Práve finišujem skúškové a rozhodol som sa zachytiť do análov Birdzu ďalší semester na mojej škole.

V úvode hneď chcem poďakovať môjmu minulému ja za to, že si zapísalo v 2. ročníku veľa predmetov, aby teraz malo pokoj. Čakal som síce menej práce, ale nebolo to až také hrozné.

Celkovo som mal 6 predmetov, ale z toho bol jeden telesná výchova. Poďme postupne cez predmety.

Tvorba informačných systémov
Súčasťou predmetu je teória na prednáškach a paralelne s tým tvorba skupinového projektu. So spolužiakmi sme vytvorili 5-členný tím, ktorého cieľom bolo vytvoriť internetový obchod matfyzu, ktorý sa bude aj reálne používať.

Teórie bolo veľmi veľa, ale prednášky oživili odborníci z praxe, ktorý u nás odprednášali asi polku semestra. Toto veľmi oceňujem, že ich náš učiteľov vybavil a priniesol nám tak pohľad na realitu.

Najzaujímavejší bol aj tak projekt, pre ktorý sme celý semester písali rôzne dokumenty a na jeho nakódenie sme mali 2-3 týždne. Ale hreje ma fakt, že sa bude reálne používať a že sa za svoju prácu nemusím až tak kolosálne hanbiť

Programovanie 5
Vyučoval to rovnaký vyučujúci ako ten z predošlého predmetu, čo znamená opäť veľa práce. V podstate som celý semester makal hlavne na týchto 2 predmetoch. Tu sme dostávali tak 1-2 úlohy týždenne, našťastie s dobrými deadlinami.

Veci to boli veľmi zaujímavé, naučili sme sa pracovať s pokročilými technológiami v Jave a zahryzli sme do Java EE. Od konca novembra som sa však na všetky úlohy vykašľal, lebo došli sily. Našťastie je deadline predĺžený do konca tohto mesiaca.

Vývoj mobilných aplikácií
Predmet, ktorý ma najviac potešil, lebo vedomosti z tvorby Android appiek som chcel získať a rád sa budem uberať týmto smerom. Prednášajúci je už overená kvalita a obdivujem, ako na hodiny nosil milión zariadení a vytvoril milión názorných ukážkových aplikácií.

Raz za 2 týždne bola nejaká úloha a väčšinou celkom zábavná. Robili sme napr. aplikáciu pre GPS Art, krokomer alebo task manager. Tento predmet ma inšpiroval, aby som sa na Coursera zapísal na Android kurz Marylandskej univerzity, ktorý bude potom pokračovať cloudovými službami. Ak tomu nerozumiete, tak sú to proste mňamky

Webovská grafika
Tiež veľmi praktický predmet, ktorého som sa ale bál. Preto, lebo ja a grafické cítenie veľmi k sebe nepatríme. Našťastie to nebolo až tak o umení ako skôr o tom, čo je dobrou technikou a čo zlou. Okrem toho mnoho príkladov z praxe, prezentácie plné obrázkov, tak to má podľa mňa byť.

Cez semester sa robili rôzne etapy projektu od návrhu loga a dizajnu až po jeho nakódenie aj vrátane nejakej JavaScriptovej aplikácie. Veľmi ma prekvapilo, keď som za dizajny dostal plný počet bodov a celkovo za web pochvalu, že to vyzerá reálne. Minulý týždeň sme mali spoločnú prezentáciu týchto projektov spolužiakom a cvičiacim, potom som pochopil, že boli aj ľudia, čo sú na tom s grafickým cítením horšie ako ja

Inak strašne veľa poznatkov sa mi zišlo aj do práce, kde okrem iného musím rozmýšľať aj nad rozložením prvkov webovej stránky. Čiže ďalší užitočný predmet.

Úvod do bakalárskej práce
Mali sme asi iba 3 prednášky, ale predmet bol o inom. Boli to vlastne nejaké kontrolné etapy nášho postupu. Najprv to bol web k bakalárke, potom prezentácia témy a napokon mať aspoň 10 strán teoretického základu. Celkom pohoda. Mojou témou je Facebook aplikácia pre spoločné dochádzanie do práce alebo školy autom.

Samozrejme, ešte nemám nič naprogramované, ale ak máte niekto chuť to raz otestovať, dajte mi vedieť. Potrebujem hardcore testerov, ktorí sa budú vyžívať v tom, keď mi nájdu chybu. Si to ty? I want you!


Toľko k môjmu (dúfam) predposlednému semestru na Bc. na matfyze Ten nasledujúci by mal byť ešte ľahký, nakoľko budem mať len bakalársky seminár, telesnú výchovu a ešte jeden predmet. Plus samozrejme bakalárska práca a príprava na štátnice.

Good luck všetkým budúcim aplikovaným informatikom

 Denník
Komentuj
 fotka
myschka  25. 1. 2014 10:12
 fotka
willbebetter  25. 1. 2014 10:33
Coursera je super!
 fotka
bluepanter  25. 1. 2014 11:34
@myschka

@willbebetter robila si tam už nejaký kurz? S tým signature track alebo bez?
 fotka
kaylee  25. 1. 2014 12:47
teraz sa citim strasne sprosto
vela stastia s bakalarkou
 fotka
divinatoire  25. 1. 2014 13:42
Pekne predmety, vedela by som si vybrat. Ja budem mat androidy tiez az v tretiaku, ale zatial sa vytesujem z pridania c#-u a androidy si prechadzam zatial sama. O tej coursere som ani nevedela, ale zacala som Lynda kurzom a odporucam ho.
 fotka
anzu  25. 1. 2014 13:55
Jednotka a trojka vyzerajú dobre... Keď čítavam tieto tvoje blogy, hovorím si, že dokelu, to sme fakt chodili na rovnakú fakultu? Neviem, či sú tie odbory až tak odlišné, alebo som len ja nevedela z toho viac vyťažiť a až teraz vidím, čo som si mala vyberať... Ale napríklad u nás nemáme seminár k bakalárke a nechápem prečo, však každému by sa to hodilo. Takáto metodika u nás nehrozila... Inak, páči sa mi tá tvoja appka Prečo facebook? Lebo prihlasovanie?

A Webovskú grafiku som mala tiež a aj keď mal ten predmet svoje chyby (robili sme VRML model, aj keď to je už zastaralé, nevytkli mi napríklad ani to, že som mala stránku optimalizovanú len pre jednu šírku monitora a celkovo je škoda, že to nebol dvojsemestrálny predmet), stále bol pre mňa asi jedným z najhodnotnejších, čo som kedy mala...

Inak, možno ťa cvičila aj moja spolubývajúca, Iva, hm? Malá blondína
 fotka
bluepanter  25. 1. 2014 15:44
@kaylee díky a neboj sa, tento odbor nie je tak ťažký ako znie

@divinatoire si tiež z matfyzu?
díky za ďalší zdroj

@anzu možno máš ten pocit preto, lebo napríklad také VMA je mladý predmet, učí sa len 2. rok. Inak ten seminár nie je až tak nápomocný pri samotnom písaní bakalárky, len ťa donúti pozrieť sa na to.
Díky, nepadla ti?
Facebook aplikácia, lebo mám bakalárku webovú aplikáciu integrovanú priamo do FB, niečo ako tie hry typu Farmville a pod.

Našťastie teraz na WEGA dali robiť 3D model vo WebGl, ale ten som zhodou okolností kvôli lenivosti vynechal

možno sa prefarbila, ale je to Iva, Iva U., strašne milá baba a bola najlepšia z cvičiacich.
 fotka
anzu  25. 1. 2014 16:37
Ja hovorím len o nápade, neskúšala som ju

No áno, to je ona, ja to mám zaradené ako blond, aj keď je to vlastne asi dosť mimo Odkážem jej
 fotka
bluepanter  25. 1. 2014 16:45
@anzu jáj

ale bol som iba na jednom cviku z jej 4
10 
 fotka
kaylee  26. 1. 2014 02:02
ja viem o com je aplikovana informa a preto viem aka som naozaj sprosta z tychto veci ale tak nevadi kazdy je nejaky
11 
 fotka
jozotraktorista  26. 1. 2014 06:02
hm, ta aplikovana informatika z tvojho blogu nevyznieva az tak strasne narocne ako som si predstavoval (a aka asi v skutocnosti je)
12 
 fotka
bluepanter  26. 1. 2014 09:14
@kaylee určite ti teda ide niečo iné

@jozotraktorista však ani nie, každý sa toho bojí, lebo je to matfyz, ale podľa mňa je to ľahšie ako na FIIT a FEI, minimálne aspoň vďaka prístupu väčšiny vyučujúcich
13 
 fotka
hajzelodkosti  26. 1. 2014 10:42
a ked jazdim busom, testovat nemozem?
14 
 fotka
bluepanter  26. 1. 2014 10:52
15 
 fotka
hajzelodkosti  26. 1. 2014 11:06
16 
 fotka
vreskot000  27. 1. 2014 11:35
fu tak to si frajer, takéto veci vedieť
17 
 fotka
tomas  27. 1. 2014 11:36
gratulujem! čiže o polroka budeš Bc.!
18 
 fotka
bluepanter  27. 1. 2014 13:37
@vreskot000 dík, ale ver mi, že môj odbor je u nás najľahší

@tomas vďaka, dúfam, že budem
19 
 fotka
nicmanenapada  27. 1. 2014 14:09
Dobre sa to číta, keď študent má čo chváliť na tom, aké štúdium mu škola poskytuje. Predsa len, človek väčšinou číta samé šomranie a sklamanie, ktoré býva často opodstatnené a tak môžeš byť vlastne veľmi rád, za to, ako na tom si Vlastne keď som si to prečítal, až som na chvíľu ľutoval, že som si nevybral tvoj odbor

A neviem, či som ti to už spomínal, ale pred 2 rokmi, keď som býval úplne hore na Dlháčoch a často ma štvali zápchy okolo Molecovej, tak som si povedal, že vytvorím aplikáciu, pomocou ktorej si ľudia dhodnú spoločnú cestu do práce -> nepôjde každý sám autom -> ušetria na pohonných hmotách a zníži sa pravdepodobnosť zápch. Takže som zvedavý na tvoju bakalárku
20 
 fotka
bluepanter  27. 1. 2014 15:42
@nicmanenapada akože našli by sa aj mnohé veci, čo by som nechválil, ale inak som veľmi spokojný

to si mi nespomínal
môžeš mi robiť potom testera, ak sa budeš nudiť
21 
 fotka
alysia  27. 1. 2014 16:59
,,Ak tomu nerozumiete, tak sú to proste mňamky " vzdy si tvoje blogy precitam, aj ked neivem o com tocis
22 
 fotka
anitchka  27. 1. 2014 18:16
Ja by som tak chcela, aby som mala hlavu na taketo perspektivne veci, alebo aby ma to aspon bavilo, ale bohuzial mi taketo IT veci nejdu
23 
 fotka
nicmanenapada  27. 1. 2014 18:30
@bluepanter ja sa teraz dlho nudiť nebudem, diplomovka predo mnou... Ale môžeme si potom robiť testerov navzájom
24 
 fotka
bluepanter  28. 1. 2014 17:57
@alysia však väčšinou píšem zrozumiteľné veci

@anitchka však aj iné povolania sú perspektívne

@nicmanenapada to znie fér
25 
 fotka
alysia  29. 1. 2014 13:49
@bluepanter mas pravud, len rypem ty sa vyjadrujes obcas aj normalne
26 
 fotka
pstros213  31. 1. 2014 00:10
pekne predmety
Napíš svoj komentár