Tento blog v druhom článku bude pojednávať o tom, či teda stalo sa vam v živote niečo, o čom ste si mysleli, ze sa vám nikdy stať nemôže, že to tak teda nikdy nebude?

Mnohokrát som sa napríklad ja osobne pristihol pri takej čudnej myšlienke, že niečo, do čoho sa idem pustiť, mi asi nevyjde. Nemal som napríklad od začiatku z toho proste dobrý pocit, rozmýšľal som v negatívnom podtóne. Osobne zastávam názor, že radšej v niečom sa budem brzdiť, a zbytočne sa nenádejať, aby som sa neskôr nesklamal, pretože veľakrát potom som sa v myšlienkach k tomu danému neúspechu vracal, Myslel som proste len na jedno jediné, a ani to nebolo zrovna pozitívne. Proste že to nedám. Myslel som dosť negatívne, nemyslel som vôbec na nejaký reálny dobrý výsledok, ktorý by navyše ma mal v niečom potešiť, povzbudiť, možno dodať akýsi optimizmus, niečo, čo rozoženie chmáry. 

Teda nie raz sa stane, že človek sa bude musieť pustiť do niečoho s čím vôbec nepočítal. Nechce sa mu, a bude sa musieť ako sa hovorí žargónom, primusiť. Niečo bude musieť spraviť aj proti svojej chuti, no ak to niekedy býva, práve z tej najmenej príjemnej činnosti sa dá predsa len poučiť. 

Z Písma Svätého mi napadlo, že predsa na krížovej ceste, sám Šimon z Cyrény, alebo Šimon Cyrenejský predsa pomohol Ježišovi niesť kríž, hoci sám nebol ochotný. A keby neskôr vedel, že ten jeho počin sa neskôr stane jedným z štrnástich zastavení krížovej cesty, ktorú sa zbožní kresťania v pôste modlia.

Nie raz sa človeku do niečoho nechce. Beriem to niekedy naozaj ako skúšku, či človek v niečom vytrvá, a obstojí. Obyčajne sa nie raz stáva, že najradšej, aj ja sa priznám, by som to vzdal ešte pred tou pomyslenou štartovacou čiarou. Väčšinou, naozaj ak človek nemá pevné základy, a väčšinou nulovú vôľu, naozaj sa stane, že ďaleko to v podstate nedotiahne, väčšinou to vzdá hneď niekde na začiatku, možno v domnení, že niekedy radšej je lepšie zísť z kratšej cesty, ako to vzdať možno tesne pred koncom, kedy výsledok očakávajú aj ľudia okolo teba, a teda netýka sa to a nie je to záležitosť len samotného aktéra. Človek niekedy ten počin proste nedokáže z nejakej tej príčiny dotiahnuť do úspešného konca. Či mu to akosi nie je dané, to presne neviem. Často sa to stáva napríklad pri štúdiu, kedy človek zo začiatku v niečom je nadšený, ale postupom času to nadšenie z neho opadne, vyprchá, ešte možno váha, či sa nevráti na pôvodnú cestu, ale potom zistí, že celé to dianie okolo neho sa mu veľmi zhnusilo, a nechce o tom už ani počuť.

Položil by som si otázku, či si človek niekedy myslí, že to predsa dá, a predsa to nikdy nedotiahne do konca. Pričom možno o nič nejde, ale ako sa hovorí, zasiahne vyššia moc, ktorá v konečnom dôsledku má akési rozhodujúce slovo.

Záverom poviem toľko, že práve niekedy človek na jednej strane môže z nesplnených snov, stanovených cieľov zažiť akési rozčarovanie, frustráciu, ktorá napríklad v niečom môže zaznamenať zmenu osobností, že človek sa začne bez dôvodu pokladať za akési menej schopného, pričom o nič také nejde, a často sa začne porovnávať s niekým, kto nestojí o jeho pozornosť. Je to podľa môjho názoru na zamyslenie. Nech sa vám darí.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár