Začnem nezvyčajne úryvkom z knihy Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol:
"Nikto nevedel očariť divákov lepšie ako starý otec, keď sedel na chvastúnskej lavičke, mierne naklonený nad palicou a s ústami plnými žuvacieho tabaku.
– Nuž ale... je to pravda, starký? – pýtali sme sa my, prekvapené vnúčence.
– Tý, kerý povýdajú enem to, co je pravda, tých sa any neoplatý očúvat, – odpovedal starý otec."

Príbehy oživené istou zmenou, pokojne ju nazvime klamstvom, sú určite lepšie hneď z niekoľkých dôvodov:

1. Plynulosť príbehu
Príbeh sa hladšie rozpráva, ak občas uberieme nepodstatné fakty alebo situácie. Niekedy pre zmenu treba pridať novú postavu alebo udalosť, aby to šlo "bez zádrheľov".

2. Zdôraznenie pointy
Najdôležitejšia je vždy v príbehu pointa - preto ho rozprávame. Ak malá lož či obmena pomôže zvýrazniť hlavnú myšlienku, smelo do toho.

3. Oživenie humorom
Pridaním vtipu v podobe netradičných slov, viet alebo situácií príbehu iste neuškodíme, skôr naopak. Humor našim poslucháčom pomôže dostať sa do lepšej nálady, kedy nás budú počúvať s väčším záujmom. Dokonca si celý príbeh lepšie zapamätajú a z rozprávania si odnesú lepší pocit.

5. Ochrana súkromia
Niekedy nechceme, aby poslucháči vedeli, o kom hovoríme. Niekedy je náš poslucháč ten, o ktorom hovoríme, ale nemusí to predsa vedieť, že? Toto sa nám dokonca raz podarilo priamo na stužkovej, ale, samozrejme, nemusíte mi veriť...

4. Časový sled udalostí
V realite sa všetko udialo postupne za sebou v jednej časovej línii. Pri rozprávaní ale môžeme niektoré "fakty" povedať skôr či neskôr a dosiahnuť tým nejaký efekt.
Pomôže nám to napríklad zvýrazniť pointu alebo priniesť do celého deja nečakaný zvrat. Pekné je už len to, že to môžeme urobiť a nesledovať pevnú časovú líniu. Tak ako ja nemusím sledovať, či číslo 4 ide pred 5 alebo po

6. Prirodzený vývoj príbehu
Hovorí sa, že lož má krátke nohy a klamári sa skôr či neskôr prezradia. Prezradia sa tým, že si nepamätajú, čo povedali a niekto si všimne rozdiel. Pri rozprávaní príbehov je zabúdanie vítané!
Čím viac (upravený) príbeh rozprávate, tým viac vecí zabudnete a musíte si ich domyslieť. Improvizácia prinesie do príbehu niečo nové a s každým rozprávaním bude dej jemnejší a zaujímavejší.
Možno spravíte z komára somára, ale to je len dobre pre zdôraznenie pointy, ktorá ako základná esencia príbehu vždy ostane.

Milí priatelia, nezabudnite, že život síce píše najlepšie príbehy, ale najlepšie sa rozprávajú mierne upravené. A mierne je relatívny pojem pre uspokojenie tých poctivejších čitateľov tohto textu

P.S. Pod rozprávaním príbehov mám na mysli skutočné osobné rozprávanie, nie písanie. Nemyslím si však, že tento fakt robí veľký rozdiel.
Okrem toho dodávam, že sa rozhodne nepovažujem za dobrého rozprávača, skôr naopak.

 Návod
Komentuj
 fotka
lubobs  22. 12. 2013 17:36
Neboj, raz bude aj z teba taký rozprávač ako... Gandalf!
 fotka
nicmanenapada  22. 12. 2013 18:31
Nie nie nie! S týmto postupom nemôžem súhlasiť. Ja mám radšej fakty. Navyše vždy lepší príbeh, ktorý je zábavný aj bez prikrášľovania a zavádzania ako ten, ktorému treba dopomôcť.
Mňa osobne vždy naštvú tri veci:
1) Keď ja niečo poviem a kým sa to cez x ľudí dostane naspäť ku mne, je to celé inak. Nemusí ísť len o historky rozprávané s cieľom zabaviť (však napríklad nedávno, keď som mal problémy s trávením z bližšie nezistených dôvodov a odrazu mi všetci vravia, že počuli, že to mám z chľastu.
2) Keď niekto iný rozpráva historku, ktorú sme zažili obaja, ale nevie ju povedať vtipne bez toho, aby x veci neprikrášlil/nepozmenil a potom to stratí to skutočné čaro.
3) Príbehy typu "kamošovi sa raz stalo", ktoré sú so stúpajúcim promile stále viac nereálnejšie a tým pádom skôr krútim hlavou že čo je to za blbosť, akoby som sa na tom smial...
 fotka
bluepanter  22. 12. 2013 18:49
@lubobs

@nicmanenapada nebuď nudný.
1.) to bola náhodou celkom sranda, že sa to tak pozmenilo
2.) neberiem ti názor, ale ja som radšej, keď sa tomu pridá čaro pozmenením - lebo fakt všetko nie je dôležité a niečo možno chýba
3.) to už je trochu veľa
 fotka
tomas  22. 12. 2013 19:08
super článok!
 fotka
nicmanenapada  22. 12. 2013 21:58
@bluepanter že nudný, dík Ale proste byť zaujímavý za cenu zavádzania ľudí? Ďakujem, nemám záujem, Pre mňa to potom čaro vôbec nemá (ak teda o tom viem).

Ale tak to je len môj názor...
 fotka
bluepanter  22. 12. 2013 22:13
@tomas dík

@nicmanenapada rešpektujem tvoj názor a mňa ber niekedy s rezervou
ale osobne oceňujem, keď ma rozprávač vtiahne do deja a ak ostane pointa zachovaná, tak ma detaily pravdy netrápia
 fotka
piotra  22. 12. 2013 22:41
a presne pre toto je môj prejav nudný a fádny - nasilu s vtipom pracovať neviem a v krvi ho nemám. a celkovo prikrášľovanie za pochodu... ale vlastne, ja som vždy bola radšej poslucháč.
 fotka
biancadetolle  22. 12. 2013 23:58
ale johny máš pravdu a z domina si nič nerob, však vies aký je
 fotka
h8u  23. 12. 2013 02:20
akurat tu knihu citam (uz asi 3 mesiace ako dalsich 5 ale neva) a je celkom super
10 
 fotka
bluepanter  23. 12. 2013 22:15
@piotra však nič hrozné sa nedeje

@biancadetolle náhodou, @nicmanenapada vie dobre rozprávať príbehy aj napriek tomu, že ich neprikrášľuje

@h8u tak ti prajem, aby ťa bavila aj po polovici, lebo potom je to trochu opakujúce sa čo sa humoru týka
11 
 fotka
biancadetolle  23. 12. 2013 22:38
tomu verím, lebo písať ich vie
12 
 fotka
pelly  1. 1. 2014 19:46
Prečo som vlastne prestala čítať tvoje blogy?

Už som zabudla aké sú poučné a vtipné zároveň.

Musím sa polepšiť.
13 
 fotka
bluepanter  1. 1. 2014 21:42
@pelly možno preto, že istú chvíľu neboli ani poučné, ani vtipné
ale díky
Napíš svoj komentár