I. Ticho a záhaľka, rozmarná to dvojica.

Ticho. Ticho sa skladá z viacerých súčastí a má moc spútať myšlienky, neznámi to zážitok pre mnohých. Únik do hlučného davu, je spôsob ich úteku pred jeho tlakom, útočiacim na myseľ, ale najmä, je to útek pred sebou samým. Prvý druh ticha je zjavný, jednoduchá absencia zvukov, všimneš si to už po chvíli, v prázdnote zvukov vnímaš sám seba a to ťa mýli. Začneš rozprávať slová o ničom a netušíš prečo, vyľakaný myšlienkou poznania vlastných citov. Ticho je dar a záhaľka spôsob rozviazania mašle slight_smile: na ňom, otvor krabicu a nádych, ponor sa doň. Objav slasť samoty. Ticho a samota. Stratený fenomén minulosti. *

(mám pocit, že z toho vznikol skôr traktár ako blog)

*How have we arrived, in the relatively prosperous developed world, at least, at a cultural moment which values autonomy, personal freedom, fulfillment and human rights, and above all individualism, more highly than they have ever been valued before in human history, but at the same time these autonomous, free, self-fulfilling individuals are terrified of being alone with themselves?


Screenshot

(Som pokrytec alebo provokatér, ak sem vložím pieseň ? celý album)

II. Prieskumník

Fascinovaný tichom, skúmam jeho účinky na moju zvedavú myseľ precízne vykonávajúcu vlastnú pitvu. Dvaja Lukášovia, jeden žije, báda, skúša a ľúbi, trpí a blúdi a druhý ho podrobuje výskumu, myšlienkový skalpel oddeľujúci pocity a emócie, tváriaci sa objektívne ! a tráviaci rozmary unikajúce žilami, vraj reže s nadhľadom. Akoby sa dalo zároveň ľúbiť a nezaujato o tom písať do novín.


III. Vysokotónové bubliny

Detaily. Detaily sú podnetom zvedavosti, zaujímavejšie ako celok a aj zložitejšie. Bubliny nesúce sa hlučným vánkom na punkovom koncerte, hrajúce farbami ako tichý oponent pódiovej hre strunami. Hudba je len pozadím ich letu, refrény meniace dráhu a tvoj pohľad uprený na podmanivý tanec bublín medzi búrlivými gestami rúk. Nositelia odrazov kradmých úsmevov, tajných lások a budúcich podrazov. Odraz života hore nohami - ako alternatívne svety existujúce nad našimi hlavami, premietajúce iné konce nedávnych rozhodnutí. Esencia neznáma. Dívaš sa, ako sa nesie, tvoj v minulosti možný románik. Padne do prachu či praskne vysoko nad všetkým, v hudobnom orgazme davu ?


IV. Prepletanie a vrkoče z myšlienok

Ležím si v upecé, bez pece, v polotajnej miestnosti na gauči a čumím do stropu. Ticho ovládlo myseľ a spustilo projekciu náhodných obrazov pozostávajúcich z úsmevných momentov, trápnych pokleskov a láskavých dotykov. Mozog kŕmiaci sa vlastnou obrazotvornosťou, intelekt onanujúci nad krásnymi náhodami, utierajúci semeno samoľúbosti do neuskutočnených možností. Čo ak ?

Ticho a samota umožňujú spoznať samého seba, nechať sa unášať a preskúmať útroby - ak sa nebojíš. Ako Marcel Proust v hľadaní strateného času, prechádzať jednotlivými zážitkami, pokúsiť sa uchopiť každý jeden neuchopiteľný pocit, tešiť sa z objavu nových významov slov, ktoré sa už dávno rozplynuli. Skúmanie samého seba. Skúmanie pripomínajúce potápanie do hĺbok nepoznaného, až tam, kam sa nikto nedostal. Tlak je zničujúci, odmena podmanivá, vzrušujúca ale nebezpečná. Kto by chcel poznať pravdu ?

Srdce ako Mariánska priekopa, nepoznané územie, málokto sa odváži podstúpiť cestu, ktorá zmení. Prečo zostúpiť ak sa môžeš čľapkať s ostatnými v plytkých vodách povrchných pocitov, ktoré sú jasne definované a zoradené do krabíc, navzájom sa nedotýkajúc. Ako u zmrzlinára, pár druhov, ale chutných, nevadí, že sa hneď roztopia a tebe zostanú len polepené ústa. V ponuke je láska, hnev, radosť, strach, nádej či žiarlivosť. Vyberieš si, čo potrebuješ a celé slastne vylížeš. Zaradiť znamená definovať, definovať znamená obmedziť. Strašná predstava.

Skutočné skúmanie pocitov je ako potápať sa v hlbinách, čím si hlbšie, čím si bližšie k pravde, tým je to ťažšie, máš málo vzduchu - odvahy, čoraz väčší tlak - strach, nič nevidíš len sa snažíš uchopiť čo dokážeš a vyplávať spať k hladine aby si to preskúmal. Po kúskoch. Kusy vytrhnutej osobnosti. Hranice sú nejasné a všetko sa ti mení pred očami. Zmena v odraze svetla, odtieň farby či nádych vône rozvíria starostlivo roztriedené zážitky a uvrhnú späť do chaosu. Sme hračky zmyslov a podnetov, deti čo sa popálili a preto milujú oheň.

Pokus o spoznanie, pochopenie.

Rád sa potápam až tam dole k osobnému univerzu a hrám sa s pravdami a predstavami, občas neviem, čí sa mi to zdá, alebo sa navzájom prepletajú, vrkoče vonkajšieho sveta a vnútorných démonov. Pravdu poznať nechceme, ani ja nie, prináša pochybnosti, rozčarovanie a aj bezmocnosť. Kúzlo je práve v neistote a v hmle je všetko podmanivé.

Zistenia:

a) Najzaujímavejšou časťou skúmania sú vždy motivácie ženúce človeka od jedného dobrodružstva k inému.Najdôležitejším zistením bolo, že nie som o nič lepší ako ľudia,ktorých som obviňoval a vymýšľal som si rôzne príbehy sklamaní, ktoré mi pripravili. Robil som to isté ľuďom iným. Odzbrojujúce zistenie a otázka ako s ním učiniť ? Odpustiť iným alebo obviniť aj seba ?

b) Vždy vás niekto vyruší. klop. klop.

c) Rozmary a túžby sú márnivé a nevyspytateľné, nepohŕdam ľudmi za zdanlivo nepochopiteľné skutky, nevery a podvody, obalamutení zmyslami, robia šialené veci a aj tak sa mi páčia viac ako ich sterilní pozorovatelia, ktorí besne prejavujú znechutenie nad ich skutkami a pritom im len závidia ich spontánnosť. Myslím tých ľudí - pokrytcov - pohlcujúcich energiu, udupajúcich radosť, roznášajúcich mor prázdnoty. Sám by som, ale nikdy nepodviedol.

d) Nikdy nebuďte s ľudmi, ktorí nedokážu byť sami.

e) Premýšľanie a pitvanie vlastných pocitov, je fakt skurvene únavné.

f) Koncept svedomia a zbabelosti - dosiaľ nevyriešený. Lord Henry v Dorianovi Grayovi vraví - Svědomí a zbabelost, to je ve skutečnosti jedno a totéž. Robo Roth pridáva (video nižšie), že svedomie z nás robí zbabelcov, prekrýva sýtu farbu rozhodnosti chorobná bledosť našich myšlienok, bezmocne sa nám tie najsmelšie plány zosúvajú, pod ťarchou ohľadov a čin stráca tvár. Dorian vždy nahlodá moju morálku a Roth ju rozbije na márne kúsky.

g) Mašle sú úber ! a vraj sú všade

h) Láska umiera v tých najbanálnejších momentoch, napríklad pri šúpaní zemiakov.

i) Ak by som mal alter ego, alebo duševného poradcu, bol by to Lord Henry z Doriana Graya. Pre tie jeho zvrátené, podmanivé, nákazlivé a pôvabné teórie.


j) Poznanie prináša oslobodenie, čo je horšie ako nekonečné zahryzávanie do mysle otázkou čo ak ? čo keby (som to spravil) ? Odštiepené kúsky minulosti pôsobia ako jed v skutkoch súčasnosti a stekajúca šťava sebaľútosti zlepí aj posledné pierka na krídlach snažiacich sa o vzlet. Rozleptáva to odvahu, ničí rozhodnosť a pritom, kúsok poznania všetko očistí a vy viete - ja viem - že neučiniť nič, bolo to najlepšie rozhodnutie. Ó radostná ľahostajnosť.

Potápanie prináša nebezpečenstvá, ukájanie sa minulosťou a tým čo byť mohlo a nebolo a byť nemalo a predsa bolo, je ako chobotnica sťahujúca vás dole, je šikovná a premenlivá, púšťa obrazy alternatívnych scenárov, kým ti uniká kyslík a posledné bubliny unikajúceho života stúpajú hore medzi ľudí, tancujúcich na punkovom koncerte, nevšímajúc si utrpenie strateného človeka. Možno ich vidíš. Odrazy života hore nohami - ako alternatívne svety existujúce nad našimi hlavami, premietajúce iné konce nedávnych rozhodnutí.

V. Rôzne druhy ticha

Prvý druh ticha je zjavný, jednoduchá absencia zvukov, všimneš si to už po chvíli, v prázdnote zvukov vnímaš sám seba a to ťa mýli. Druhé ticho je absenciou slov, ľudia vyhýbajúci sa otlakom duše tancujú na pokraji povrchných otázok. Tretie ticho, to najväčšie, je v tebe, ticho človeka, ktorý prešiel katarziou aby sa oslobodil a vyletel tmou, nádych pred novou hrou plnou pohnútok a rozmarov.

Zvedavosť a odvaha, popáľte sa a milujte oheň a nechajte sa unášať ! Do neznááááma...

Pozrite si toto, divadlo je úber a o toľko skutočnejšie ako život.
Screenshot


Vplyvy:

Patrick Rothfuss - Meno vetra - Koncept rôznych druhov ticha

Oscar Wilde - Obraz Doriana Graya - Koncept rozleptávajúci morálku

» www.brainpickings.org/2014/09/03/how-... - Koncept samoty

všetci ľudia, ktorých som stretol a veci, ktoré som videl, och krásna determinácia

@hellium @bjur

 Blog
Komentuj
 fotka
tequila  31. 7. 2022 10:09
Zaujímavý blog som našiel. Si protiúder?
Napíš svoj komentár