Za svoj krátky život som si už stihol pozrieť mnoho inšpiratívnych filmov, z ktorých som si odniesol do života nejaké posolstvo. Niekedy ich tam bolo viac, ale len niektoré na mňa zapôsobili výnimočne, resp. nevynechala ich moja pamäť.

1. Why do we fall sir? So that we can learn to pick ourselves up.
Ak poznáte Batmana, možno si spomeniete na túto vetu, ktorú povedal Brucovi jeho otec, keď ho zachraňoval zo studne. Rovnako ju neskôr použil aj Alfred. Podľa mňa dokonale vystihuje život - je plný menších či väčších pádov, ktoré nás však niečo naučia a posilnia nás. Nezažil som vo svojom živote veľké pády, ale z každej skúsenosti som sa snažil odniesť si čo najviac do života.

2. To see things thousands of miles away, things hidden behind walls and within rooms, things dangerous to come to, to draw closer, to see and be amazed.
Nedávno som si pozrel The Secret Life of Walter Mitty a práve tento film vystihuje celkom presne moje momentálne pocity a túžby. Rozhodol som sa, že budem viac cestovať a okúsim niečo zo zahraničia, ale aj z neznámych kútov Slovenska. Chcem byť totiž amazed!

3. Saruman believes it is only great power that can hold evil in check, but that is not what I have found. I found it is the small everyday deeds of ordinary folk that keep the darkness at bay... small acts of kindness and love.
Toto bola Gandalfova odpoveď Galadriel na otázku, prečo si vybral malého Hobita na tak nebezpečnú úlohu. Naozaj verím, že práve maličkosti sú podstatné. Niekedy naozaj stačí len drobnosť ako úsmev, pochvala alebo nezištný čin (small act of kindness and love) a človek má hneď lepší deň. Poznám sa a viem, že nie som veľmi otvorený, ale chcem oceniť ľudí okolo seba. Preto si uznanie voči iným nebudem nechávať len pre seba, ale raz za čas sa prekonám a poviem im to...

4. When I first met Rory I thought he was trouble. And I was right. He is trouble. Yet because he is seen as a rebel, you believe he hasn't the responsibility to live independently. But how do you learn to be responsible? You live in the world. You make your own decisions. You make your own mistakes.
Výrok pochádza z filmu Inside I'm dancing, ktorý je o dvoch postihnutých chlapcoch, ktorí chcú žiť vlastný samostatný život. A musím uznať, že zodpovednosti sa nedá naučiť inak než byť za niečo skutočne zodpovedný. Internát mi v tomto veľmi pomohol, ale mám pocit, že je potrebné ísť ešte ďalej. Najradšej síce aktivity podnikám vo dvojici alebo v malej skupine, ale niekedy nezaškodí ísť aj sám niekam do neznáma.

5. My Mama always said you've got to put the past behind you before you can move on.
Jedna z typických Forrestových hlášok. Priznám sa, že mi dlho trvalo pochopiť, aké je zbytočné viazať sa na niečo z minulosti alebo niečo ľutovať. Už viem, že stačí iba rešpektovať to, čo sa stalo a čo už nie je možné zmeniť. Radšej treba využiť prítomný okamih pre vytvorenie krajšej budúcnosti.

6. Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
Vraj som nerd (myslel som si, že som geek a mám veľmi rád Star Wars. Nemám rád strach. Tento úryvok som si vybral práve kvôli nemu. Nejde vôbec o to, že strach vedie k hnevu, nenávisti a napokon utrpeniu. Ide skôr o to, že strach zatvára cesty a možnosti. Vždy, keď ho prekonáme, zažijeme niečo výnimočné. Vyjdeme z komfortnej zóny a hneď prídu dobrodružstvá. Samozrejme, strach nás má chrániť, ale máme ho až priveľa. Myslím si, že zatiaľ v tomto boji ťahám za kratší koniec. Nevidím to však tragicky, uvedomujem si to, čo mi dáva istú výhodu. Stačí si plniť ciele a sny, vďaka čomu sa môže pomer síl v tejto bitke zmeniť

Inšpirovali ma aj ďalšie výroky, ale momentálne si na ďalšie neviem spomenúť. Aká filmová replika zaujala vás?

 Denník
Komentuj
 fotka
miraculeux  7. 2. 2014 19:59
Veľmi sa mi páči tento blog a máš super myšlienky. A páči sa mi aj výber citátov, ten Gandalfov je môj obľúbený.
 fotka
jancek  7. 2. 2014 21:56
Mne sa páči American Beauty. "Never underestimate the power of denial." túto vetu mám dokonca aj v mobile na obrazovke zo pár rokov. A ďalšia je z Fight Club-u. "Today is the first day of the rest of your life."

5 stars
 fotka
igorv  7. 2. 2014 22:00
Frodo: I wish the ring had never come to me. I wish none of this had happened.
Gandalf: So do all who live to see such times. But that is not for them to decide. All we have to decide is what to do with the time that is given to us. There are other forces at work in this world Frodo, besides the will of evil. Bilbo was meant to find the Ring. In which case, you were also meant to have it. And that is an encouraging thought.

Táto je jedna z mojich. Taktiež skvelý film je The Book Of Eli, je tam dosť paralel na Bibliu, resp. Nový Zákon. Tak či tak je to dobrý film, s pár dobrými hláškami:

People had more than they needed. We had no idea what was precious and what wasn't. We threw away things people kill each other for now.
 fotka
bluepanter  7. 2. 2014 22:17
@miraculeux ďakujem

@jancek Ten z Fight Clubu je super, videl som ten film znovu nedávno, ale nejako som ten výrok nepostrehol.

@igorV vďaka za tip na film, dám si ho do watchlistu
 fotka
sugy1  7. 2. 2014 22:22
asi blba otazka, ale aj s tebou som hral Cards against humanity?
ak nie, kasli nato a ak ano tak sorry fakt som si neni isty
 fotka
bluepanter  7. 2. 2014 22:25
@sugy1 áno, so mnou tiež
 fotka
igorv  7. 2. 2014 22:39
Je kopec inšpirujúcich filmov, alebo filmov v ktorých sú minimálne inšpirujúce hlášky
 fotka
willbebetter  8. 2. 2014 11:56
och, dakujem za tipy na filmy...toho waltera mittyho chcem vidiet...

a forrest...milujem nadovsetko.

a este american beauty si kuknem, to je take do nalady ted...
Napíš svoj komentár