si raz za čas utriasť priority
 fotka
hajzelodkosti  4. 5. 2014 22:34
myslim, ze by stacilo uviest posledny odstavec blogu a malo by to rovnaku hodnotu ako cely blog (ale chvalim boldovanie - boze uz som blazon vsade to vidim . Ja mam podobny nazor, ale prevzaty a citujem ehm ehm:

"Tato generacie je v pici, ale stastna."

proste tato generacia ma pocit, ze je vsetko v pici. Nic sa nedari, nic nefunguje, vsetko je zle, neuznavaju ziadnu autoritu a pod., ale pritom ziju v dobe, kde by chceli zit vsetky generacie pred nami. Menej bezstarostne obdobie ako je teraz snad nebolo. Pozri sa dozadu. Socializmus, Nacizmus, Turci chapes co chcem povedat.

Proste je tak bezstarostne obdobie, ze ich mozgy nema co zamestnavat, nic prosperujuce. Stracaju hodnoty, styk s rodinou, nicia si vztahy a pod., ale su stastni, stastni lebo ich prakticky nic nepali. Je tema na hrozne dlho.
 fotka
bluepanter  4. 5. 2014 22:51
@hajzelodkosti súhlasím, teraz sa máme najlepšie, ale každá generácia má svoje problémy, aj tá naša
ale určite nemáme bezstarostné obdobie, také niečo podľa mňa ani neexistuje
 fotka
alysia  5. 5. 2014 10:56
konečne som sa dočkala nejakého blogu
sakra, a našla som sa v ňom tiež neviem čo kde ako a som z toho deprimovaná
10 
 fotka
bluepanter  5. 5. 2014 16:39
@alysia však raz za čas nejaký pribudne
nuž tak si skús niekedy len tak sadnúť a prozmýšľať, čo ďalej
11 
 fotka
alysia  5. 5. 2014 16:50
@bluepanter raz za cas je relativny pojem
čoˇďalej? no makať na 1985695639% a tak no a na čom, to je otazka
12 
 fotka
hajzelodkosti  5. 5. 2014 18:28
@bluepanter dobre, ale definuj problemy tejto doby (nie tohto statu ...chapes, jasne, ze su, ale ake oproti minulosti?
13 
 fotka
bluepanter  5. 5. 2014 19:22
@hajzelodkosti rovnako dôležité pre nás ako boli pre iné doby ich problémy
ak chceš konkrétne, tak napr. problém so spracovaním informácií, je ich na ľudí priveľa a je ťažké rozoznať tie dôležité.
proste každá doba má to svoje, dobré aj zlé, je zložité to porovnávať. toto by chcelo niekoľkodňovú diskusiu pri pive
14 
 fotka
hajzelodkosti  5. 5. 2014 19:38
@bluepanter ok, nejde vsak o existencni problem. Jasne, ze kazda doba ma negativa / pozitiva, ale pochop, ze dnesne negativa su oproti minulosti smiesne. Nie je to tak davno, ked mladeznici stali na vlak smer osviencim a dnes vravime o spracovani informacii ako o jednom z problemov, a to nas deli 60 rokov.
15 
 fotka
bluepanter  5. 5. 2014 21:06
@hajzelodkosti ok, to je neporovnateľne horšie ako súčasnosť
16 
 fotka
antifunebracka  6. 5. 2014 01:08
*prevazna vacsina
inak ale ozaj pekny blog, v ktorom sa najde prakticky kazdy z nas. to s tym prilis sirokym spektrom moznosti si vystihol, pocul som to uz z vela stran... clovek je skratka tvor vecne nespokojny, aj ked ma malo, aj ked ma vela. ale prave tato nespokojnost nas zenie dopredu
17 
 fotka
bluepanter  6. 5. 2014 17:00
@antifunebracka táto je drvivá
jj, celé je to len o nejakom balansovaní, pričom žiadna z tých krajných hodnôt nie je ideálna
18 
 fotka
georg21  8. 5. 2014 16:17
Keď si sa vyjadril k náboženstvu (čo je ľudský spôsob uctievania Boha, ktorý zahŕňa obrady a pod.) tak to bolo podobne ako som to očakával. Ale chápem.
Dôležitejšie je povedať, že každý človek má svoju vlastnú mieru viery. A to v závislosti od toho, čo robí preto, aby dostával Božiu milosť. Opísal si to tak, že som si predstavil babičky v kostole ako sa modlia. A to nie je podstatou živej, autentickej viery, ktorá človeku dodáva silu na základe toho, že má s Bohom, s Ježišom osobný vzťah, na ktorom stále pracuje napr. pomocou modlitby, ktorá je odpoveďou na jeho volanie. Ale je pochopiteľné prečo si to tak napísal. :letim:
19 
 fotka
georg21  8. 5. 2014 16:24
+ a vlastne som tým chcel povedať, že je treba rozlišovať čo znamená pojem náboženstvo a pojem viera. Lebo potom to ľudia chápu tak prosto, a robia si z toho posmech. Ani sa nečudujem, sám som napísal, čo mi napadlo.
20 
 fotka
bluepanter  10. 5. 2014 15:59
@georg21 možno som to napísal tak, že to vyznelo ako keby som medzi tým nerozlišoval, to uznávam. každopádne aj viera sa dá chápať v náboženskom a nenáboženskom zmysle.
Napíš svoj komentár