Všetkých námorníkov sotili dopredu. Danstir dopadol Tajane k nohám. Ruky mal zviazané za chrbátom ako Tajana a členky taktiež. Danstir bol zmučený na smrť, rana na ramene s predchádzajúcej bitky sa mu znova otvorila, krvácala a pribudli mu aj ďalšie čerstvé poranenia.

Zdvihol hlavu. Keď uvidel nad sebou Tajanu, ktorá sa usmievala pomedzi slzy, mal pocit, že je v nebi. Cítil sa ako mŕtvy a nad nim je ešte k tomu Tajanina tvár. Musí byť v nebi. Zavrel oči. Pred sebou nevidel nič. nachádzal sa niakom priestore medzi smrťou a životom. Akoby z diaľky k nemu doľahol šepot:
-Danstir...Dan, Dan...
Nemôže byť mŕtvy. V nebi by ho nikto nebudil, keď sa mu tak strašne chce spať. Znova ten otravný hlas.
-Dan, zobuď sa. Prosím ťa, nebuď mŕtvy!- uši mu obhlodával vystrašený a predsa tak ľúbezný hlas. Tajanin hlas. Proti svojej vôli otvoril oči.
Znova videl JEJ tvár. Živú. Uplakanú. Rozmazanú.

Jedna jej slza mu kvapla na nos. Ona kvôli nemu plakala. Keď Tajana videla, že sa Danstir prebral, ospravedlňujúco sa naňho pozrela. Keby mala ruky voľné, vrhla by sa mu okolo krku a šepla by mu do ucha "prepáč". Ale takto sa na seba len kŕčovito usmiali, bolesť a zviazané ruky, hádam aj svedomie, im viac nedali.

Obaja si vychutnávali prítomnosť toho druhého. Cítili, ako ich to napĺňa šťastím. Stačí im sem-tam na seba pozrieť a dodáva im to takú energiu a nádej ako nič iné na svete.

Okolo obeda sa dostavila Alza. V plnej kráse, usmiata a sebavedomá. Akoby chcela ešte viac podčiarknuť úbohosť jej väzňov.
-Ach, vy úbožiaci! Ako vám len mohlo napadnúť, že vy, ničomné nuly, porazíte mňa, Alzu?!- pohŕdavo sa smiala kráľovná.
Všetci mlčali. Tajana už otvárala ústa, že jej niečo povie, ale Danstir ju stihol nečujne zastaviť. Stačil jeho pohľad a ten ju ihneď uzemnil.

-Asi sa pýtate, prečo som vás nechala žiť. Nebojte sa, Alza vám ešte ukáže! Ale zatiaľ sa tešte s mojej dobrosrdečnosti. Smerujeme do Kartánska. Tam uvidím, čo s vami. Mohla by som vás všetkých pohádzať do mora, ale mohli by ste sa mi ešte zísť.- zvrtla sa na opätku a vypochodovala z miestnosti. Černoch však zostal v miestnosti. Stojí tam ako stráž pri bráne paláca, pomyslela si princeta.

Takže mieria do Kartánska. Alza sa chce zmocniť pokladu Svetov. To nedopadne dobre! Nevedela si predstaviť, čo bude Alza robiť s toľkým bohatstvom. Kúpi si celú Zem a bude v nej vládnuť. Bude rozširovať svoju hrôzovládu až po hranice vesmíru.

 Vymyslený príbeh
Komentuj
Napíš svoj komentár