Ako spoznáte intelektuála? Podľa wikipedie :
intelektuál je človek, pre ktorého idey, veda, umenie a kultúra sú také dôležité, že určujú nielen ciele jeho každodenného života, ale aj základy jeho politického myslenia a konania. Hm pre mňa dosť nepredstaviteľná poúčka ( no a čo priznám sa ) . Pod týmto pojmom sa mi automaticky zobrazí tvár mojej priateľky Lenky. Vskutku ma veľmi pobavilo keď mi dnes ráno s plačom vravela do telefónu ako sa porezala na strúhadle a ako jej z rany prýštila krv a veď to nakoniec sami poznáte no zabila ma vetou ,, No ale už je všetko v poriadku veď ten fibrinogén sa predsa už premenil na fibrín “, alebo na koncerte našej obľúbenej kapely mi pološepotom –polovreskotom šepká do uška ako jej nohavice z dôsledku namočenia sa do mláky pred klubom teraz trpia kapilárnou eleváciou . Táto osôbka je ale veľmi vtipná a pohodová. Poznám aj pár zástupcov z druhej čelade intelektuálov. Všeobecné pomenovanie , ktoré som si pre nich vymyslela sú to tzv. suchomilky-krasomilky. Taký krásnointelektuáli ,ktorí sa opájajú Shakepearovským klišé- byť či nebyť , a tak opovrhujú šedou priemernosťou ,tých obyčajných bledých ľudí ,ktorí ani z ďaleka nič nechápu idú ako stádo za svojim bačom , nedokážu byť individualistami do takých rozmerov do ktorých vstúpili práve oni . Opájajú sa nepochopením Mozarta a bolestínstvom poetistov literárnej moderny.Najviac ma pobavil jeden predstaviteľ tejto čelade ,ktorý vyhlásil ,že je sám jediný nekomerčný človek tejto doby. Či chceme alebo nie, tá komercia nás predsa ovplyvňuje aj keď mnohí z nás sa snažíme tohto biľagu vzdať. Raz vo vani keď rozmýšlala ,čo sa teda nestáva často uvedomujem si ako mi na druhej strane títo ľudia niekedy priam neskutočne vadia. Žeby v tom bol kúsok vlastnej sebeckosti? Nuž odpoviem si sama ,že asi áno ,veď nikto predsa nemá rád keď mu niekto dokáže omyl alebo spomenie nejaké miesto ,jav situáciu o ktorej ste nepočuli a ten dotyčný to o vás vie. Krvilačnými očami a skrytým škrípaním šabľo-ostrých zubov sleduje intelektuál myšlienkové pochody svojej obete. Po tomto rituáli si môže predsa len slastne prejsť po brušku pardon po hlavičke.

 Blog
Komentuj
 fotka
zemina  6. 5. 2007 22:18
Dobry clanok To co si pisala s tym sledovanim mylienkovych pochodov ich obeti- tak to mi trochu pripomina mna v triede..jednoducho pozorujem ako sa vsetci spravaju,ako reaguju na jednotlive podnety z okolia..a takto experimentujem..dufam ze raz o tom napisem knihu viem o nich viac ako si myslia a niekedy si myslim ze o nich viem to co ani oni sami o sebe nevedia Ale intelektual nie som..asi ma len bavi nieco v zmysle pychoanalyzy,psychologie..
 fotka
fyzik  6. 5. 2007 22:26
konecne clanok na urovni
 fotka
timwood  6. 5. 2007 23:13
Ako spoznate intelektuala ?





Psychologovia sa na tom presne nevedia zhodnut.



Podla nich existuju akesi dva protichodne nazory na oznacenie intelektuala. Jedna cast psychologov tvrdi, ze intelektual je ten, ktory dokonale ovlada jednu vyhranenu intelektualnu oblast a druha cast, ktora uprednostnuje cloveka s vysokou mierou vsestrannosti.



Existuje 7 typov inteligencie:



1. Logicko-matematicka inteligencia

2. Jazykova int.

3. Priestorova int.

4. Telesne-pohybova int.

5. Hudobna int.

6. Intrapersonalna int.

7. Interpersonalna int.

(kazdy funguje v inej casti mozgu)



Konkretne definicie tychto siednych typov inteligencie si uz viete akotak predstavit. No a teraz kto bude intelektual ?



Ten kto ma najvyssiu logicko-matematicku int., Priestorovu, hudobnu ?



Tazko povedat. Samozrejme, ze samotny test IQ ma svoj zmysel. Tak napriklad clovek s nizkym IQ 80, bude pravdepodobne vnimani okolim za "debila". Naproti tomu clovek s IQ 145 bude povysovany do nebies.



Na prijimackach na vysoke skoly v Amerike sa kazdy student musel podrobit iq testom..aspon tak to byvalo kedysi, aspon co som o tom cital. Potom od toho upustili, potom to zaviedli zase a potom zase zrusili a teraz uz ani neviem ako to je.





Ak niekto vystuduje 2 vysoke skoly k tomu ovlada 2 svetove jazyky...tak pravdepodobne bude "intelektual". Ja si to nemyslim. Poznam takych, ktori maju kadejake vysoke skoly, vsetko mozne vedia...a aj tak sa mi javia ako "nic moc"





Existuje okrem IQ aj EQ (emocionalna inteligencia). Co je podla mna ovela dolezitejsie nez samotne IQ. Pokial mate priemerne IQ a vysoke EQ, vela toho v zivote zvladnete....no su take pripady (a to je velmi caste, urcite to aj sami poznate), ktori sice maju vysoke IQ, ale maju nizke EQ, a tak sa stane okrem ineho aj to, ze niesu schopni skoncit poriadne ani strednu skolu, pricom nie su "hlupy".







Podla mna, je "intelektual" zjednodusene ten kto citi pred akoukolvek vedou (aj umenim) urcity nefalsovany respekt. Ktory pozoruje a chape. Ibaze na to, sa clovek musi vela ucit, a dozrievat...
 fotka
mei  7. 5. 2007 13:10
lol.. ja sa nich chechcem
 fotka
wolwerin  11. 5. 2007 02:09
hmm, konecne nieco s coho som nemal slzit, grcat alebo zahynut...dobreee len tak dalej!

...apropo co za chuja je ten Timwood?
Napíš svoj komentár