Pohľadom sprevádzal človek mesiac po nočnej oblohe, každú noc na neho pozeral z jamy, kam sa dopracoval svojou ješitnosťou, lakomosťou, pýchou a svojimi predsudkami. Človek sa veľmi divil, načahoval sa k nebesám a nepoznal nijakej prekážky. Veril že si raz stúpne medzi ne, ako im rovný.

Ach, aké je to človečenstvo hlúpe. Nebesá sa mu vysmiali, namiesto toho na svoje oblačné pláne pustili vtáky, dali im moc nespútane plachtiť s vetrom, radovať sa s nekonečného pohybu a nechať si hladiť perute slnečným svitom. A človek zatrpkol.

Ach, aké je to človečenstvo hlúpe. Nebesá sa divili, keď Ikarus vzlietol na svojich perutiach a skríkol víťazne. Nebesá ho varovali, vyslali vzduch na pery jeho otca, aby ho varoval pred tým čo sa stane. A Ikarus, vo svojej zatrpknutosti nepočúvol.
I plakal Daedalos, a plakali nebesia.... plakali nad človečenstvom.

Ach aké je to človečenstvo hlúpe. Nebesám ostali iba slzy, keď sa človek znova pokúsil vzlietnuť. V obrovských kovových príšerách sa im to podarilo. A ľudstvo sa znova raz opantalo pocitom moci. Človek nabral pýchu a vystatoval sa, tak ako v minulosti. Tentokrát však nebesá neplakali, ani nevarovali. Zmietli človeka z oblohy, na kúsky rozmetali kovovú príšeru a nechali človeka zasa okúsiť trpkosť porážky.

Ach, aké je to človečenstvo hlúpe, povedal si Človek na sklonku svojho života vo svojej jame. Ležal tam dlho, bez pohybu, no i tak mal k nebesiam bližšie ako po celý život. Naozaj, človečenstvo je hlúpe, pomyslel si, a vzniesol sa do vzduchu na prízračných krídlach svojho ducha. A nebesá sa mu rozostúpili.

 Blog
Komentuj
 fotka
armita  7. 2. 2010 16:31
...premkol ma z toho taký zvláštny pocit, viď tvoje písanie...
 fotka
qirqi  26. 2. 2010 21:48
žiaľ viac ako ***** tu nemám !
Napíš svoj komentár