Každý má ako si zariadi, no nie každý má na niečo také príležitosť.




Dnes som si brázdila nejaký ten internetový bazár. Veď je víkend, nudím sa. Zrazu som uvidela inzerát v ktorom pani(slobodná mamička) žiadala o pomoc pre seba a svojho synčeka (tipujem že on môže mať niečo okolo roka). Prosila o oblečenie pre maličkého. Akože povedzte mi už kde vpiči to žijeme, matky s deťmi nemajú čo jesť a čo na seba, študenti(viem o tom svoje) bývajú v polorozpadnutých budovách (btw, je to hanba Slovenska)... atď. Ale teda k tým rodinám, ako môže štát dovoliť toto? Kde sme?

Príklad číslo dva: Volala som s mamkou cez a povedala som jej o inzeráte. Ona mi povedala že vedľa v dedine žije rodina, otec stratil sluch(takže ho vyhodili z práce) je na materskej plus ešte ich dcéra . Oni žijú z 250 euro na mesiac! Pánovi ešte asi neuznali invalidný dôchodok, ale aj tak. Je to strašné.

Takže teraz sa bojím založiť si rodinu. Veď akú má šancu normálny človek, tu na Slovensku, kúpiť si byt bez toho aby sa nezbláznil kým ho splatí a snažiť sa mať popri tom deti a nakŕmiť ich. Viem, veľa ľuďom sa to podarilo. Gratulujem, ste šikovní. No väčšina má dom zdedený alebo býva s rodičmi. Ja to tak vidím. Je to to čo si myslím o tomto čo tu je.

papa

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
nikkaaa  9. 12. 2017 22:31
ja instatne uz grciam z tohto statu a z toho co sa tu deje,

babky nemaju na lieky castokrat napr. havne, ze skupinka retardov maju nakradnute aj na 8 zivotov

keby tu nemam rodinu tak som uz preč a nevratim sa nikdy.

a k bytom sa ja uz ani nevyjadrujem lebo sa naseriem zasa
 fotka
angrybitch  9. 12. 2017 22:36
@nikkaaa vpohode sa rozcul, ja som sa musela tu vyzurit lebo to sa proste nedalo viac drzat
 fotka
milgamman  9. 12. 2017 22:52
no mna minule trosku sokovalo ked som sa dozvedela ako jednej pani schvalili invalidny dochodok 60 (!) evry mesacne.. :/ a tak si musi privyrabat upratovanim v domove dochodcov za nejakych smiesnych 200 neviem kolko mesacne a ked sa strati nejaka handra, tak vraj jej to strhnu z platu... akoze nad tym sa ti az rozum zastavi, a ano sme socialny stat aj so vsetkymi istotami co k tomu patria
 fotka
angrybitch  9. 12. 2017 22:58
@milgamman mna to velmi rani ze tu ludia nemaju narok na skutocny zivot, ci uz ho zacat dobre alebo ho dozit ako sa patri :/
 fotka
trevor1994  9. 12. 2017 23:02
Ako hovoril ujo jefferson, ak sa vlada obava obcanov mame demokraciu, ak sa obcania obavaju vlady mame tyraniu. Ono sa to da cele racionalne vysvetlit preco to tu je takto, je to jedna z mnohych veci comu sa venujeme, a je fascinujuce ako to cele do seba zapada.
 fotka
angrybitch  9. 12. 2017 23:11
@trevor1994 racionalne vysvetlit preco ludia ziju ako posledne spiny? Tell me!!...
 fotka
lordnorton  9. 12. 2017 23:19
Prečo je tá mamička slobodná a nemá peniaze pre synčeka?
Čo keď absolútne nezodpovedne mala dlhodobo nechránený sex s bohviekým a keď sa ten dotyčný dozvedel, že je tehotná, tak ho už nikdy nevidela.
Je to zodpovedné? Prečo by to malo kohokoľvek zaujímať? Takáto slobodná "mamička" dostane stále veľmi dobrú podporu, zadarmo ju ošetria v nemocnici a jej dieťa môže zadarmo chodiť do škôlky a školy.
Čo má s týmto spoločné štát? Čo by si ešte tak asi chcela, aby štát pre ňu urobil? Zaplatil jej jednoducho všetky výdaje? Len tak? Lenže kvôli tomu musí tie peniaze najprv niekomu zobrať.
Tieto peniaze sa berú ľuďom, ktorí na rozdiel od nej si ten život usporiadali dobre. A boli zodpovední. A majú vzdelanie a funguje im normálne rodina. A miesto toho, aby za svojich, často viac ako 40 hodín v práci dostali viac čistej mzdy im niekto tie prachy zoberie a dá ich ľuďom, čo nemajú dostatočnú zodpovednosť za svoj život. A možno by chceli zobrať svoje deti k moru v lete. Ale nevezmú, lebo im niekto zobere 45% mzdy ešte pred tým, ako ju vlastne uvidia.
To Ti príde fér?
 fotka
trevor1994  9. 12. 2017 23:19
@angrybitch zase az tak by som to neprehanal, neni pochyb o tom co si pisala, ale niekde na balkane, ci na ukrajine to maju neporovnatelne horsie. Vysvetlit som myslel preco to je s nasim milovanym statom takto a preco tu je demokracia deformovana na kleptokraciu, co ma samozrejme aj hlavny dosah na tieto problemy
 fotka
lordnorton  9. 12. 2017 23:21
Na Slovensku môžeš mať normálny život.
Musíš urobiť 3 veci:
Dokonči si školu.
Nemaj decko mimo manželsvo.
Nájdi si normálnu prácu. To znamená aj presťahovať sa a nerobiť za minimálku kdekoľvek, kde sa dá. K tomu treba mať aj vzdelanie (viz vyššie) a trochu sebaúcty! Mať rodičov na rovnakej ulici je možno pohodlné, ale pre kvalitnejší život je treba aj niečo obetovať.
10 
 fotka
angrybitch  9. 12. 2017 23:31
@lordnorton písala som že je to len to čo si myslím, neprišla som sa sem s nikým hádať,, jej mužovi sa mohlo niečo stať a ostala s maličkým sama. Fakt neviem čo za tým je, nebudem klamať, mám kamošku ktorú znásilnili a otehotnela, aj tak to môže byť, ja dopice neviem. Stále sa môže stať niečo čo ťa donúti žiť v zlých podmienkach. A prosiiiiimta, nie kazdy si moze dovolit studovat, alebo teda nie kazdy ma na to nervy.
11 
 fotka
angrybitch  9. 12. 2017 23:38
@trevor1994 je mi to jasné, že nie sme na tom najhoršie na svete, veď ani nevravím že sme :/ ale aj tak to nasere
12 
 fotka
lordnorton  9. 12. 2017 23:43
@Angrybitch Napriek hocijakým situáciam od toho štátu dostaneš stále slušnú podporu. Ľudia majú rôzne osudy, život nie je ľahký. Nemôžeš každému dať všetko, čo by chcel mať. To by si musela zobrať iným ľuďom.
Ja sa nehádam, ja Ti vysvetľujem, ako to funguje.
A prosíííímťa, tak nech ľudia neštudujú. Nech sa nevzdelávajú. Nech robia celý život nekvalifikovanú prácu za pár €. Ale nech sa potom nesťažujú, že im nikto nič nedal. Nech sa potom nesťažujú, že majú invalidný dôchodok 60€ (sic!) a že musia robiť upratovačku za 200€. Tak čo čakáš? Keď vlastne nič nevieš. Ale stále Ti niekto dal aspoň tých 60€.
13 
 fotka
trevor1994  9. 12. 2017 23:48
@angrybitch urcite nasere, obzvlast ked to cele mohlo byt uplne inak nebyt jednej nevydarenej vojenskej operacie v 1944, vsetko co nasledovalo potom mohlo byt pre nasu krajinu uplne inak a mohli sme byt vyspela liberalna demokracia zapadneho typu ako rakusko. Niekedy holt staci velmi malo co moze ovplyvnit tak vela.
14 
 fotka
angrybitch  10. 12. 2017 00:00
@lordnorton okej, je to tak. Ale nie v každom prípade. Viem že ľudia sú leniví, tých nepodporujem. Ja som bola zameraná na skupinu ľudí ktorí nemajú na výber a sú tam kde sú lebo to nevedeli ovplyvniť a nikto im nie je schopný pomôcť .
A podpora? Ty si asi slobodná mamička tiež ako vidím však?nejak veľa o tom vieš
15 
 fotka
antifunebracka  10. 12. 2017 03:38
V zásade súhlasím s @lordnorton - z tých príkladov vieme primálo na to, aby sme vedeli ukázať na vinníka či odsúdiť celý systém. Je to smutné, ale stále sa tu máme lepšie ako v 85 % sveta, trebárs taká USA je úplné dno v tomto, tam keby chvíľu žiješ tak prídeš Ficovi nohy bozkávať
16 
 fotka
adamshangala  10. 12. 2017 08:40
K tomuto by som mal veľa toho povedať. Začnem tým, že sme sa ako spoločnosť príliš individualizovali. Niekto nám vsadil do hlavy, že sa má každý starať sám o seba, a keď sa niekto dostane do problémov, tak hľadáme vinu uňho samého, po inercii. Potom, hľadáme vinu v systéme, a čakáme, že "nejaká inštitúcia" by sa mala postarať o postihnutého jednotlivca. Nezdochni somár do zelenej trávy! - kým sa systém s tým vôbec začne čo len zaoberať, tak postihnutý jednotlivec môže byť už na tom svete.
My sami by sme sa mali starať o nás všetkých, ktorí žijú okolo nás, len tak prežijeme. Ak nie, a pravdepodobne sa to tak v najbližšej budúcnosti ani nestane, tak keď niekoho z nás postihne nešťastie, bude jednoducho trpieť.
17 
 fotka
adamshangala  10. 12. 2017 08:52
@antifunebracka
Hovoril mi jeden Američan, ktorý žije na Slovensku, má tu ženu, aby sme sa nesťažovali na zlý sociálno-zdravotný systém, lebo: (Upozornenie pre citlivé povahy: Napiť sa vodu, zhlboka sa nadýchnuť!) Materská dovolenka vám trvá 3 roky! A to nikde vo svete tak nie je. Darmo som mu vysvetľoval, že žena musí byť s deckom, on trval na tom, že žena môže popri tom doma niečo robiť.
18 
 fotka
lordnorton  10. 12. 2017 09:29
@Angrybitch Ja som za podporu ľudí, ktorí už naozaj nemajú na výber. Myslím, že štát by sa primárne mal starať o vzdelávanie, prevenciu a vytvorenie príležitostí pre ľudí.
Takže aby to nevyznelo, že na Slovensku je všetko skvelé, myslím, že štát skôr rieši situácie, až keď sa udejú. Mali by im predchádzať.
Teda by som napríklad subvencoval antikoncepciu a zlepšil sexuálnu výchovu. Práve preto, aby nebolo toľko slobodných mamičiek. Ak si aj napriek tomu urobíš decko mimo manželstva - Tvoj problém.
19 
 fotka
lordnorton  10. 12. 2017 09:47
@Angrybitch Jo, a nie som slobodná mamička, ale mám titul z hospodárskej politiky a verejnej ekonómie.
20 
 fotka
trevor1994  10. 12. 2017 10:44
@antifunebracka zase neprehanaj, ake uplne dno? Ficovi? dufam ze len vtipkujes. Inak je to veelmi smutne
21 
 fotka
ravennea  10. 12. 2017 10:45
Ja milujem tutok niektorých mudrlantov v komentoch. "Nemala robiť toto nemala hentoto"...TOTO je presne dementná slovač a nielen slovač. Ako môžete súdiť niekoho, keď neviete všetky okolnosti? A bla bla pičoviny typu "inde je horšie"...dobre, je a je to smutné. Znamená to teda, že ten človek ten problém nemá? Vysvetlím to jednoducho. Prídete na chirurgiu, že máte otvorenú zlomeninu a on Vám povie "šak no a čo, pred týždňom tu bol jeden pán ktorému nohu odtrhlo, choďte domov a vyležte to".... Lololol. Problémy nie sú preteky dpc. A nie vždy môžete ovplyvniť okolnosti. To, že v iných štátoch je horšie a "musíme niekomu zobrať aby sa mala chudoba dobre"...šak berme! Nemajú politici dosť? Lol. Ale je to neriešiteľná situácia, lebo dnes sú pojebané papieriky s číslami dôležitejšie ako ľudský život.
22 
 fotka
fr33rid3  10. 12. 2017 10:53
@lordnorton veľmi pekné názory a naozaj to tak je na Slovensku sa dá žiť normálny život len netreba čakať na niečo ale zobrať život do vlastných rúk. Názory tipu že sa nevrátim alebo nechcem Slovensko vidieť som vyvrátil po 2 rokoch v zahraničí ste ako cudzinec nemáte sa s kým normálne porozprávať, každý vás očumuje, pri vybavovaní ubytovania Vás upozorňujú čo a ako a to pôvodný obyvatelia sú omnoho väčšie humusácke svine ako vy. A viac ako polovica ľudí čo sú mimo sú do 3 rokov späť.
23 
 fotka
angrybitch  10. 12. 2017 10:55
@lordnorton áno presne o TÝCH ľuďoch rozprávam, ktorí nemajú na výber a sú tam kde sú a nemá im kto pomôcť.
Sexuálna výchova hej? Nuž skôr chlapov by mali naučiť aby svojich kamošov nestrkali tam kam nemajú keď z toho môže byť prúser a aby neboli slobodné mamičky.
24 
 fotka
trevor1994  10. 12. 2017 11:04
@adamshangala socialno zdravotny system ehm... fakt taky socialny system co hrabe penaze od ludi kde sa da, Smeracka politika je nieco ako bolsevizmus v kapitalizme tak to ja nazyvam. Ja som sa tiez bavil s americanmi o tychto veciach, napr. tento rok s jednym v californii, zevraj na svk bol, a tiez hovoril negativa o ich systeme atd (napr. studoval v UK, kvoli tym nakladom na VS studium u nich), ale ked ja som mu hovoril jak to je u nas na SK v celkovej politickej a systemovej oblasti, tak potom uznal ze asi to nebude az take jak si myslel. Zahranicni proste vidia len urcitu stranku veci. Tu proste nie je ani nikdy nebola ziadna socialna demokracia, ale len populisticki bolsevici co sa hraju na soc. demokratov a z toho vznikla kleptokracia, cele otocene pretoze ludia sluzia statu a nie naopak, tie nase institucie, vysoke skoly, zdravotnictvo, pomaly vsetko co je pod statom no hroza. Dalsia vec v com su excelentni je udupavat vlastnych podnikatelov, brat od nich enormne dane, same regulacie, milion predpisov, tym padom su aj take mzdy, a namiesto toho sem tahaju zahranicne offshoringove korporacie na danove ulavy, ti tu zaprahnu sice ludi do roboty ale za akych podmienok, platy onicom, drina jak svina a zaobchadzanie so zamestnancami to uz je tiez kategoria sama o sebe, potom dochadza k tomu ze uz nemaju koho tu zamestnavat, tak zoberu srbov a ukrajincov a sme doma.... Potom sa ti dementi este aj vytahuju ze ako ekonomika rastie, ale to ze na zaklade coho to uz nespomenieme. Dalsia vec je ze ak by temna doba meciarizmu nebola zastavena v 1998, bolo by velmi pravdepodobne zeby sme tu skoncili presne ako na ukrajine... takze vzdy moze byt horsie. Normalne mi niektori tu pripadaju ako keby si tu tento skorumpovany a zlodejsky stat isli obranovat, nie nadarmo sme v hornom rebricku co sa tyka korupcie v unii... No nic nie je ciernobiele, ja len vysvetlujem kam nas ficova a predtym meciarova vlada dostala. Avsak po volbach do VUC som normalne zacal verit ze raz sa tento stat z toho dostane pomaly.
25 
 fotka
laurikaaa  10. 12. 2017 11:38
U nás v dedine žije dôchodkyňa vo vlastnom dome a i tak v podstate nemá čo jesť. Je to bludný kruh. Chcela by si nájsť prácu, no žije v " hladovej doline "
Chcela by predať dom a nasťahovať sa do bytu aby mala menšie náklady ale dom nik nechce kúpiť lebo " žije v hladovej doline "
a teda z jej dôchodku (280€) zaplatí cca 180 za kokotinky okolo domu a zo zvyšku musí kúpiť lieky (20€) a žiť celý mesiac. (neprichádza do úvahy ani žiaden hypermarket alebo niečo, aby mohla nakúpiť lacnejšie, len pojeb... dedinský obchod)
26 
 fotka
lordnorton  10. 12. 2017 13:05
@Angrybitch A čo snáď tie slobodné mamičky boli všetky znásilnené? Vždy sú tam dvaja. Sexuálna výchova bude pre všetkých. Ale ten najväčší problém z tehotenstva má vždy žena. Teda ona by v prvom rade mala dávať pozor s kým, kedy a či vôbec má sex. A nie YOLO!
Lenže aj tí ľudia, čo naozaj nemôžu majú stále možnosti: sociálne bývanie, invalidný dôchodok, rôzne organizácie, čo im vedia pomôcť. Dieťa dostane sociálne štipendium.
Človek, čo nemá príjem, sa paradoxne má lepšie ako niekto, kto má minimálnu mzdu +5%. To je podľa mňa ďaleko väčší problém.

@Laurikaaa
Ja nechcem byť necitlivý, ale je tu niekoľko otázok:
Ako dlho už žije v tej hladovej doline?
Prečo sa tam nasťahovala?
Prečo tam ostala?
Ako dlho je sama v dome?
Koľko chce za ten dom a koľko jej dokážu ponúknuť? Myslím, že niekto by ho kúpil.

Nič nie je také čiernobiele a jednoduché. Ľudia mnohokrát nechajú zájsť problém do stavu, kedy sa s ním ťažko dá niečo robiť. Je ale naozaj otázka, ako veľmi si strojcom vlastného šťastia a do akej miery má ostatných trápiť Tvoj životný problém.
27 
 fotka
lordnorton  10. 12. 2017 13:08
@Trevor1994 Najväčší problém na Ficovi je, že neexistuje schopná alternatíva.
28 
 fotka
angeloflight  10. 12. 2017 15:07
na rodinu ti treba priatela toho uz mas ?
29 
 fotka
hetfield  10. 12. 2017 20:19
@antifunebracka ty si nejak dost otočil s nazorom na USA
30 
 fotka
antifunebracka  10. 12. 2017 21:41
@trevor1994 Je to smutné, lebo je to pravda. Priemerný amík je už v 20-ke zadlžený štátu už po uši len preto, aby študoval. Potom si k tomu ešte pribalí hypotéku na dom a šetrí si aj na každé vyšetrenie u lekára. A celý život len otročí, aby to všetko posplácal. A keď stratí nedajbože prácu... toto u nás veru nemáme, bezdomovcov stanujúcich po ulici hneď vedľa centra, ako je tam bežné.
31 
 fotka
antifunebracka  10. 12. 2017 21:43
@hetfield Neotočil som vôbec, vždy to bola pre mňa príšerná krajina na život. Skôr som nesúhlasil s jej demonizáciou trebárs ohľadom vojenských výprav. Aj keď je pravda, že v poslednej dobe im tam obzvlášť celkovo zadrbáva v každom ohľade.
32 
 fotka
trevor1994  10. 12. 2017 21:53
@antifunebracka vidis to prilis ciernobielo... je to ich tzv exceptionalizmus, maju to tam tak odjakziva. Nikdo ta tam nenuti ist studovat na vysku, okrem toho nemusis sa vzdy nevyhnutne zadlzit, univerzita moze do teba investovat v podobe stipendia ak vidi v tebe potencial. A ked sa aj zadlzis tak tam mas aj v podstate automaticke premostenie na svoj odbor, ludia s vyskou aj dost dobre zarabaju, takze nemaju problem to splacat. Ako nemienim sa s tebou hadat ja poznam dost americanov, bol som tam trikrat, viem jak to chodi, funguje tam tzv. Princip minimalneho statu a podnikatelsky typ kapitalizmu.
33 
 fotka
moouselet  10. 12. 2017 22:12
odkial si prosim ta?
34 
 fotka
gorgor  11. 12. 2017 06:50
Sloboda mocných je žalárom bezmocných.
35 
 fotka
antifunebracka  11. 12. 2017 17:16
@trevor1994 Nikto ťa nenúti ísť na VŠ ale bez nej sa neuplatníš. Tie výhody, čo si popisoval, platia len pre % najlepších. Hovorím, ich kriminalita a pomer ľudí žijúcich v chudobe sú porovnateľné s rozvojovými krajinami. + to zdravotníctvo.
36 
 fotka
salkoo  11. 12. 2017 18:01
@lordnorton palec hore za triezve nazory
Napíš svoj komentár