Koniec 16. storočia nebol pre mesto Hameln šťastný. Ľudia usilovne pracovali a snažili sa, modlili sa úpenlivo ako po iné roky- ba ešte úpenlivejšie. Dokonca aj čarodejnicu chytili a upálili na malom rýnku pred kostolom. Situácia sa však nezlepšila. Nocou, ránom, naobed, celý deň sa stále rozoznieval piskot a cupitanie malých nožičiek. Krysy.
Boli všade. Na uliciach, v stokách, v odpadkoch, v nočníkoch, v šatníku starostovej ženy, komode starostovej milenky, v múke, všade kam sa len človek v meste pozrel videl krysy. Malé, stredné, hnedé aj šedivé, s holými chvostami, rochnili sa v splaškach a pitnej vode. Mestský lazaret bol preplnený ľudmi s vyrážkami, horúčkami. Felčiari robili čo mohli, no aj tak sa všetci obávali prepuknutia ďaľšieho čierneho moru. Celé mesto páchlo- močom, potom, chorobami a hlavne krysami.
Ťažké to boli časy pre malé mesto Hameln. Až do pondelka, to jest pred štyrmi dňami. Vtedy sa to celé zamotalo.

*****

V spomínaný pondelok, uprostred noci, narúšanej iba piskotom krýs sa strážnik pri bráne strhol z driemot a zamrkal do šera tvoreného chabým svetlom lucerny. Dokonca aj krysy naokolo akoby stíchli a načúvali. Strážca si už začínal myslieť že mu už na staré kolená sluch prestáva slúžiť. Vtom sa však zvuk ozval znova. Rázny, tvrdý, silný náraz päsťou do dverí. Strážnik vstal, prešiel k zatiahnutému priezoru. Rukou ho otvoril a nakukol von. A v prvom momente si pomyslel, že pred bránou stojí sám diabol.
Muž bol oblečený v huňatom kabáte, pozošívanom z viacerých koží. Bol vysoký, ramenatý, a na tvári mal kapucňu, rovnako šedú ako plášť. Tvár zarastenú a neopravenú, oči hnedé, A mastné tmavé vlasy padajúce popri lícach. Pohľadom prešiel po okolí hradieb, pozrel na cimburie, ku odtoku vedúcemu do priekopy a potom sa zhlboka nadýchol.
" Sú tu, nemám pravdu?", spýtal sa nevzrušene. Strážnika táto nemiestna otázka naopak zaskočila.
"O čom to vravíte? kto tu je?" spýtal sa neisto.
"Cítim ich, sú všade, lozia vám po pivniciach a domoch, k súložiacim párom a do detských kolísok, mesto má najskôr problémy s hygienou a narastá počet chorôb. Hovorím o krysách, máte ich tu, že?", Skôr skonštatovanie ako sa otázka.
"P-pane" vyjachtal strážnik prikyvujúc, odčividne zaskočený presnosťou cudzincovho odhadu, "K-kto ste?"
Cudzincova tvár, dovtedy ako maska sa roztiahla do vlčieho úsmevu.
"Krysár" povedal do tmy, vstriec otvárajúcim sa dverám. V tú noc bolo v Hameln po dlhej dobe ticho.

 Blog
Komentuj
 fotka
bubiatqo  16. 3. 2010 22:42
pekne napisane!!
 fotka
antifunebracka  4. 8. 2011 00:30
bude to mat i pokracovanie?
Napíš svoj komentár