Najprv to znelo vcelku sľubne:

"Všetky deti chcú mať doma nejaké zvieratko,
zabúdajú na to, že zvieratká nie sú na krátko."

No potom sa to zvrtlo na až vulgárnu reklamu na zverimex, t.j. biznis so živými, vnímajúcimi bytosťami:

"Pôjdeme do SUPER ZOO, kúpime, čo rado má,
pozri, ako chvostom vrtí aj labku mi samo dá.
Pozdravíme papagáje, zajačiky, rybky tiež,
ak ti chýba zvieratko, tak jedno si tu vybrať smieš."

Píšem vulgárnu, pretože sa mi v tomto ohľade v poslednom období dosť otvorili oči. Som už naozaj z n e c h u t e n ý z komentárov "chcem to, chcem to, kúpme si ho" pod každým obrázkom roztomilého zvieraťa. Je to objektifikácia. Je to komodifikácia. Ako deti máme častokrát rešpekt k zvieratám, väčší, než keď vyrastieme. A deti častokrát chápu lepšie, než dospelí, že ubližovať živým tvorom je nevhodné.

Zároveň však túžia mať zvieratká pri sebe a niekedy to prerastie až do majetníckych sklonov.

Nechápeme alebo možno len nechceme vidieť, že obchod so živými zvieratami a chovné stanice nie sú práve o zamatových rečiach, nežnosti a láske k ich "komoditám". Je to celé biznis, množíme mnoho, státisíce zvierat úplne zbytočne napriek tomu, že útulky praskajú vo švíkoch. A kto si to najviac odskáče? No práve zvieratá.


 Blog
Komentuj
 fotka
thrwtchr  8. 7. 2016 20:23
Screenshot
 fotka
torpedo08  9. 7. 2016 02:04
nj co narobis ludia boli svine su svine a budu este vacsie svine az kym to tu secko neskonci nejaky meteorit alebo co
 fotka
piotra  9. 7. 2016 15:35
Inak odkedy máme psíka, tak viem, že nechcem už domáce zvieratko ďalšie. A toto je tiež miešanec, ktorého známi museli dať preč, tak sme sa ho ujali, žiaden z chovu, alebo čosi. A nie že by som ho nemala najviac na svete rada, ale proste na ňom vidím, že zviera má mať voľnosť a nie sa podriaďovať človeku, byť zavretý, či už v byte alebo na záhrade... Čím teda teraz nejdem vôbec odsudzovať ľudí, ktorí zvieratá majú a budú mať, ale občas si predstavujem, o koľko lepšie by bolo, keby si ľudia brali už len tie, ktoré nemajú domov a prestalo by umelé množenie.. a tak.
 fotka
thrwtchr  10. 7. 2016 20:13
@torpedo08 Dobře, Ty.
Nemám v obľube takéto prirovnania, uráža to svine, ktoré mimochodom strašne trpia na farmách, jatkách i v lesoch.
Ale nemyslím, že ľudia sú nejako zásadne zlí alebo zásadne dobrí.
Sme len proste ďalší druh zvierat, ktorý sa na tejto planéte vyšvihol "hore". To je presne dôvod, prečo si myslím, že by sme mali vedieť lepšie - že by sme nemali, ako píšeš, škodiť viac, než už škodíme.
 fotka
thrwtchr  10. 7. 2016 20:19
@piotra Vďaka za komentár, vidno, že tejto problematike rozumieš. : )
Toto je dôvod, prečo mnohí, ktorí sa zaoberajú právami zvierat/vegánstvom, dospeli k záveru, že domestikácia nie je z morálneho hľadiska obhájiteľná a že dokonca, ak by bol na celom svete posledný pár šľachtených zvierat (napr. psov), neschvaľovali by ich ďalšie množenie - práve kvôli utrpeniu, ktoré sa s tým spája, a kvôli mindsetu "budú mi robiť spoločnosť, som pán tvorstva hahaha", ktorý sa s tým taktiež spája.
 fotka
torpedo08  11. 7. 2016 00:09
jj to je pravda ze to uraza svine a vlastne aj vsetko ostatne co pises v tom komente
Napíš svoj komentár