Práca je proces, ktorý nám prináša plody našej driny. Avšak záleží len na nás, aké tie plody budú. Možno budú trpké ako nezrelé hrozno, ktoré sa nedá jesť. Vyšlo navnivoč. No možno nás prekvapia lahodnou chuťou zrelého viniča, z ktorého vyvstane to najdelikátnejšie víno.
Záhradník, ktorý nemá vzťah k pestovaniu, každé ráno vstane, vyjde do záhrady a s ťažkým povzdychom „už zase“ sa pustí do práce. Rýchlo vinič poleje, oprie výhonok o tyčku, aby sa nezlomil a ponáhľa sa preč. Vinič nakoniec zrodí hrozno. Jeho plody sú však kyslé a trpké, bez chuti. „Tento rok sa úroda nevydarila,“ povie si záhradník a možno sa aj diví, prečo, veď postupoval presne podľa návodu.
Ak však chce záhradník odviesť dokonalú prácu, musí sa o vinič starať. Nestačí len postupovať podľa návodu a rád od iných pestovateľov. Nie. Musí do práce vložiť niečo výnimočné, lásku. Keď sa bude s láskou o vinič starať a polievať ho, ošetrovať mu lístky, vkladať do práce úsilie, dostane sa mu odmeny v podobe toho najsladšieho hrozna.
S láskou človek dokáže aj z najmenších vecí robiť najväčšie. Bez nej sa aj najväčšie veci rúcajú, vychádzajú navnivoč. Lebo len s láskou vloženou do poctivej práce sa nám dostáva tých najsladších plodov. Záhradníci by o tom vedeli rozpovedať veľa príbehov, ktoré sami zažili.
Ak máme pracovať s nechuťou, radšej toho zanechajme a venujme sa niečomu inému. Práca vykonaná napoly nie je prácou, je len neúspešným pokusom o ňu.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
m1k3  15. 1. 2008 19:36
Idealistka. Pracovné heslá boli in do roku 1989, dnes už sa na to pozerá z iného pohľadu, ale tie myšlienky, ktoré si sem spostrdkovala, sú nadčasové, samozrejme.
Napíš svoj komentár