Rozmýšlali ste už niekedy nad tým čo je to sloboda? Je to výmysel ľudského rodu , zhmotnená bohyňa, alebo len abstraktný súbor písmenok ?
Nuž ako prvé mi to evokuje bielu farbu vlastne netuším prečo. Ako malá som si predstavovala slobodu ako tú veľkú sochu so svetielkujúcou fakľou v New Yorku . Iste v škole sme brali termíny slobody trochu ináč napríklad Listina základných práv a slobôd , upieranie slobôd občanov tejto republiky spred roku 1989 atď . Zistila som že stále aj po toľkých rokoch keď už by som mala dospievať do rokov rozumného a logického uvažovania stále neviem čo to vlastne znamená. Iste možno som nikdy nemala potrebu ju pocítiť. Sloboda je vlastne všetko čo si pod tým predstavíte VY ,MY ONI, JA, TY je to subjektívna predstava sveta . Pomyslíte si možno ,že človek na slušnom postavení zarábajúci, vlastniaci byt auto či inú nehnuteľnosť je slobodný áno v podstate dajme tomu ,že má všetko čo chcel nie je závislý na rodičoch , môže si vybrať tú či onú reštauráciu kde chce stráviť príjemný večer s priateľkou no stále cíti vo vnútri ťaživý pocit ,že to nie je čo chcel je to ta pravá sloboda? Čo keď sú jeho skutočné túžby zakryté hrubou vrstvou popola svojho terajšieho života. Je to sloboda ? To ako kráčame čo sa chystáme práve v tejto chvíli robiť? Keď je to náš výber tak určite áno . A prečo sa vraví slobodný ako vták? Keď to vôbec nemusí byt pravda čo keď si ten vták nosí klietku vo svojej hlave? Ľudia a ich klietka ktorá sa nachádza všade tam kde sa ich vnútorný svet stretáva s vonkajším . Sloboda týkajúca sa nás, tých čo chodíme po tejto pôde, žijeme svoj 24 hodinkový život. Žiadne abstraktné pojmy, žiadna anarchia. Existuje klietka strážnik a kľúč. Jediným spôsobom ako získať kľúč je poprosiť oň strážnika. Mreže hrubnú od zlosti, zloby , skľúčenosti od miery predsudkov je ale zaujímavé, že nemáme chuť ich odpíliť v počiatkoch nás to štve neskôr si na to zvykneme a na konci pociťujeme spaľujúcu nudu a nedefinovateľnú prázdnotu zahryznutú ako kliešť do nášho tela. Tým strážnikom sme my , ľudia. Sloboda nie je dosiahnutie totálnej nezmyselnosti .Je na dosah .

 Blog
Komentuj
 fotka
fremo  2. 2. 2008 12:46
Na STV 2 raz šlo Kvarteto, kde bol príbeh jedného chlapíka z poľska, čo si zvolil tulácky život. Nechcel ani zamestanie, robil len keď musel inak sa živil preberaním odpadu a podobnými vecami. Nechcel byť nikomu na obtiaž ani sa nikde viazať.



Pre mňa je to dosť nepredstavitelné, ale myslím, že žil slobodnejší žívot ako väčšina ľudí čo poznám.
 fotka
missmonkey  2. 2. 2008 13:54
Ja si myslim ze clovek nikdy nemoze byt slobodny vo svete, kde sa ludia predbiehaju, kde sa ludia delia na tych co piskaju, a na nas co tancujeme.. Tento blog sa mi velmi paci..
 fotka
ciernaruzicka  8. 2. 2008 19:35
velmi velmi velmi zamysleniahodny blog..

boze ako tazke slovo

podla mna je sloboda stav,ked nas nikto nicim neobmedzuje..cize stav takmer nedosiahnutelny..
 fotka
schizofrenik  17. 2. 2008 00:32
zaujímavá úvaha, sloboda sa možno dá chápať ako ten stav mysle, lebo človek si ani svoju obmedzenosť neuvedomuje......fakt dobrý blog
 fotka
beautiful-disgrace  22. 4. 2009 19:47
nedá sa byť na 100% slobodný podľa mňa a ako @schizofrenik povedal, je to hlavne stav mysle nie? faa
 fotka
antifunebracka  18. 10. 2016 16:22
Čo je sloboda zistíš, až keď o ňu prídeš. Ako všetko.
Napíš svoj komentár