"Stalo sa to pred osemdesiatimistvorma rokmi. Titanic volali lod snov. A on nou bol. Naozaj bol." Takto spomina na okamihy na lodi Rose hlavna hrdinka z filmu Titanic. A takto to bolo v skutocnosti.

Washington Dodge : Zachranil sa medzi prvymi

Sanfrancisky bankar a pravnik Washington Dodge vyhlasil : " V ktorekolvek dobe bolo mozne chodit po palubach s rovnakou istotou ako pri prechadzke po newyorskej ulici." Dodge bol cestujuci prvej triedy. Podarilo sa mu nastupit do jedneho z prvych zachrannych clnov v case ked este cast posadky umoznovala nastupit aj muzom.

Jack Thayer :

" Pocasie bolo skvele. Komfort a luxus taky bol slubovany. Lod sa zdala byt obklopena ziarou a vystupovala z tmavej noci ako by horela."

Kapitan Smith :

" Neviem si predstavit situaciu ze by sa lod potopila. Neviem o ziadnej katastrofalnej nehode." Pre kapitana Smitha malo byt velenie na Titanicu zavesenim namornictva na klinec. Nezazil poziar na mori. Ani inu katastrofu. Kapitan zomrel so svojou lodou

Mahala Douglas :

" Titanic bol luxusny a taky div techniky ze clovek nemohol verit ze ide na lod. "
Povedal dalsi z cestujucich z prvej triedy. Jeho manzelka sa zachranila. Walter vsak odmietol nastupit do clna. Aj napriek tomu ze prosila svojho manzela. " Walter musis ist so mnou ! " Odpovedal jej jednoznacnym " Nie ! Musim sa spravat ako muz ! "

Isidor a Ilda Strausovci: Zili spolu, zomreli spolu

" Nie. " Povedala pani Straussova ked ju priatelia presviedcali aby nastupila do clna. " Neodidem od svojho manzela. " Plukovnik Gracier presviedcal posaku aby vzhladom na vek dovoli nastupit do clna obom manzelom.

Ale stary multimilionar bol neoblomny : " Nie. " povedal " Neprajem si vo svoj prospech nic co nieje poskytnute aj ostatnym. " Potom Isidor a Ilda odisli na palubu. Ku clnom prisli uz len raz - ked sprevadzali do zachranneho clnu komornu pani Strausovej. Obaja sa utopili

Adolf Dyker : Uvidime sa neskor

Zavolal s usmevom od zabradlia na svoju manzelku. Ta nastupovala do zachranneho clna.

Manzelia Smithovci : Zo svadobnej cesty sa nevratili spolu

" Nikdy som nepredpokladal ze ta budem musiet ziadat aby si ma posluchla ale v tomto pripade musis. Je len jedna moznost ze zeny a deti nastupuju prve." Nato sa manzelia rozlucili a ked cln sa uz daval ku hladine Lucien este z paluby na svoju zenu zvolal : " Daj si ruky do vreciek. Dnes je velmi chladno. " On to neprezil.

Gugenheim : Sme pripraveni potopit sa ako gentlemani

Nemal na sebe ziadnu zachrannu vestu. On i jeho komornik stali na palube obleceni v dokonalych vecernych oblekoch. " Obliekli sme sa do toho najlepsieho. " Vysvetloval. Obidvaja tragediu neprezili

Lawrence Beesley : Hudobnici sa zapisali do zoznamu vecnej slavy

Napisal : " Tu noc bolo zaznamenanych mnozstvo statocnych cinov ako ten ktory vykonalo tych niekolkych muzov hrajucich zatial co lod sa potapala ku dnu. Hudba ktoru hrali sa stala ich vlastnych rekviem." Ani jeden z clenov orchestra neprezil

Plukovnik Gracie : Srdcervuce vykriky smrti

Krcovito sa drziaci prevrateneho skladacieho clnu bol jednym z tych ktori vydali autenticke svedectvo. Napisal : Stonanie trpiacich. Kvilenie vystrasenych. A strasne lapanie po dychu tych ktori sa topili nezabudne nikto z nas do konca svojich dni. Mucive volanie o pomoc a volanie Boha sa k nam nieslo nad ciernymi vodami celu nasledujucu hodinu."

Namornik daroval ponozky premrznutej pani :

Ani ti ktorym sa podarilo dostat do zachrannych clnov neboli pocas noci na oceane v bezpeci. Vacsina z nich opustila kajuty bez tepleho oblecenia a chladnej noci sa triasli od zimy. Jeden z namornikov pri pohlade na uzimenu pani Dodgeovu si vyzul ponozky a dal jej ich. Tato dama z prvej triedy sa v tej chvili zmohla len na neveriaci pohlad a namornik povedal : " Uistujem vas madam ze su perfektne ciste. Vzal som si ich dopoludnia."

Major Peuchen : Utoky zien ktore prisli o muzov

" Ak ste dost dobry namornik na to aby ste sa dostal k lanam tak mozete sa spustit dole. " Povedal Lightoller majorovi Peuchenovi - cestujucemu prvou triedou. Jedinemu muzovi ktoremu dovolil nastupit do clna. Major si neskor vypytal od Lightollera pisomne tvrdenie o tom ze mu nakazal nastupit do clna

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
skvrnka  21. 2. 2015 15:05
vidim to tak ze si dneska pozriem znova titanik (zase)
 fotka
villit  21. 2. 2015 15:50
Vreckovky mas po ruke ?
Napíš svoj komentár