Počas 8. a 9. mája si celá Európa pripomína jedno z najvýznamnejších výročí našich novodobých dejín – deň víťazstva nad fašizmom. Nemecký nacizmus bol najzverskejšou ideológiou v histórii ľudstva a zanechal za sebou milióny obetí a nevyčísliteľné škody. Len vďaka hrdinstvu a odhodlaniu slobodných národov sveta naša generácia nežije v nacistickej diktatúre. Preto sa hrdo hlásime k odkazu 8. a 9. mája a navždy si budeme ctiť našich osloboditeľov.

Nacizmus a fašizmus je nevyhnutné pomenovať ich pravými menami – išlo o najhoršie produkty kapitalizmu. Tieto rasistické diktátorské režimy sa opierali o vládu úzkej elity, financovanej veľkokapitálom. Na vojne najviac zarábali priemyselné kartely a ich majitelia. Vojna, nenávisť a násilie proti iným národom, sociálnym triedam a politickým názorom boli základnou súčasťou fašistickej ideológie. Preto je porovnávanie či stotožňovanie fašizmu a komunizmu, hlásajúceho myšlienky slobody, rovnosti a bratstva medzi jednotlivcami aj národmi, absurdné a ignorantské.

Zároveň sa hrdo hlásime k odkazu Slovenského národného povstania, vďaka ktorému sme sa zaradili k víťazným národom. Napriek rôznym snahám o prepísanie histórie, Slovensko oslobodili oddiely sovietskej Červenej armády a na čele SNP stáli ľavicové sily.

Niektoré pozostatky fašizmu v našej spoločnosti prežívajú dodnes. S neonacizmom, klerikalizmom, extrémnym nacionalizmom, rasizmom, imperializmom či najrôznejšími formami nenávisti sa stretávame denne. Práve Deň víťazstva nad fašizmom nám má pripomínať, aby sme zostali ostražití, nikdy nedopustili návrat fašizmu a bojovali proti nemu až do úplného víťazstva.

Smrť fašizmu!

Vzdor!

ZDROJ: » vzdor.org/index.php?optio...

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár