Hviezdne vojny (ang. Star Wars) je označenie hexalógie kultových filmov G. Lucasa, prípadne aj súvisiacich produktov, spinoffov a podobne. Pomenované sú podľa pôvodného názvu prvého filmu hexalógie natočeného roku 1977.

Z pôvodne plánovaných 6 dielov ságy o súboji dobra so zlom sa realizovali najprv dejovo posledné tri v rokoch 1977 – 1983 (Epizódy IV – VI), potom dejovo prvé tri o 20 rokov neskôr, v rokoch 1999 – 2005 (Epizóda I – III). Mnoho ľudí tvrdí, že pôvodne bolo plánovaných až 9 dielov (čiže tri ďalšie po epizóde VI), no sám Lucas to nepotvrdil. Nakoniec však všetko vyzerá inak a The Walt Disney Company po kúpe Lucasfilm Ltd plánuje natočiť záverečné 3 diely. Prvý je ohlásený už na leto 2015. George Lucas medzitým vydal kreslený seriál, ktorý sa odohrával medzi II. a III. časťou, nesie názov "Star Wars Clone Wars". Taktiež je v pláne úplne nový zrejme hraný seriál, Star Wars : The Underworld z prostredia medzi III a IV epizódou.

Posledné dva filmy (II a III) sú charakteristické rozsiahlym uplatnením CGI (Computer Generated Imaginery – "počítačovo generované obrazy"). Najstaršie tri filmy boli niekoľkokrát znovu uvedené a bolo na nich vykonaných niekoľko zmien, z ktorých nie sú všetci fanúšikovia nadšení. K najväčšej došlo pri opätovnom uvedení roku 1997 – tzv. Special edition (pridanie nových sekvencií, digitálna úprava a pod.) a roku 2004 pri vydaní vo forme DVD.

Všetky filmy sú okrem rozprávkového deja a špeciálnych efektov charakteristické úvodným textom zobrazovaným formou šikmého donekonečna sa vo vesmíre vzďaľujúceho stĺpca textu vysvetľujúceho okolnosti deja filmu (po angl. tzv. „crawl“).

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár