Mojou stalkerskou spolužiačkou mi bolo pripomenuté, že som ešte nenapísal o aktuálne ukončenom semestri. Shame on me, idem svoju chybu napraviť. V úvode sa musím priznať, že už z toho čísla 8 mám poriadny bolehlav Toľko času na jednej škole... už sa ale neviem dočkať, kedy tam bude číslo 10 a bude snáď posledné!

Tento semester bol taký lightový, lebo som mal zapísaných len 30 kreditov. Nechutnosti som si už hneď v úvode odpísal. Som si povedal, že sa nebudem zbytočne boriť v shite a nervovať sa. Snáď sa oplatilo, lebo v novej akreditácii budúci rok bude viac kreditov za predmety, tak si možno dostatočne "pomastím" index.

Dosť bolo kecov, poďme k ešte nudnejším kecom o predmetoch.

Formálne metódy tvorby softvéru
Nikdy nie je dobrým znamením, keď názov predmetu obsahuje slovo "formálne". Netuším, o čom tento predmet bol. Priveľa rôznorodých hieroglyfických znakov na centimeter štvorcový prezentácie. Zatiaľ to znie ako tragédia, ktorá sa nedostane ani do druhého dejstva.
Ale, deťúrence, nezúfajte, lebo záchranou boli dve veci - skvelý prednášajúci a openbook skúška
Bol som síce tak na polke prednášok, ale kvôli pár momentom stáli za to. Vždy na začiatku a potom každých x minút (x >= 20) sme sa dozvedeli nejakú historku. O lacných Švajčiarkach v slovenských nevestincoch koncom 19. storočia, o hipsterských kaviarňach, o...

Programovanie paralelných a distribuovaných systémov
Jéj, ono to má v názve, že "programovanie". Ale netešte sa predčasne, bolo to niečo úplne nové. Ťažko sa zvyká na to, že zrazu sa naraz môže udiať viac vecí a že sa ráta aj s nekonečným behom programu. Bolo to podľa mňa horšie ako vyššie spomínaný predmet, ale... Ale je tu prekvapenie! Učil to ten istý učiteľ a skúška openbook. Say no more!

Kvalitatívne modelovanie a simulácia
Jeden z tých úplne príjemných predmetov. Polovicu semestra sa neprednášalo (ale potom dvojitá dávka). Vyučujúci veľký pohoďák - konečne niekto, kto nám úprimne prezradil svoj (podľa mňa pravdivý) názor na aplikovaných informatikov - "matikou vás nebudem zaťažovať, lebo ju neviete". Mali by to vyryť do žuly!
Vďaka tomu sme sa aspoň mohli zamerať na príklady modelov a potom aj simulácie. A bolo to fajn Skúška openbook, yeah!

Reprezentácia znalostí a inferencia
Pokračovanie výpočtovej logiky z minulého semestra. Tentoraz sa nešlo do hĺbky, ale skôr sa preletelo viacero oblastí. Projekty sa nerobili 3, ale iba jeden rozsiahlejší, no zdal sa mi oveľa jednoduchší.
Učivo bolo síce trochu ťažšie, ale dalo sa to zvládnuť a tento systém mi celkovo veľmi sedel

Vybrané kapitoly z teoretickej informatiky 2
Ďalšie nepekné slovo v názve je vždy "teoretická". Nemám rád také predmety. Hoci nemyslite si, že sa tam učíme nejaké 500-stranové buchle ako právnici (som aj málo povedal, že?).
Skôr sa učíme o zložitosti a typoch algoritmov, na príkladoch. Dokonca aj domáce úlohy sme mávali, kde sme riešili príklady. Praktické úlohy sa aj programovali, občas to boli silné mindfucky.
Bolo to zaujímavé, ale aj tak ma to nejako extra nebavilo. Záver som vypustil, lebo som vedel, že som splnil minimum zo semestra. Celkovo som bol ale zaskočený známkou, ktorá bola lepšia ako z minulého semestra. Shit happens.

Projektový seminár 1
Je to proste diplomovkový policajt. Nič sa tam nerobí, maká sa na diplomke a potom sa to odprezentuje. Nemá význam plytvať nulami a jednotkami na vysvetľovanie podrobností

Ako to tak čítam, tak ma bavila necelá polovica predmetov. A to si predstavte, že to je pozitívne číslo na tomto študijnom programe... Aj tak by som už najradšej mal po týchto útrapách. Koniec semestra som odflákol, našiel som si prácu a už ma v škole skoro vôbec nebolo

P.S. Mám pocit, že v práci sa za oveľa kratší čas naučím oveľa dôležitejšie veci ako v škole. Je to paráda!

P.P.S. Stavím sa, že prednášajúci-týpek z prvých 2 predmetov si nejako tento blog vygúgli. Dúfam, že ho nezarmúti, že ma jeho predmety nebavili. Ale vďaka jeho osobnosti boli vysoko znesiteľné a občas aj zábavné, za čo srdečne ďakujem

 Denník
Komentuj
 fotka
lenkaska1  21. 6. 2015 23:00
závidím, ja práve bojujem ešte v druhom semestri
 fotka
bluepanter  22. 6. 2015 08:46
@lenkaska bakalar je pekny, to si uzivaj a tiez sa vam vraj bude menit akreditacia, asi budete mat viac matiky a databaz, ale to je len dobre, ta matika sa zide, ak budes pokracovat na Mgr.
 fotka
antifunebracka  12. 2. 2017 17:44
Teraz, keď si skoro roqonku, nechyba ti to tam?
Napíš svoj komentár