Zaujíma ma, aká je budúcnosť ľudstva a kam smerujeme. Chcel by som to vedieť ako z čírej zvedavosti, tak aj z praktických dôvodov. Veda a sci-fi filmy ponúkajú svojské návrhy bližšej či vzdialenej budúcnosti, ktoré sa občas ani veľmi nelíšia. A netreba zdôrazňovať, že niekdajšej sci-fi literatúre veľa tipov vyšlo.

V škole sme mali aj nádherný, obzory rozširujúci predmet o internete, kde sme preberali aj jeho vývoj a smerovanie. Zdá sa, že kľúčovým pojmom, mimochodom podľa mňa veľmi nádherným, je kolektívna inteligencia. V podstate nás sprevádza už od detstva, keď sme si zdieľali domáce úlohy alebo dôležité fakty pred písomkami.

Ale ako sa sila kolektívu prejavuje globálne? Predstavte si, že vás trápi nejaký pálčivý problém, napríklad či je vhodnejšie najprv si umyť zuby a potom raňajkovať, alebo opačne. Vo svete 1.0 ste mohli obehať svoj úzky okruh známych a spýtať sa ich na ranné rituály. Svet 2.0 už umožňuje využiť rozsiahlejšie možnosti - pridáte fórum na Birdz a zistíte, ako si zuby umývajú desiatky ľudí.

Dnes nie je taký problém dostať sa nielen k informáciám bežným, ale aj veľmi špecifickým ako je výroba bomby a podobne. Od takejto, povedzme pasívnej, formy kolektívnej inteligencie sa dá prejsť aj k aktívnej - môžeme pomáhať budovať lepší svet cez crowdfunding, vykonať nejakú prácu cez crowdsourcing, šetriť prírodu spoločným dochádzaním autom cez carpooling a mnoho, mnoho ďalších aktivít tohto typu.

Raz nám bol v škole prednášať IT podnikateľ, ktorý sa vyšvihol tým, že prepájal už existujúce softvérové riešenia. Nebudoval nové veci pre inštitúcie, lebo to už väčšina má (ehm, Slovensko 2.0 bude mať), ale robil medzi nimi prepojenia, čo je extrémne náročné. Ale keď sa to podarí, získate oveľa silnejší nástroj.

Ako už začínate vidieť, tieto dieliky do seba pekne zapadajú. Milióny ľudí si spoločne pomáhajú a svojím mravenčím príspevkom dokážu vytvoriť geniálne veci. Systémy sa prepájajú, aby boli užitočnejšie. A všetko to, reálne bez nejakého idealizovania, tvorí lepší svet a svojím spôsobom pravú demokraciu, lebo ľudia si vyberajú sami.

Zaujímalo by ma, či je svet lepší alebo horší. Či sú ľudia lepší alebo horší. Asi nikto na to nedokáže poskytnúť odpoveď, ale ja mám pocit, že sme lepší a máme nádej byť ešte lepšími.

Kým sci-fi a veda uvažujú o scenároch, kde ľudstvo vytvorí jeden kolektívny mozog bez biologickej schránky (v počítači), mne stačí vidieť, že kolektívna inteligencia je trendom súčasnosti. A páči sa mi to

Ako to vnímate vy?

 Úvaha
Komentuj
 fotka
piotra  13. 8. 2014 15:27
ooo, vždy sa poteším, keď na tomto portáli narazím aj na niečo iné, než vylievačske *cenzúra* (ktorých súčasťou som aj ja).
 fotka
bluepanter  13. 8. 2014 16:03
@piotra aj vylievačské oné (iste to bolo za tou cenzúrou) treba, blogoterapia
 fotka
antifunebracka  26. 6. 2019 17:31
Ty by si mal prednášať profesionálne niekde
Napíš svoj komentár