Mám pocit, že dnes je jeden z prvých skutočne jesenných dní. Možno je to len tým, že ku mne na návštevu prišla nevítaná jesenná nálada.

Momentálne chcem odtiaľto, zo Slovenska, odísť niekam preč a hľadať to, čo nenachádzam tu. Chýba mi okolo mňa viacero ľudí s povahovými vlastnosťami, ktoré si vážim a ktoré vyhľadávam.

Kedysi, keď som odchádzal preč z rodného mesta študovať do Bratislavy, som si myslel, že sa zbavím malomeštiackej "logiky" a celkovo prostredia, ktoré tu bolo. Nemám však pocit, že by sa mi to úplne podarilo. Uznávam, že asi slabo hľadám, nakoľko väčšinou ostávam v tej vode, do ktorej spadnem hneď na začiatku.

Snažím sa vybaviť si nejakú stáž na leto a možno aj Erazmus, aby som trochu pocítil inú mentalitu než tú našu slovenskú. Zdá sa mi, že tu namiesto nejakej vzájomnej podpory v raste funguje vzájomná podpora v ťahaní niekoho nadol. Rád by som zistil, či je to problém ľudí vo všeobecnosti alebo špecifikum nás, Slovákov.

Verím, že pre väčšinu z tých cca. 3 ľudí čítajúcich tento brak budem znieť namyslene a povýšenecky. Dúfam však, že aspoň ten jeden čitateľ sa bude vedieť so mnou stotožniť.

Hovorí sa, že ľudia okolo najviac formujú človeka. Verím, že na tom niečo môže byť. Na mojich kamarátov sa v žiadnom prípade nesťažujem, mám okolo seba dobrých ľudí. Niekedy by to však možno chcelo viac spoločne stráveného času alebo sa aspoň zastaviť v čase a len tak byť, existovať.

Obzvlášť si cením osoby, ktoré ma niečím obohatia. Osoby, s ktorými sa viete rozprávať o jadrovej fyzike (aj keď o nej nič neviete), ale aj o bežnom živote, avšak s akýmsi nadhľadom.

Dúfam, že budúci rok budem mať možnosť ísť takéto osoby hľadať za hranice. A vôbec sa nenahnevám, ak na niekoho takého natrafím aj na Slovensku. Už mám dokonca v rukáve dve hry, ktorými sa dá ľahko preveriť, či si budeme rozumieť

Chvíľu som si aj myslel, že som príliš náročný na ľudí v okolí. Nedávno ma ale jedno video z TedX presvedčilo, že treba byť náročným. Snažím sa mať vysoké nároky na seba a rovnako aj na ostatných. Ak to video nájdem, pridám ho sem ako komentár.

Zatiaľ vám sem pridám len pesničku, ktorú si počas aktuálnej nálady rád púšťam. Celkom totiž vystihuje moje pocity.

Jarko Nohavica

P.S. Je veľmi v poriadku, ak budete mať na mňa zlý názor. Raz som videl také perfektné video o tom, prečo si niektorí ľudia nerozumejú a nikdy si nebudú rozumieť. Bolo to vysvetľované cez osi v rovine. Ľudia si proste rozumejú len s niekým, kto sa nachádza v úzkej oblasti s rovnakými myšlienkovými pochodmi.

 Vyznanie
Komentuj
 fotka
sapphirizing  30. 10. 2013 14:51
Dneska som mala smutnu prvu polku dna lebo som si nevzala bundu a sla som v dazdi a vetre do prace plus v zime kupovat jednu vec pre pracu a potom domov. Uz nechcem jesen. Taka bola dobra kym vyzerala jak leto!
 fotka
bluepanter  30. 10. 2013 15:00
@sapphirizing keby aspoň slnko svietilo
a druhá polka tohto dňa je teda lepšia?
 fotka
sapphirizing  30. 10. 2013 15:07
Uz som doma v teple cakam na leto
 fotka
wladi  30. 10. 2013 19:10
bolo by fajn najst rovnako zmyslajucich ludi, hoci ja mam pocit, ze je to beh na velmi dlhu trat kazdopadne treba vsetko skusit a ist za tym! clovek co hlada najde casom
 fotka
bluepanter  30. 10. 2013 19:14
@wladi dúfam, že to tak bude a uznávam, že asi treba viac hľadať
hlavne keď je človek občas sarkastický bastard ako ja
 fotka
bizbilio  30. 10. 2013 19:23

ja ti to len vrelo odporucam. lebo, naozaj to je v tych slovakoch (mam to overene).
a zelam ti, nech sa ti to zahranicie podari a najdes (co hladas).
 fotka
catmartina  30. 10. 2013 19:40
zostalo mi tak divne smutno, po dočítaní poslednej vety :ehm:
 fotka
bluepanter  30. 10. 2013 20:00
@bizbilio thanks aj takto mimo správy

@catmartina prepáč, to som nechcel ale iste aj ty máš rada, keď je niekto "rovnaká krvná skupina" ako ty
 fotka
willbebetter  30. 10. 2013 22:38
Nahodou, ja s tebou plne suhlasim vo vsetkom co si napisal. Vysoke naroky na seba aj inych som vzdy mala, mam aj budem mat a v zasade to podla mna nie je nic zle. Tak sa clovek najrychlejsie posuva vo svojom zivote.

Ved ako vravi Oscar (a ze ten vzdy triafa klincek po hlavicke):
"I have the simplest tastes. I'm always satisfied with the best."
10 
 fotka
snehovavlocka  30. 10. 2013 22:40
mňa by zaujímali aj tie videá, nech sa i ja obohatím
11 
 fotka
bluepanter  30. 10. 2013 22:50
@willbebetter tak sa teda posúvajme a snáď objavím ďalších podobných ľudí
inak trefný výrok

@snehovavlocka idem hľadať, hoci neviem ako
12 
 fotka
bluepanter  30. 10. 2013 22:55
@snehovavlocka
Prvé video z Ted:
» www.ted.com/talks/lang/cs/a...

To druhé nemám šancu nájsť. Vlastne ani neviem, či to bolo video alebo iba blog s grafmi :/
13 
 fotka
snehovavlocka  30. 10. 2013 23:04
ani som nečakala, že to nájdeš a tak rýchlo, vďaka!
14 
 fotka
flussica  30. 10. 2013 23:49
Presne tamtú som včera počúvala. Mám pocit, že Tvoje pocity a moje pocity vystihuje celkom dvoma odlišnými spôsobmi, ale to je asi na Nohavicovi akési "to jedinečno."

Škoda, že nenachádzaš video cez osi v rovine, hoci ako značného antifanúšika grafov ma to vlastne až tak mrzieť nemusí. A po dnešnom (i mnohých minulajších) zistení, že Google predsa len nepozná odpoveď na čokoľvek (ani nie je schopný mi vždy nájsť kľúče od bytu) som zhodnotila, že na niečo je lepšie využiť iné metódy. Napríklad detektor kovov, len na ľudí neviem, ako by sa osvedčil. Tak či tak, príjemné hľadanie.
15 
 fotka
janulienocka  31. 10. 2013 01:40
Občas to nemá zmysel hľadať...treba sa na to zamerať vo svojom vnútry a rozposielať signál do okolia...tiež záleží na prostredí kde sa zdržuješ..za hranicami nie vždy nájdeš to správne avšak dvere do sveta možnosti máš isté ak zapracuješ
16 
 fotka
bluepanter  31. 10. 2013 10:46
@flussica a ako vystihuje tá pesnička tvoje pocity?
tiež ľutujem, že to neviem nájsť, ale nepamätám si žiadnu presnú citáciu z toho článku/videa, aby som to našiel.

@janulienocka aj to je spôsob, ale myslím si, že to ide ruka v ruke s hľadaním. Lebo ak som sa niečo doteraz naučil, tak asi to, že šťastiu a náhode treba pomôcť vlastnou aktivitou
17 
 fotka
flussica  31. 10. 2013 15:47
Priamočiaro . Priala by som si viac poézie.
To nič, teraz si hľadaj tie dôležitejšie veci . Možno aj toto Ti do toho náhodou príde, ou-jé.
Napíš svoj komentár