Keby ste sa ma spýtali, čo ľuďom chýba, možno by som povedal, že disciplína. Možno aj niečo iné, ale disciplína k takým veciam patrí.

Pokiaľ však disciplína siaha? Najprv by sme si mali povedať, čo to je. Mňa ako prvé napadlo počúvanie a plnenie požiadaviek rodičov, profesorov, nadriadených a pod. Na vojne musí byť vojenská disciplína a rozkazy sa musia plniť. Núka sa mi však otázka, či je disciplína bezduché plnenie si rozkazov alebo je to počúvanie rozkazov a ich hodnotenie v mysli?

Je človek disciplinovaný, ak dostane nezmyselný príkaz, a práve kvôli tomu, že je nezmyselný, ho nevykoná?
Ako však treba rozkazy a požiadavky posudzovať? Čo keď ten nadriadený vie lepšie určiť zmysel príkazu a my ho nesplníme len preto, lebo si myslíme, že je nezmyselný.

Hovorí sa, že pravidlá sú tu nato, aby sa porušovali. Avšak kam by sme dospeli, keby neboli žiadne pravidlá? K anarchii? Mnohí o tom snívajú, ale anarchia by bola horšia ako skrytá totalita. V totalite si aspoň môžete byť niečím istí, ale v anarchii nie je nič isté.

Ja osobne som zástancom disciplíny a mám rád, keď je niečo presne vymedzené. Priveľké porušovanie pravidiel nemám rád, hlavne keď sú nepotrestané. To je potom nefér.
Avšak k rozkazom sa treba stavať kriticky, nie ako bábka. Ani počítač nič neurobí, keď mu zadáte chybný príkaz. Taktiež človek by mal kriticky zvážiť, aký dopad bude mať splnenie nezmyselného rozkazu. Teraz sme sa však zacyklili a dostali sme s ak problému, kto je oprávnený posudzovať rozkazy.

Riešením je azda len spoločné prediskutovanie rozkazu medzi tým, čo ho zadal a tým, čo ho má splniť.

Toľko mojich myšlienok na dnes, moja hlava je teraz čistá. Ešte by ma, samozrejme, potešili vaše názory na disciplínu a na problémy s jej dodržiavaním. Ste za rebelstvo?

 Úvaha
Komentuj
 fotka
wednesday  29. 10. 2009 21:26
pripadám si tak malicherná, že ja uvažujem nad inými problémami typu: aký mamľas vymyslel tie sprosté kroky na tango?! prečo to treba tancovať podľa návodu? prečo to má pravidlá? prečo sa máme disciplinovane aj zabávať?!
 fotka
bluepanter  29. 10. 2009 22:21
@wednesday disciplinovane zabávať

ale každý máme problémy...dokým len také malicherné ako ja, tak je to ok
 fotka
coronaradiata  30. 10. 2009 00:10
Je to zložité uvažovať nad niečím ako sú pravidlá, disciplína a pod. Ideálne by bolo ak by neboli žiadne, ale nikto by nerobil rozhodnutia, ktoré by škodili niekomu inému. Ak by sa pri danom rozhodnutí zohladnili absolútne všetky faktory (čo je ale utópia), potom by to bolo ideálne. Ja mám tiež rád istú dávku disciplíny, no všetko má svoje hranice. Netreba vždy držať hubu a krok, pretože spochybnenie pravidiel nie je ich porušovanie.
 fotka
bluepanter  30. 10. 2009 08:40
@coronaradiata ďakujem za tvoj názor a páči sa mi hlavne posledná veta o spochybnení. To je celkom aj pravda .
 fotka
snehovavlocka  30. 10. 2009 15:46
no...ja som za disciplínu, určite aspoň hlavne v mladom (malom?)veku by jej mal byť každý učený, samozrejme to súvisí aj s rešpektom... a na stanovených pravidlách by sa malo trvať a nemali by sa zásadne a často meniť, inak to nemá význam a každý si robí čo chce bez ohľadu na druhých alebo na následky - to hovorím o deťoch...samozrejme odtiaľ-potiaľ, žiadna drezúra ale vedome sa búriť proti predpisom len tak z nudy to rozhodne nie



niekedy sa však treba aj proti niektorým príkazom postaviť, ak to už zachádza priďaleko, treba vedieť odhadnúť, kde je hranica, čo ale nie je vôbec jednoduché. často aj dospelí majú problém ako sa v danej situácii zachovať, či poslúchnuť alebo sa vzoprieť.



bez pravidiel a disciplíny by to však tento svet asi ďaleko nedotiahol, ono to sa to ani dlhodobo nedá ejha, už sa zamotávam aj ja :p
 fotka
bluepanter  30. 10. 2009 17:01
@snehovavlocka zjavne máme veľmi podobné názory

a rovnako sa zamotávame
Napíš svoj komentár