Titanic sa udajne potopil pre chybu v riadeni lode. Tvrdi to vnucka dostojnika Charlesa Lightollera Louise Patten. Posadka uvidela ladovec v predstihu no kormidelnik spanikaril a tocil kormidlom na opacnu stranu. Kym tuto chybu napravil bolo uz prilis neskoro a lod narazila na ladovec.

V tej situacii sa mohli posadka a cestujuci zachranit ak by Titanic ostal stat. Napriek tomu vsak vyrazil dopredu cim sa do trupu lode dostala voda. Tieto informacie drzala snad sto rokov v tajnosti rodina dostojnika Lightollera ktory ich utajil aj vo troch vysetrovaniach tragedie. Obaval sa totiz ze spolocnost vlastniaca Titanic zbankrotuje a jeho spolupracovnici pridu o pracu. Iny pohlad na tragediu zverejnila az jeho vnucka Louise Patten.

V case plavby Titanic v roku 1912 spolocnost prechadzala zo starsieho systemu riadenia na parou pohanane lode. Posadky si vtedy zvykali na iny riadiaci system a ine pokyny ktore boli uplne opacne. Ako sa prvy dostojnik William Murdoch si vsimol viac ako tri kilometre ladovec jeho pokyn kormidelnik Robert Hitchins zle interpretoval.

V case kolizie dostojnik Lightoller na mosti nebol. O tom co sa stalo sa dozvedel na poslednom stretnuti styroch dostojnikov. Bruce Ismay predseda spolocnosti White Star Line ktora vlastnila Titanic vraj presvedcil kapitana aby sa plavili dalej.

Titanic tak zhruba este desat minut plaval. Lod sa preto potopila o mnoho hodin skor. " Ak by Titanic ostal stat je pravdepodobne ze Titanic by sa udrzal na hladine kym by prisla pomoc. " Vyhlasila Patten. Lightoller to nepovedal vysetrovatelom iba manzelke. " Stara mama mi odhalila co presne sa stalo v tu noc a donekonecna sme o tom hovorili." dodala.

Informacia pochadza z webovej stranky www.telegraph.co.uk.

 Skutočný príbeh
Komentuj
Napíš svoj komentár