Svet. Život. Veľký priestor (obmedzený časom) nato, aby sa mohol každý z nás plne realizovať, aby si našiel svoje blízke osoby, záľuby, aby bol sám sebou.

Alebo.. v niektorých prípadoch, aby sám sebou nebol.

A práve o tom chcem napísať pár slov. Už dlhšie pozorujem na ľuďoch v mojom okolí, blízkych, známych i neznámych, dokonca aj na sociálnych sieťach, že sa ľudia boja byť sebou samými. Že sa boja ukázať svoje JA a radšej sa podvolia tomu, čo sa od nich očakáva.

Kedysi som si vymyslel jeden výrok. Uvediem len časť. „Život je plátno a jeho chute sú farbičky. Niekto kresli farbami všetkých škál, niekto len čierno-bielo.“
Dnes by som to pozmenil, „Život je plátno a my sme jeho farbičkami. Niektorí kreslíme farebne, iní čierno-bielo.“

To, čo som si všimol je, že blednete, že Vaša farebnosť pomaly mizne. A ani vás to netrápi. Hľadáte odpoveď vo veciach okolo, v iných, len nie v sebe. Nepočúvate sa. Strácate svoj názor, ktorý môže byť originálny, obdivuhodný (dokonca prospešný) a podvolíte sa tomu, kto chce čo od vás počuť. Bojíte sa povedať, že je niečo škaredé, pretože sa obávate, že sa niekto urazí. (Akoby ho lož posunula v živote ďalej, že?)
Neuvedomujete si, že sme rozmanití. (Pritom je to dobre známy fakt.) Že to je tá príčina, pre ktorú sa nemôže každému všetko páčiť, že nemôže každý so všetkým súhlasiť (áno, drahé precitlivené duše, viete si dosrať dni úplne zbytočne). Nie je to závisť či namyslenosť (ktorú si mýlite so sebavedomím a na ktorú zvalíte 98% všetkých negatív bez toho, aby ste poznali), je to len fakt, že sme iní. Je to fakt, že sa niekto nebojí povedať svoj názor. Názor, ktorým predstavuje svoju osobnosť, životnú filozofiu. A tým sa odlišuje, stáva sa originálnejším, formuje sa. A tak je to podľa mňa správne.

Uvediem typický príklad. Mladé, prirodzené dievča sa v priebehu pol roka pretransformuje na fyzicky vyspelú násťročnú slečnu, ktorá vyzerá na 22. A ako by aj nie, ak má hlboký výstrih, veľké opätky, cigu v ústach, prefarbené vlasy, omietku na tvári a (zrazu) drzý jazyk, ktorý je výsledkom jej vysoko stúpnutého ega. Stala sa členkou vlny dievčat 21. storočia. Je ich všade plno, no dozaista nechýba pocit originálnosti a jedinečnosti.

Pritom.. stráca svoju prirodzenosť, odovzdala ju tejto sociálnej skupine a nadobudla rovnaký status. Diferenciácia takmer žiadna. Splýva. Stráca kúsok seba!

Samozrejme... Pre fungovanie spoločnosti je potrebné prijať spoločenské normy. Tolerovať. Pristúpiť i k zmieru a nestáť si len za svojím. Ale to neznamená, že má človek strácať svoje hodnoty a vzdávať sa ich tak priblbo. Ochutnajme čo sa dá, ak to tak naozaj chceme. Každý máme svoju slobodu (ktorá končí tam, kde začína sloboda druhého), tak ju plne využime!

Na záver.. viem, každý máme právo byť tým, kým chceme byť. Otázkou teda ostáva.. a naozaj chcete?

 Blog
Komentuj
 fotka
danjelka  1. 8. 2011 19:47
Majko, ale to je smutným trendom tohto storočia..
 fotka
0mega1  1. 8. 2011 21:23
Konečne Kvalitný blog

Ďakujem za možnosť prečítania autor
 fotka
overexcitedgirl  1. 8. 2011 21:44
Strácate svoj názor, ktorý môže byť originálny, obdivuhodný (dokonca prospešný) a podvolíte sa tomu, kto chce čo od vás počuť.



hej, presne to niekedy robím :/
 fotka
benci  1. 8. 2011 22:23
danjelka - hento je len výhovorka na veci, ktoré môžeme obviniť, ale nie odsúdiť (napr. táto doba, toto storočie, táto spoločnosť). ale to je blbosť, žiadna doba za to nemôže, môžu za to ľudia - každý jeden, kto to robí.
 fotka
danjelka  1. 8. 2011 22:45
@benci ja sa neodvolávam na dobu.. netvrdím, že doba je príčinou.. ja hovorím, že doba je dôsledkom toho čo sa deje.. Aktuálne to tu vypuklo, v tejto dobe, ktorú to teda charakterizuje..
 fotka
inkheart  1. 8. 2011 23:12
Pekný blog. Ja som si v puberte prešla pár fázami a v každej som sa hrala na niekoho trochu iného. Vtedy som si síce myslela, že som originálna, ale bola to skôr fakt taká tá originalita určitého konkrétneho stáda...
 fotka
zrnko_piesku  1. 8. 2011 23:26
@danjelka Neviem, či je to smutné, je to už tak, je to fakt. S tými, ktorí to nechcú vidieť nič nezrobíš (ak im to tak vyhovuje), no tí, ktorí si to uvedomujú a nezrobia s tým nič.. tak to je smutné, že to tak v sebe nechajú plynúť.



@Omega1 Ďakujem



@overexcitedgirl Som rád, že si si to so sebou porovnala a možno si z toho aj niečo odniesla



@inkheart Ďakujem. No jo, puberta je známa tým, že si veľa teens niekoľkokrát zmení svoju "identitu", ovplyvnenú seriálmi, filmami, idolmi. Ale o tom puberta je.. ostrieľať sa, nájsť si svoje koľaje a medze v ktorých sa pohybovať. Ja som si tým tiež prešiel a myslím, že aj každý iný
 fotka
overexcitedgirl  1. 8. 2011 23:37
tak to určite, ja som aj blog zabudla ohonotiť,samozrejme je veľmi pekne napísaný
 fotka
sheily  2. 8. 2011 10:32
Ok, myslim, že dneska poviem kamaratke v obchode že to tričko je strašné..

Ale nie, samozrejme máš pravdu..lenže niekedy sa inak proste nedá.. Niektorí ľudia budú radšej zdielať názov celého stáda len aby mali kamarátov, napríklada nestali sa samotármi..ako netvrdím, že to robím, ale poznám takých...

A ten výrok je super
10 
 fotka
spring  2. 8. 2011 10:47
Skvelo napísaný blog a veľmi veľa pravdy v ňom....
11 
 fotka
zrnko_piesku  2. 8. 2011 17:34
@sheily Áno, s tým súhlasím. Napr. taký diplomat si nemôže dovoliť nedbať aj nato čo sa od neho očakáva a len tak.. robiť si po svojom. I keď, práca je už o ničom inom. Možno by som povedal.. je fajn tolerovať iných a nestratiť seba samého. Nevravím, že máme byť drzé nonkonformné opice, ale nájsť akýsi stred.



@spring Ďakujem
12 
 fotka
zuzusqua  8. 8. 2011 16:41
waw geniálne napísané a podla mňa je super že je toľko takýchto ľudí ktorí sa nájdu v jednom šuflíku...podla mňa je to super lebo im to vyhovuje a oni sú šťastní a aspoň je vzácnosť nájsť niekoho výnimočného kto dokáže hovoriť o svojich predstavách o svojom svete o svojich ilúziach
13 
 fotka
zrnko_piesku  8. 8. 2011 23:35
@zuzusqua Ďakujem a podľa mňa to až také super nie je, je síce pravda, že potom tie originály viac vyniknú, ale ten ostatok stratí svoju esenciu.. ľudstvo tak prichádza o uvedomelých sa členov
14 
 fotka
bludiacisvetom  31. 8. 2011 17:14
páčia sa mi tvoje citáty
15 
 fotka
whitedarkness  27. 10. 2011 17:21
Našla som si čas, prečítala som si, chválim pekne vystihnuté.
16 
 fotka
tequila  13. 4. 2023 21:47
cakal som nieco viac nez par otrepanych citatov a moralizovania zaobalenych do jemnej mizogynie
Napíš svoj komentár