Nakoľko som pred malou chvíľou napísal jeden článok ako odpoveď na jeden blog, ktorý som písal ako komentár, nedalo mi, a touto cestou ďakujem za podnetné myšlienky, ktorých sa mi dostalo, a teda idem sa hneď aj venovať podnetu, ktorý som obdržal, a ako som sľúbil, budem sa mu venovať, čo teda spravím teraz. 

Skutočná chudoba (úzka cesta, kenosis) spočíva v ich odhodení.

No. Nie je to môj názor, takže skúsim sa zamyslieť, čo konkrétne toto môže pre mňa znamenať vo všeobecnosti, alebo v konkrétnosti.

Nie jeden človek sa zamýšľa aspoň z času na čas, a má to svoje jednak logické opodstatnenie, a aj náboženské zdôvodnenie ako také, že prečo je toľko nespravodlivosti na tomto svete. Alebo vidíme, ako napríklad v súčasnosti, ako som aj nedávno zachytil v médiách, správach, nedalo mi na to nereagovať, že ešte dodnes majú odvahu súdiť, čo samozrejme schvaľujem, napríklad žijúcich zločincov z čias druhej svetovej vojny, za všetky preukázateľné trestné zločiny, ktorých sa dopustili. Častokrát sú to osoby už vo vysokom veku, ktorí samozrejme v momentálnom svojom stave nie sú schopní znášať nijaký trest, a pokiaľ budú uvrhnutí do väzenia, dlhého života sa už nedožijú.

Čo mňa napríklad zaráža je ten fakt, že ako je možné, že ľudia páchajúci takéto zverstvá sa dožívajú vysokého veku. Jednému ťahá na deväťdesiat rokov, druhý má krátko pred jubilejnou stovkou, a ešte žijú. A žijú si a možno relatívne by žili úplne pokojne v nejakom ústraní, dožívajú si koniec svojho života a staroby úplne pokojne, bez stresu, bez trestu, bez ničoho, v krásnom živote, prostredí, ktoré ich kdesi skrytých obklopuje. Nebyť úspešných pátračov, ktorí vypátrajú a sú toho schopní tieto osoby po dlhých desaťročiach, kedy to už prakticky ani nie je možné, ale predsa.

Nedajte sa oklamať starobou, alebo nejakým súcitom, pretože oni spôsobili to, že svet sa rútil do záhuby, mali podiel na vraždení, čo vychádza na povrch sveta práve v týchto rokov, odkedy to začali vyšetrovať.

Samozrejme nebudem teraz hodnotiť tieto spoločenské a historické bolestivé javy, ale chcem na to nadviazať.

nie je jedno, či človek koná dobro, alebo si myslí, že koná dobro. Mnoho ľudí bez zmyslu je schopných ako automat vykonať kadejaké primitívnosti, bez toho, aby si vyvodili nejaké dôsledky. Vyvodili vo svojom vlastnom vnútornom analyzovaní, kedy človeku prejde hlavou kadejaké možnosti, všelijaké uzávery, ktoré vyplynuli z ich konania. Práve preto sa hovorí, dva krát meraj a raz strihaj, ale mnohí radšej strihajú dvakrát, ale merajú len raz.

V snahe rýchleho zviditeľnenia nastupuje samozrejme aj enormný strach a stres. Predovšetkým tieto dve elementy som spomenul práve preto, že oni sú hnacím motorom toho zlého, čo človek dokáže vo všakovakej podobe vykonať, bez ohľadu na to, či si to uvedomuje, alebo neuvedomuje.

človek je príliš zaťažený nielen materiálnym poňatím, pretože ten je prirodzený a nutný, ale v tom, že ťažisko toho všetkého spočíva v odhodení duchovných hodnôt a potrieb človeka. Človek ktorý nedokáže ničomu uveriť dosť ľahko začne manipulovať všetko a všetkým naokolo, pretože nemá inú možnosť a všetko vsadí, ako sa povie na jednu kartu.

To práveže vytvára mylné interpretácie, že za úspechom musíš ísť, nielen ľudovo povedané cez mŕtvoly, ale žiaľ, niektorí to zobrali doslova, a nehľadeli na ohľad pri nikom.

žili prízemne, pudovo, len pre súčasnosť, ktorá ich obklopovala, ale nedomysleli dôsledky.

Preto túto ťažobu budú mať vždy na zreteli a nikdy sa jej nezbavia. Človek zaťažený strachom z minulosti je veľmi ľahko rozpoznateľný, presne ako títo zločinci, ktorí samozrejme pôsobia ako nevinné krehké staré osoby so šedinami, ktorí sú už úplne odkázaní v danej dobe na pomoc druhým a podobne, avšak v prvopočiatku to boli naozaj zákerné beštie schopné najhroznejších počinov, aké si môžeme kedy predstaviť.

nakoľko tento spôsob života nedokázali odhodiť, sú potrestaní ešte za života. Nakoľko nedokázali vykonať pokánie, a nie sú toho schopní, dobehla ich vlastná spravodlivosť na spôsob príslovia že všetko zlé sa ti raz vráti. 

To je dôsledok nevery ľudstva, kedy náboženstvo mnohí prehlasovali za ópium ľudstva, za nezmysel, za bájne postavy, a mohli by sme menovať ďalšie urážajúce komenty na adresu kresťanov ako náboženstva, ktoré prinieslo pokoj medzi ľuďmi, vieru našim predkom a podobne len preto, lebo svojou logikou, rozumom všetko chceli dosiahnuť, ale často ich počiny sú nerozumné, nelogické.

 V snahe ovládnuť všetko, stratili všetko.( Vo večnosti)



 Blog
Komentuj
 fotka
protiuder22  22. 12. 2022 18:01
Nepochopil si moju pripomienku ohľadom chudoby a kenosis. Ak máš záujem, Majster Eckhart o tom má výbornú kázeň (číslo 32 v najnovšom českom vydaní. Inde môže mať iné číslo.) Každopádne začína citátom: BEATI PAUPERES SPIRITU QUIA IPSORUM EST REGNUM CAELORUM, ak by si to hľadal.
 fotka
vreskot000  23. 12. 2022 21:35
@protiuder22 vďaka za podnetný komentár, ja som otvorený každym možnostiam a rád diskutujem. hľadám spôsoby, ako dozrieť k pravde. spôsoby, ako žiť krajší život vprostred trápenia sa, ktoré zažívam denne. zatiaľ s Bohom sa mi to darí.
 fotka
vreskot000  23. 12. 2022 21:39
@protiuder22 blahoslavený chudobny duchom, lebo um patri nebeské kráľovstvo.
Napíš svoj komentár