Predtým než tu budem písať o tom či katolíci zatienujú alebo nezatienujú Krista, chcel by som dať všetkým do pozornosti moju kresťanskú stránku » paranormalnejavy1.webnode.sk/1-zazraky-a-zna... na ktorej píšem o veľkých zázrakoch a znameniach ktoré sa dejú v kresťanstve. Budem rád ak stránku navštívite a dáte mi svoj feedback.


Katolíci tvrdia, že katolíci uctievaním Márie, anjelov a svätých nijako neznižujú Ježišovu slávu a neodsúvajú ho do úzadia. Ba mnohí dokonca vravia, že uctievaním Márie a svätých ešte viac vyniká Ježišova sláva. Aká je však pravda ?

1 : Počet modlitieb. V RKC dnes existujú dva typy modlitieb - Otčenáš a Mariánske modlitby. Kým Otčenáš sa katolíci modlia tak maximálne 1-2 krát za den, Mariánske modlitby zdravasy, opakujú ako mantry aj 50 krát za sebou. A teda kým Ježišovej modlitbe venujú katolíci za pol minúty denne, mariánskym modlitbám venujú aj 15 minút denne !

2 : Katolícke sviatky.

Ako vidíme, zo 9 prikázaných sviatkov, iba 4 z nich sa týkajú Ježiša. Zvyšok patrí bud Márii alebo iným svatým.

3 : Výzdoba v kostole





Ak dnes bežne navštívite nejaký katolícky kostol, dominujú v nom sochy, sošky, obrazy, malby na stenách. Predovšetkým však ide o znázornenie Márie, Jozefa, a ostatných svatých. Znázornenie Ježiša zo všetkých ikonografických znázornení v kostole netvorí ani len 30% !

4 : Kaplnky.



Dnes existuje vo svete tisícka modlitebných katolíckych kaplniek. Drtivé % z nich patrí Márii či ostatným "svatým". Len mizivé % kaplniek patrí a je na nich znázornený Ježiš. Ked sa tak teraz nad tým zamýšlam, v podstate osobne nepoznám ani jednu takú kaplnku....

5 : Pomenované kostoly. Hoci dnes existuje cez tisícka katolíckych kostolov, drtivé % z nich sú pomenované po Márii, (Kostol navštívenia Panny Márie (Milosrdní bratia), alebo po iných svatých (Farský kostol sv. Don Bosca). Len mizivé % z nich, je pomenovaných po Ježišovi Kristovi.

6 : Katolícky patroni. Katolíci majú tiež svojich ochrancov a patronov. Ci už je to patron dobrej úrody, dobrého počasia, patron motorkárov, murárov, maliarov, apod.... Ten zoznam je naozaj dlhý, no vždy tu figurujú rozny svatý, a nikdy nie Ježiš » www.raca.fara.sk/index.php/farno...

7 : Katolíci majú aj množstvo svojich súkromných zjavení.. Zaujímavé však, že sa im prakticky furt zjavuje len Mária alebo svatí. Len málokedy sa nejakému katolíkovi zjaví zjavenie Ježiša.

A tak je to aj s katolíckymi náboženskými púťami... Kedže drtivé % zjavení katolíkov sú Mariánske zjavenia, preto aj náboženské púťe katolíkov ako Lurdy, Fatima sú Mariánskymi púťami. Niečo ako "Ježišová púť" je v katolíckom svete zriedka.

8 : Hoci je Ježiš ikonograficky znázornený u katolíkov len málokedy, ak sa už tak stane, sú to prevažne zobrazenia ukrižovaného Ježiša na kríži, alebo ako malinkého Ježiška vedla veľkej Márie.... Teda dosť ponižujúce polohy... Malo by to byť naopak, malinka Mária a veľký Ježiš. Ale to už katolíkom 2 krát po chuti nie je.





9 : Náboženské predmety. Katolíci majú množstvo náboženských, tkzv ochranných predmetov. Drtivé % z nich však patria Márii či ostatným "svatým", či už je to ruženec, oblečenie a kosti svatcov, obrázky svatcov, apod.... Vidieť dnes u katolíka ochranný predmet ktorý v sebe nesie vyobrazenie Ježiša, je dnes skor výnimkou, než pravidlom.

 Blog
Komentuj
 fotka
tequila  17. 2. 2022 16:21
bol tu raz 1 typek, co velmi racionalne vyvracal vsetky nabozenske veci, ten by ti ukazal!
 fotka
vreskot000  17. 2. 2022 16:44
inak vo svojom blogu máš mega pravdu. poviem ti môj názor, napíšem o tomto článok, lebo niečo vybaviť dvoma vetami sa prirodene nedá.
Ľudská zbožnosť je priamo úmerne prispôsobená ľudskej mentalite, kultúre, výchove a emočnému prejavovaniu človeka k niečomu, k čomu sa dá vytvoriť relatívny vzťah.
Panna mária bola predsa žena. aj ona zažila materstvo, porodila Krista Spasiteľa, a dieťa prirodzene vníma matku ako ženu, ku ktorej je geneticko pudovo spätý, a nedá sa to ničím oddialiť. jedine ťažké životné tragické okamihy môžu uspôsobiť, že tento vzťah je viacmenej narušený, a dám ti konkrétny príklad, ktorý teda uvediem aj do môjho článku, teda dávaj pozor.

Pán Boh, Pán Ježiš ako jeho Syn, sú mužskými osobami. Ježiš samozrejme teda bol muž, nemal súrodencov, a jednorodený syn Panny Márie, ktorá počala z vôle Ducha Svätého.

v živote sa stáva, že v rodine prežívajú možno strach a teror trebárs z osoby otca, ktorý je alkoholik, znemožňuje rodinu kde sa dá, neustále sa vadí napríklad na svoju ženu. Áno. to je jeho žena, ale zároveň je to aj matka ich spoločných detí.
Takéto decko (dieťa) je prirodzene späté s matkou, pretože prežívanie jej strachu, rozumej matkinho voči otcovému odporu, je aj strachom toho dieťaťa. žiaľ len zriedka sa vyskytuje prípad, kedy by napríklad žena matka šikanovala svojho muža a otca ich spoločných detí.
Len zriedkakedy nájdeme akúsi ženskú dominanciu vo vzťahu.
a nakoľko tieto všetky životné prejavy sú nevyhnutné chápať v kontexte, prejavujú sa aj v duchovnom ponímaní a najrozličnejšom a najrozmanitejšom vyobrazení, čo sa týka umeleckého, alebo neumeleckého charakteru.

v skratke to zhrniem približne do toho, že pokiaľ ten maliar je hlboko zbožný a rád maľuje Pannu Máriu, alebo mne sa páči vyobrazenie Panny Márie čakajúcej pod (nepoškrvneným )Srdcom Božieho Syna ,ktorého porodí z lona panenského, pravdepodobne mal veľmi pozitívny a hlboký vzťah so svojou biologickou matkou, ako so svojím otcom. Uvažuj teda nad tým.
Naša podstata v duchovnom živote nestojí, či bude 4 kaplnky zasvätené nejakej udalosti spätej s osobou Panny Márie, Sv. Jozefa, ktorého si napríklad veľmi ctím, alebo hocijakého svätého, ale len jedna kaplnka bude zasvätená trebárs Pánovi Ježišovi (napríklad kaplnka Krista Kráľa.) V našom meste sú dva kostoly. Jeden je zasvatený udalosti Navštívenia Panny Márie, druhý je zasvätený Kristovi Kráľovi. ten názov druhého kostola mal univerzálny charakter, nakoľko prvot ná myšlienka bola vystavať sakrálnu stavbu ekumenického charakteru, a samozrejme meno Kristus je žiadúce aj ostatným. Kostol ostal jedine rímskokatolíckym, a ničím iným, napriek tomu názov pretrval podnes.
Zatienenie Krista teda nenastáva určite. sú okolnosti, kde svoju rolu zohráva aj náhoda.
V kostole sa konajú bohoslužby, kde slávime Boha vo svätej Trojici, vzdávame mu vďaku.

avšak som ti možno dvakrát už zdôraznil, a aj ostatným, že bibliu musíš vnímať v kontexte.

Nakoľko lukášovo evanjelium PRIAMO definuje "označuje" Máriu ako tú, (dokonca to o sebe samej Panna Mária sama hovorí) ktorú budú blahoslaviť všetky pokolenia, nemusím sa obávať, že sakrálnou stavbou nesúcu meno Panny Márie, Sväteho Jozefa a iného svätého zanedbávajú Kristovu božskú podstatu.
Neschopnosť napríklad iných denominácii pochopiť tieto pomerne jednoduché súvislosti teda vedú k nejakým sporom, či sa zatieňuje podstata Krista ako predstaviteľa spásy všetkých kresťanov ( a aj ľudí bez rozdielu vyznania, ak to môžeme tak chápať, pokiaľ v neho akosi "dodatočne" uveria) alebo si budú vieru vykladať ako sa im zachce.
Inak sa to nedá nazvať.
 fotka
zajko1211  17. 2. 2022 22:12
Boh opatruj všetkých, ktorí takto kydajú na Nepoškvrnene srdce Panny Márie, Patrónky Slovenska...
bola to práve Ona, ktorá sa x razy zjavila a varovala náš Slovenský národ pred prichádzajúcou dobou, kedy bude najväčší odpad od Boha, kedy bude potieraná jej úloha v záchrane ľudstva......

jej slova sa napĺňajú, mala 100% pravdu....viď aj tento blog...
 fotka
johnysheek  18. 2. 2022 09:25
@tequila nemalo by to zmysel.. on si potrebuje tvrdit svoje.. jeho nezaujima ako to skutocne.. vsetky veci, co tu pise su mnohokrat vysvetlene a jeho vymysly vyvratene.. v podstate by stacilo len par sekund guglenia.. ale preto by to robil..
 fotka
tomas55555  18. 2. 2022 18:54
@Vreskot000
@Zajko1211
@Johnysheek

Ježiš vám nestačí ? Potrebujete si do každej jednej náboženskej sféry dosadiť vašich svatcov a Máriu ? Ved vy s nou už dokonca aj démonov vyhánate....
 fotka
zajko1211  18. 2. 2022 21:16
@tomas55555

odpúšťam ti, iď v pokoji na iný portál, kde ti uveria a zaprú sami seba....
 fotka
vreskot000  18. 2. 2022 22:10
@tomas55555 nechcem sa hrať na nejakého apokalyptika, ale Boh ti koncom života ukáže celú pravdu, darmo tu niečo riešime
 fotka
johnysheek  18. 2. 2022 22:22
@tomas55555 sefe.. zacni od seba.. ty pises kraviny, my max reagujeme
10 
 fotka
tomas55555  20. 2. 2022 10:42
@Vreskot000
@Zajko1211
@Johnysheek

Evanjelium podľa Marka 3: 32-35
"32 Okolo neho sedel zástup. Povedali mu: „Vonku ťa hľadá tvoja matka, tvoji bratia a tvoje sestry.“ 33 On im odvetil: „Kto je moja matka a moji bratia?“ 34 Rozhliadol sa po tých, čo sedeli okolo neho, a povedal: „Hľa, moja matka a moji bratia. 35 Lebo kto plní Božiu vôľu, je môj brat i moja sestra, i matka.“

Evanjelium podľa Lukáša 11:27
"Ako to hovoril, akási žena zo zástupu pozdvihla svoj hlas a povedala mu: „Blahoslavený život, ktorý ťa nosil, a prsia, ktoré si požíval.“Ale on povedal: „Skôr sú blahoslavení tí, čo počúvajú Božie slovo a zachovávajú ho.“

Ježiš sa tu vyjadril jasne, Mária nie je o nič viac než kresťan ktorí zachováva Božie prikázania. Ked sa žena v Lk 11:27 pokúšala uctievať Máriu, Ježiš ju odbyl.

Marek 3: 31-33
"20 Vošiel do domu a znova sa zišiel toľký zástup, že si nemohli ani chleba zajesť. 21 Keď sa to dopočuli jeho príbuzní, išli ho odviesť, lebo hovorili: „Pomiatol sa.“....... 31 Tu prišla jeho matka a jeho bratia. Zostali vonku a dali si ho zavolať. 32 Okolo neho sedel zástup. Povedali mu: „Vonku ťa hľadá tvoja matka, tvoji bratia a tvoje sestry.“

Mária považovala Ježiša istý čas za blázna, Boh ju pred týmto hrozným omylom nijako neochránil......

Ked už hladať niekoho kto bol največší, tak to bol Ján Krstiteľ. Mária nie je večšia než Ján Krstiteľ

Evanjelium podľa Matúša 11:11
Veru, hovorím vám: Medzi tými, čo sa narodili zo ženy, nepovstal nik väčší ako Ján Krstiteľ. Ale ten, kto je v nebeskom kráľovstve menší, je väčší ako on.
11 
 fotka
johnysheek  21. 2. 2022 15:21
Ježiš sa tu vyjadril jasne, Mária nie je o nič viac než kresťan ktorí zachováva Božie prikázania. Ked sa žena v Lk 11:27 pokúšala uctievať Máriu, Ježiš ju odbyl.

Mária považovala Ježiša istý čas za blázna, Boh ju pred týmto hrozným omylom nijako neochránil......

Ked už hladať niekoho kto bol največší, tak to bol Ján Krstiteľ. Mária nie je večšia než Ján Krstiteľ

Prepáč, ale prosím z ktorých častí Písma sú tieto mnou skopírované citáty vyššie? Lebo mi príde, že nie sú z Písma a že teda ide len o tvoje príliš subjektívne a príliš od reality odtrhnuté interpretácie, ktorých obsahová hodnota je veľmi nízka, slušne povedané..

Ale aby som ti nekrivdil, to že "Mária nie je viac" či "Ján Krstiteľ nie je viac".. Má i svoj priamy citát pri hádke apoštolov "kto je najväčší", kde "veľkosť" sa v očiach lásky posudzuje veľmi ťažko.

Proste ak máš dve deti, ktoré je "to čo máš radšej", ak ich obe miluješ? Ani jedno. Obe sú ROVNAKO veľké.

Znamená to však teda, že niektoré z nich si nezaslúži úctu?

A čo sa blogu týka - to že sa niečo nazýva "mariánska" modlitba neznamená, že jej cieľom a posledným článkom je Mária. Preto sa tieto modlitby, okrem iného, nazývajú aj "KRISTOCENTRICKÉ"

samotný zdravas v sebe obsahuje citacia z pisma, ktore v sebe obsahuju prave Bozi zasah a nie "Mariin velky cin" a zaroven zdoraznuju "plod, ktory nosila"..
nehovoriac o tom, ze umysly ruzenca su jasne zamerane na Krista a Jeho zivot, nie na Mariu..

proste.. vyberas si len co sa ti hodi a ignorujes fakty..

Ale áno, už som si zvykol, len je to stále smutné..
12 
 fotka
tomas55555  10. 9. 2022 10:32
@johnysheek

" repáč, ale prosím z ktorých častí Písma sú tieto mnou skopírované citáty vyššie? Lebo mi príde, že nie sú z Písma"

V príspevku som uvádzal kde presne sa daný verš v biblii nachádza, a ty tu napriek tomu napíšeš že nevieš kde sa to nachádza ? Prečo sa robíš mentálne postihnutým ?
13 
 fotka
johnysheek  10. 9. 2022 11:44
@tomas55555 prepac, studujem si bibliu a tieto vety tam fakt nenachadzam:

Mária považovala Ježiša istý čas za blázna, Boh ju pred týmto hrozným omylom nijako neochránil......

Ked už hladať niekoho kto bol največší, tak to bol Ján Krstiteľ. Mária nie je večšia než Ján Krstiteľ

takze postihnutym, minimalne vsak nechapavym, je tu z nas dvoch zas ten druhy.. ako vacsinou..

ale ok.. mozno sa fakt mylim a v biblii je napisane co uvadzas.. takze ked tie presne suradnice si prosim
14 
 fotka
tomas55555  10. 9. 2022 11:58
@johnysheek


Evanjelium podľa Marka 3: 32-35
"32 Okolo neho sedel zástup. Povedali mu: „Vonku ťa hľadá tvoja matka, tvoji bratia a tvoje sestry.“ 33 On im odvetil: „Kto je moja matka a moji bratia?“ 34 Rozhliadol sa po tých, čo sedeli okolo neho, a povedal: „Hľa, moja matka a moji bratia. 35 Lebo kto plní Božiu vôľu, je môj brat i moja sestra, i matka.“

Evanjelium podľa Lukáša 11:27
"Ako to hovoril, akási žena zo zástupu pozdvihla svoj hlas a povedala mu: „Blahoslavený život, ktorý ťa nosil, a prsia, ktoré si požíval.“Ale on povedal: „Skôr sú blahoslavení tí, čo počúvajú Božie slovo a zachovávajú ho.“

Ježiš sa tu vyjadril jasne, Mária nie je o nič viac než kresťan ktorí zachováva Božie prikázania. Ked sa žena v Lk 11:27 pokúšala uctievať Máriu, Ježiš ju odbyl.

Marek 3: 31-33
"20 Vošiel do domu a znova sa zišiel toľký zástup, že si nemohli ani chleba zajesť. 21 Keď sa to dopočuli jeho príbuzní, išli ho odviesť, lebo hovorili: „Pomiatol sa.“....... 31 Tu prišla jeho matka a jeho bratia. Zostali vonku a dali si ho zavolať. 32 Okolo neho sedel zástup. Povedali mu: „Vonku ťa hľadá tvoja matka, tvoji bratia a tvoje sestry.“

Mária považovala Ježiša istý čas za blázna, Boh ju pred týmto hrozným omylom nijako neochránil......

__________

Dá sa toto chápať inak než je to napísané ?
15 
 fotka
johnysheek  10. 9. 2022 15:05
@tomas55555 sefko, kde/podla coho usudzujes ze Ho mala "Maria za blazna" ?
to si stale nedokazal...

ad Maria a velkost...
pre zaciatok zacnime s tym, "aka je hierarchia svatych" ? kto je viac a kto menej?
lebo ty tvrdis, ze napr JKrst by mal byt vacsi (gramatiku ignorujem)..
ale ty si jediny co take tvrdi.. cirkev nikdy netvrdila "maria je viac/vacsia" .. a netvrdila to o ziadnom svaetom..

takze kde v pisme sa vravi ze je JKrst vacsi ako ktokolvek iny? pripadne kde sa vravi ze Maria je menej nez ktokolvek iny??

---
argumentacia proste nefunguje tak.. vymyslim si tvrdenie a potom ho znegujem
Napíš svoj komentár