V skratke: Gothic a hudba

Gothic je hudobná subkultúra. To je jednoducho fakt. Slovo hudobná naznačuje, že to podstatné je hudba. Slovo subkultúra zase zahŕňa aj iné veci okrem hudby.
Tak ako napríklad aj punk a hiphop... .tiež sú to subkultúry....a tiež sa nikto nemôže nazývať punkáčom alebo hiphoperom bez toho, aby počúval príslušnú hudbu.
Nejde o to počúvať LEN tú hudbu. Goth nemusí počúvať len gothic rock. Ale mal by ho poznat, pretože práve táto hudba nesie celý odkaz subkultúry.
Mnohí gothici počúvajú punk, metal alebo čo ja viem klasickú hudbu. Ale goth rock by mal poznať každý, kto sa chce nazývať gothom.

Čo je to vlastne goth hudba? Metal? Nie. Dokonca ani ten tzv gothický metal nepatrí ku goth subkultúre.
Ku goth hudbe by sa dali zaradiť goth rock, post-punk, deathrock, horror punk, darkwave, dark cabarett a podobne.
Dnešné, och tak veľmi ospevované, kapely ako Nightwish, Evanescence, Within Temptation alebo Cradle of Filth nikdy gothické neboli, nie sú a pravdepodobne ani nikdy nebudú.

Niekoľko kapiel na ukážku:
45 Grave
Bauhaus
Skeletal Family
Siouxsie and the Banshees
Fields of the Nephilim
Faith and the Muse
Cinema Strange
Sisters of Mercy
Alien Sex Fiend
Christian Death
Specimen
The Damned
Sex Gang Children
Inkubus Sukkubus
Virgin Prunes
Nosferatu
Bloody Dead and Sexy
The Mission
Corpus Delicti
All Gone Dead
Rosetta Stone
Eat Your Make-Up
Xmal Deutschland
Scary Bitches
Katzenjammer Kabarett

The Last Days of Jesus
Ľahká Múza
Hysteric Helen

 Úvaha
Komentuj
 fotka
jimmycrow  19. 3. 2009 18:40
Dobrý článok a pekná fotka
 fotka
jaro1991  19. 3. 2009 22:17
Dobri clanok. Ale nepozeral by som sa tak negativne na napr. Nightwish, a Cradle of filth... su to vynikajuce kapeli. A urcite ich nemozes davat do jedneho vreca.



Nightwish sami o sebe hovoria, ze su synfonic-matal kapela, a Cradle of filth su pokial viem black metal. Ale v hudbe ide o to krasne, to "posolstvo", ktore ma jednotliva pesnicka. A nie tak o ten stil.



Priklad. Mam naladu na tancovanie, pocuvam techno. Som v aute, chcem si vypocut dobru hlasnu hudbu, vypocujem si Cradle. A nemusim vyzerat ako metlak alebo ako neaky tepli typek v ruzovom tricku, ked sem tam pocuvam aj techno. Ved hudba je na to, aby sa pocuvala, a tvorila. Nie na to, aby sa niekto na nieco / niekoho hral. Moj nazor.



Pacia sa mi kapeli, ktore si tu dala. Fajn blog
Napíš svoj komentár