Všetko v skutočnosti ovládajú dvaja páni. Učili vás v škole o tom, aké formy vlády existujú? Na chvíľu, prosím, zabudnite. Rovnako sa v nasledujúcich riadkoch nenechajte uniesť konšpiračnými teóriami, ale prečítajte si príbeh o dvoch všemocných pánoch.

Jeden z nich, ktorý si myslí, že je vyššie, sa volá Cyril. Cornel, naopak, takým veciam vôbec neprikladá význam. Ako som už spomínal, obaja páni sú mocní a každý deň riadia svet. Väčšinou je to ako pokojná plavba – sadnú si za spoločný stôl a pri jedle alebo dobrom nápoji sa zhodnú na najvhodnejšom postupe pre každú prerokovanú situáciu. Každý z nás to už dobre pozná, že more nie je vždy pokojné. A to ho ani na Slovensku nemusíme mať, aby sme to vedeli.

Občas sa moci chopí iba jeden z nich a naozaj záleží iba od konkrétnej situácie, či je to dobre. Ono niekedy jeden nie je veľmi kompetentný vykonávať prácu toho druhého. Vy však vlastne ešte vôbec neviete, akí títo páni sú. Poďme túto chybu napraviť.

Z osobnej preferencie si dovolím predstaviť najprv Cyrila. Tento vysoký pán sa hrdí tým, že jeho rozhodnutia sú vždy exaktné. Svojím analytickým okom hneď zhodnotí situáciu, zmeria potrebné veličiny a vyčísli aj nevyčísliteľné. Keby jeho povolaním nebola vláda, dobre by sa uživil v banke. Jeho prácou je často zvažovanie rizík a podľa pravdepodobnosti sa aj snaží rozhodovať. Ak niečím opovrhuje, tak je to nepremyslené konanie, takže v podstate opovrhuje Cornelom. K nemu sa tiež dostaneme, ale o Cyrilovi je ešte nutné spomenúť, že je kritický, no stále otvorený novým názorom.

Cornel, to je úplne úplne iná liga. Preferuje spontánne rozhodnutia, prvé dojmy a ignorovanie dôsledkov, z čoho Cyrila neraz triafa šľak. Mnohí by si o Cornelovi mohli myslieť, že je nepoučiteľný – trochu aj je, ale on má hlavne obdivuhodné zásoby energie a neuveriteľnú schopnosť regenerácie. Prezradím vám na neho, že občas je to poriadny bitkár. Ak ho práve nebrzdí Cyril, tak ide s vervou do boja a nevadí mu, aj keď do vopred prehratého. (Lebo verí, že nič také ako vopred prehratý boj neexistuje.) Pre Cornela je niekedy ťažké udržať si koncentráciu, preto býva pravidelne rozlietaný na všetky svetové strany. Všetky.

To sú ale protipóly, že? Nebojte sa, majú aj niečo spoločné. Tvrdohlavosť. Takže vlastne sa bojte, lebo keď prebieha ich porada, nemusí to ísť vždy hladko. Sú situácie, kedy sa títo vladári nedokážu zhodnúť. Každý sa brojí voči názoru toho druhého a háji svoj. Beda keď nastane takáto patová situácia. To sú niekedy spolu zatvorení v jednej miestnosti aj celé dni a verte mi, že neradi spolu trávia toľko času. Lenže rozhodnutie raz musí prísť. Ale ako?

Občas im k tomu dopomôže sám čarotvorca život a zmení sa situácia – zrazu majú argumenty jedného väčšiu váhu a už to ide. Inak verte mi, že pri argumentácii nemá Cyril vždy navrch aj napriek jeho logickosti, Cornel sa nenechá len tak zaskočiť!

Stáva sa, že život je chvíľu aj férový a neľahké rozhodnutie sa musí zrodiť pomocou poradcov. Cyril sa k takému niečomu nerád uchyľuje, ale Cornel je tomu otvorenejší. Obaja k sebe pozvú tretiu stranu, poradcu z iného kraja, ktorý do situácie vidí tak akurát. Veď prinajhoršom ho zasvätia a jeho radu spoločne prekonzultujú.

A takto sa, bez nejakých včeličiek, rodia rozhodnutia. Samozrejme, zlé aj dobré, lebo i Cyril s Cornelom sú omylní. Treba im však uznať, že vládnuť sa snažia čo najlepšie. Napokon, robia to aj pre seba.

Hlavne sa netrápte tým, že sa nemajú až tak radi. Cyril sa vie zľutovať a keď Cornel na poradu príde zbitý, pomôže mu vyliečiť jeho rany. A ak je Cyril smutný, keď niečo nesedí alebo je frustrovaný, Cornel ho dokáže zabaviť a ukázať mu, že problém nebude taký hrozný. Veď predsa len sú vo vládnutí spolu a nemôžu to len tak vzdať.

Česť všetkým Cyrilom a Cornelom!

 Vymyslený príbeh
Komentuj
 fotka
antifunebracka  7. 9. 2016 16:38
To sú nejakí tvoji šéfovia?
Napíš svoj komentár