Predtým než tu budem písať o tom ako vykladať bibliu, chcel by som dať všetkým do pozornosti moju kresťanskú stránku » paranormalnejavy1.webnode.sk/1-zazraky-a-zna... na ktorej píšem o veľkých zázrakoch a znameniach ktoré sa dejú v kresťanstve. Budem rád ak stránku navštívite a dáte mi svoj feedback.


Ako rozumieť správne Božiemu slovu - Biblii ? Existujú na to tri správne postupy : 

1 : Musíte byť nestranní.

Bibliu musíte vykladať nestranne. Nemožte ísť dopredu s tým že "chcem aby biblia podporovala toto", alebo "nechcem aby biblia podporovala toto".... musíte íst s tým že "uvidím a prisposobim sa čo bude učiť biblia, aj ked sa mi to nebude páčiť".

2 : Nemožte si do biblie vkladať vsuvky

Niektorí ludia pri výklade biblie si dávajú do biblie vsuvky, a teda dávajú tam slová a dokonca celé vety, ktoré sa však v biblii nenachádzajú !

3 : Neupriamovať sa na jeden verš, ale držať sa večšiny veršov

Veľa ľudí robí túto chybu. Tak napríklad človek ide skúmať čo hovorí biblia o vojenskej účasti kresťana v armáde. z 10 veršov 9 veršov odsudzuje vojenskú účasť kresťana v armáde, no 1 verš sa zdá že podporuje vojenskú účasť. Dotyčný následne spraví to, že sa silou mocou drží tohto jedného veršu a začne ignorovať 9 protirečiacich veršov. Z hladiska pravdepodobnosti a logiky je však nevyhnutné dať 1 izolovaný verš do súlade s 9 veršami, než 9 ucelených veršov do súlade s 1 veršom....

4 : Dávať pozor na postupnosť

V Novom Zákone sa občas stane že niektoré teologické príkazy sa menia. Tak napríklad v Skutkoch 15 kapitole sa kresťanom zakazuje jesť jedlo s obsahom krvi. No v neskorších Pavlových listoch Pavol povoluje jesť jedlá s obsahom krvi. Ako teda vyriešiť tento problém ? Treba si uvedomiť, že viacero príkazov v Novom Zákone nebolo pevných, ale sa v priebehu do napísania posledného biblického listu - Zjavenia Jána v roku 94 vyvíjali a menili. Preto ak sú dva protichodné verše, treba sa držať toho ktorý je "neskorší", a teda v tomto prípade sú Pavlove listy neskoršie než Skutky apoštolov.

5 : Starý Zákon

Veľa kresťanov robí problém v tom, že sa stále odvolávajú pri dokazovaní svojho učenia na Starý Zákon. Tak napríklad RKC sa pri zákaze masturbácie odvoláva na Onana v Starom Zákone. Lenže treba si uvedomiť že kresťan je pod Novým Zákonom a nie pod Starým Zákonom, takže Starý Zákon sa ho NIJAKO NETYKA, a je preto absolutne bezpredmetne snažiť sa obhájiť svoje učenie skrze Starý Zákon !

6 : Správny preklad

Je doležité mať správny preklad biblie. Niektoré biblie ako napríklad jehovistická biblia, prekrúcajú celé vety ! Najpresnejšie preklady sú Roháčkov preklad, Králicky preklad, KJV preklad. Kresťan može čítať kludne aj katolícku bibliu vzhladom na jej štylistickú lahkú čitatelnosť textu, no jednotlivé sporné verše by si mal porovnávať s KJV, Roháčkom a Králickou bibliou.

7 : Zákony pred Ježišovým ukrižovaním

Nie všetko čo je v evanjeliách napísané má večnú platnosť. Treba si uvedomiť že pred Ježišovým stále existoval Starý Zákon, takže niektoré príkazy v evanjeliách ako očistovanie, potravinová obeta, zákaz prisahania boli v tom čase platné, no po Ježišovom ukrižovaní sa Starý Zákon zrušil, a začal sa vytvárať Nový Zákon. Po Ježišovom ukrižovaní podla časovej postupnosti sme sa presunuli k Skutkom apoštolským, Pavlovým listom. A v týchto sa niektoré povolené príkazy v evanjeliách zrušili. Takže ak napríklad Ježiš pred svojim ukrižovaním zakázal prisahať, no po Ježišovom ukrižovaní apoštoli povedali že sa može prisahať, treba sa držať toho že prisahať sa može.

8 : Hriech stačí odsúdiť raz a nie 10 krát 



Veľa kresťanov robí pri výklade biblie chybu, že napríklad NZ odsúdi krviprelievanie 6 krát, no 5 krát nekomentuje a neodsudzuje krviprelievanie, ale ho ani priamo neschvaluje. Z toho následne niektorí vyvodia to, že kedže 5 krát biblia niečo neodsúdila, tak je to v poriadku. Je to však omyl. Biblia nemusí niečo odsúdiť na každej druhej strane, stačí ak niečo biblia odsúdi raz, a následne neexistuje verš kde by to čo predtým odsúdila dalej schválila.

9 : jednotlivci a všetci / lokálne a celosvetové / doslovne a symbolicky

Toto je najčastejší biblický fail. Veľa kresťanov jednotlivé biblické nariadenia označuje za " toto sa týka jednotlivcov" a "toto sa týka skupiny".... "toto je len dočasný príkaz" "toto je večný príkaz"...... "toto treba chápať doslovne"... "toto treba chápať symbolicky".....

Co sa týka toho či sa jednotlivé biblické príkazy týkajú jednotlivcov alebo skupiny, tak pokial sa v biblii výslovne nepíše že daný príkaz sa týka jednotlivcov či skupiny, treba brať všetky biblické príkazy že sa týkajú všetkých ! Inak by človek spravil z biblie paprikáš.... podla čoho by inak rozlíšil ktoré verše sa týkajú jednotlivcov a ktoré skupiny ? Rovnako to treba chápať aj v prípade toho či ide o lokálny príkaz, ktorý mal trvať len istý čas, alebo o večný príkaz... Pokial sa v biblii priamo nepíše že daný príkaz má trvať len krátky čas, alebo pokial daný príkaz nie je v dalších budúcich biblických listoch zrušený, treba všetky takéto príkazy brať ako večné príkazy pre všetkých !

Co sa symboliky týka, pokiaľ sa o danom verši priamo nepíše že ide o symboliku, a pokial symbolický výklad nedáva absurdné veci (napríklad ak by sa doslovne vykladalo "prepichni svojmu sluhovi ucho a priviaž ho uchom o svoj dom), tak je nevyhnutné každý biblický verš vykladať doslovne !

Ano, ak by takto ľudia vykladali bibliu, a teda nezaujato, s úprimnou dušou a nestranne, spravodlivo, nebolo by tolko denominácii a zvád o správnom vyklade biblie...

VIAC INFO O DANEJ PROBLEMATIKE TU :  » paranormalnejavy1.webnode.sk/kto-je-spravny-...

Kľúčové slová : Ako vykladať bibliu / Ako čítať bibliu / Ako rozumieť biblii / Správny výklad biblie

 Blog
Komentuj
 fotka
sajzousko  8. 6. 2022 11:03
Normalna otázka...ako vieš že jej správne rozumieš na základe týchto pravidiel?
 fotka
tomas55555  8. 6. 2022 13:01
@sajzousko

Tieto pravidlá totiž vychádzajú z čírej logiky, a nestrannosti pri posudzovaní jednotlivých výkladov. Vykladať bibliu inak by nemalo zmysel, lebo by si sa dostal do slepej uličky, nevedel by si určiť pravidlo podla ktorého označiť daný verš za symbolizmus, za lokálny či celosvetový, pre jednotlivca či pre skupinu.... Musí preto existovať jednotné pravidlá pre všetky biblické verše, pravidlá ktoré vychádzajú z logiky a nestrannosti.
 fotka
tequila  8. 6. 2022 16:22
preco ty sam nie si pri jej vyklade nestranny? preco si nedokazes priznat, ze hresis kazdy den, ked si vecer lestis kokot? preco nadradujes slova smrteľníkov nad slovo bozie?
 fotka
tomas55555  8. 6. 2022 16:26
@tequila

No daj, kde biblia v Novom zakone zakazuje masturbáciu ?
 fotka
kobra  8. 6. 2022 16:47


 fotka
tequila  8. 6. 2022 17:27
masturbaciu priamo nie, hriesne myslienky ano. vies honcovat bez nich? » www.christianity.com/wiki/sin/mastur...
 fotka
lukaso121  9. 6. 2022 09:27
Ale ved on si len tak pohonkava
 fotka
tomas55555  9. 6. 2022 09:40
@tequila

Definuj čo sú to hriešne myšlienky
 fotka
tequila  9. 6. 2022 16:28
10 
 fotka
tomas55555  9. 6. 2022 18:15
@tequila

Katechizmus je Božie slovo ? Odkedy
11 
 fotka
tequila  10. 6. 2022 15:49
vidim, ze si vyberas len co ti sedi. nie si teda pravy veriaci
12 
 fotka
tomas55555  10. 6. 2022 16:09
@tequila

Ja sa držím biblie, skús teda bezhlavo nekopírovať kilometrové články, a hod mi tu jeden verš o ktorom si myslíš že zakazuje masturbáciu a vysvetli prečo. Dakujem
13 
 fotka
tequila  12. 6. 2022 00:17
presne o tom hovorim: vnimas bibliu alibisticky a doslovne tam, kde sa ti to hodi, nevies citat medzi riadkami. ale este si primlady, to pride s vekom
14 
 fotka
tomas55555  12. 6. 2022 15:31
@Tequilla

A ty čítať bibliu vieš ?
Napíš svoj komentár