Veľa krát som sa zamýšľal nad tým, čo vlastne propaguje rímskokatolícka cirkev ako Boha. Sú to všetko v biblii bulšity ?

Ťažko povedať, každý má vlastný názor a ja by som sa k tomu tiež rád vyjadril. Celkom mi vadí škatuľkovanie typu ááá, ty si kresťan, ty veríš v toto a toto.. To vôbec nie je tak. Každý človek je unikátny a verí v niečo iné.

Aby som mohol vôbec o niečom danej téme povedať, treba ísť od začiatku.
V biblii stojí, že na začiatku nebolo nič okrem Boha, ktorý sa spomína ako slovo. Ale čo to ten Boh je ?? Veľa ľudí si ho predstavuje možno ako dajakého deduška na obláčiku a keď nie deduška, rozhodne dajakú bytosť. Tento názor im samozrejme neberiem ale je to minimálne slabé významovo. Ako mohlo byť niečo pred tým keď vlastne nebolo nič ?? Minimálne dajaký deduško a tak.

Boh sa nedá predstaviť. Boh nemôže byť dajaký deduško. To by všetko bolo viazané z týmto svetom. To je však nemožné. Boh ak chce byť vševedúci a všemohúci, musí byť mimo tohto sveta. Možno v inej dimenzii a keď nie dimenzii tak v ničom. Môžme si Boha predstaviť možno skôr ako princíp, slovo(logos) - ktoré má aj iný význam(vedomosť..). Boh je dajakým princípom dajakou možno imaginárnou bytosťou ale rozhodne nie deduško na obláčiku.
Jediným pre človeka možno popisujúcim princípom, ktorý by mohol ako tak opísať Boha je Láska. Boh je láska a tá je tým princípom. Tento vedie napríklad aj ku vzniku vesmíru, ktorý musí byť podporený dajakým významom, nakoľko nič sa nedeje bez príčiny. Láska je natoľko silná, že dokáže aspoň sporo v mysli človeka odzrkadliť Boha.

Iste sú tu ešte tri božské osoby. To je skôr však filozofické rozdelenie samotnej Lásky podľa toho ako ju vnímame a ako sa v našich životoch odráža. Bol Ježiš odrazom Boha, odrazom lásky ? ak nie on tak nik iný.
Ľudí ktorí neveria v existenciu Ježiša odkazujem na knihu Kauza Kristus, kde je kopec vecí krásne vyargumentovaných.

OK tak máme Boha ako princíp, Ježiša ako ľudské stelesnenie tohto princípu, lásky a čo je to teda duch svätý. No toto je už na uváženie a je to dosť filozofická téma, ktorá nie je k zodpovedaniu tejto otázky až taká dôležitá ale môžem trošku načrtnúť, že o čom. Duch svätý je samotným citom, tou láskou, zmyslom a vzťahom medzi stelesnením princípu a princípom samotným. V biblii sa napríklad píše kde sú dvaja zhromaždení v mojom mene, tam som aj ja medzi nimi. Táto prítomnosť ľudí v spoločnom mene lásky(boha) je ten duch.. Každý si pod tým predstavte čo len chcete.. význam to nemení.

Takže zhrnúť to. Boh je Láska(tá najvyššia možná). Človek nemusí byť ani veriacim aby takéto niečo uznal. a Dokonca ak toto uzná a žije a koná v súlade s týmto princípom, je mlčky veriacim. Lebo kto verí, že láska je najvyšším cieľom a princípom, nezabíja len tak a podobne... Mlčky dodržiava jedno hlavné prikázanie. Milovať budeš pána Boha svojho celou svojou dušou, celou svojou mysľou a celým svojím telom a bližného svojho ako seba samého. To seba samého sa dá vysvetliť rôzne ide však o zachovanie tej lásky vo všetkých aspektoch života.
Stojí to za vyskúšanie a aspoň za zváženie.. Človek môže žiť o veľa šťastnejšie ak napĺňa dajaký smysluplný cieľ a o to viac keď je to láska. Verte ono sa to raz vráti..

Kto sa dočítal až sem má môj hlboký rešpekt Ja sám som to nečítal..
(V prípade žeby niekto chcel zniesť konštruktívnu kritiku, budem rád, rád si vo voľnom čase o tom aj podebatujem, veď prečo nie

 Blog
Komentuj
 fotka
nemysliacitvor  16. 12. 2009 08:00
Návod na uchopenie kresťanského (aj keď si túto nálepku zčati zamietol) učenia v pár desiatkach riadkov. Pekné, i keď miestami trochu prehnane idealistické v stotožňovaní boha s čistou láskou. Len podla mňa, samozrejme.



Neviem nakoľko si zbehlý vo vierouke, ale môžeš sa pozrieť na môj prvý blog. Tam som sa božej láske z kúska venoval. Možno sa budeš vedieť vyjadriť....
 fotka
manajas  16. 12. 2009 11:37
Tak vieš čo človiečik, môžeš banovať! Už aj čítaj! Nie ja, Ty máš rešpekt. Ten môj.
 fotka
johnysheek  16. 12. 2009 12:25
 fotka
ewee  16. 12. 2009 18:17
5 hviezdičiek od neveriacej duše
 fotka
qirqi  16. 12. 2009 19:37
len by ma zaujímalo, kto si predstavuje Boha ako deduška na obláčiku, veď to ani môj 5ročný brat asi nie . Možno len tak gréckeho Zea a to len kvôli rozprávke.
 fotka
antifunebracka  4. 2. 2016 16:47
Ja by som sa definoval ako kresťanský agnostik.
Napíš svoj komentár