Je to zvláštne: niekedy trpíme veľkým zmätkom a ešte sa nazdávame, že robíme pozitívnu službu ostatným.
Tak napríklad tých pár situácií, ktoré vznikli na tomto portáli. Neviem síce, o čo presne išlo, ale mám už na základe štúdia teórie bojovníkov za sociálnu spravodlivosť jasno v tom, čo by na tom videli nesprávne.
A čo vidím ako hodné upozornenia.

Tak predovšetkým, je nesprávne niekoho upozorniť na to, že trpí nejakou tzv. "psychickou poruchou" a brať to ako argumentačnú "bleskovú kartu". Prepánajána, to je snáď ešte nesprávnejšie, než hendikepizmy, t.j. používanie takýchto výrazov v neadekvátnej situácii a na niekoho, kto danú diagnózu nemá. Psychické poruchy zasahujú každú oblasť života jednotlivca, a veľmi pravdepodobne bojuje už dosť sám v sebe/so sebou, nepotrebuje ešte Vaše pripomienky, aby sa "dal liečiť". 
Je veľmi správne niekoho upozorniť (calloutnúť), že je xenofób, rasista, sexista, alebo homofób, napríklad. Je aj správne im to vytknúť a poučiť ich, prečo je to nevhodné správanie v akejkoľvek spoločnosti, kde je jednou z primárnych hodnôt vzájomná tolerancia.

Je nesprávne niekomu vyčítať sexuálnu orientáciu, alebo ich minulosť v tomto ohľade, tak ako je nesprávne niekomu vyčítať, koľko mali sexuálnych partnerov/iek, aký majú rod, alebo že mali povolanie zamerané na sexprácu. 

V širšom kontexte vidno tiež zvláštnu tendenciu: rozhorčovať sa nad tým, čo vidíme na sociálnej sieti, počujeme a vidíme v divadelnej hre (čo je niečo podobné), alebo inak zaznamenáme v živote ostatných postáv - hercov v našom živote. Nechávať svoj emocionálny stav ovplyvniť názormi a konaním druhých.
Pri umení je to pochopiteľné - ale je to celé fikcia. Byť pobúrený nejakou časťou obsahu a nepobrať posolstvo, ktoré nesie dielo ako celok, je známkou nepochopenia úlohy umenia. Umenie nemá slúžiť, a umenie sa neobmedzuje na to, aby poklonkovalo kultúrnemu aparátu. Teda dobre - niekedy obmedzuje. V komunistických a fašistických režimoch.
Pri virtuálnej realite sociálnych sietí je to taktiež pochopiteľné - a tiež ide vo veľkom rozsahu o fikciu. Byť pobúrený nejakou časťou posolstva životnej cesty jedinca a posudzovať/odsudzovať jedinca, bez ohľadu na to, či je v danej chvíli nami vnímané ako pozitívne/negatívne na tejto úrovni polarít a duality.

A tak žijeme ako zväčša tichí pozorovatelia bizarnej spoločnosti; spoločnosti, kde sú mnohí pobúrení viac vulgarizmami, alebo napríklad sexuálnou aktivitou druhých, alebo napríklad osobnou históriou druhých,
než chudobou, bezdomovectvom, hladomorom, vojnami, masovým zneužívaním a vyvražďovaním na základe odlišnosti živočíšneho druhu a prejavom nenávisti voči etnikám.



 
Hajl lazy stajl! Je to v záchode, lebo blogy s minimom humoru a maximom snaživosti nepokladám obvykle za hodné prečítania, ta ani tento teda ňe.

 Záchod
Komentuj
 fotka
pijemzelenycaj  18. 3. 2016 23:58
: )
 fotka
alpynus  21. 3. 2016 13:48
Správne, nesprávne, upozorňovať, neupozorňovať; posledný odstavec!
 fotka
thrwtchr  21. 3. 2016 17:52
@alpynus Záchod?
 fotka
alpynus  21. 3. 2016 19:01
Áno, až takto úprimne som to okomentil
 fotka
thrwtchr  21. 3. 2016 20:00
@alpynus Ešteže tak!
 fotka
alpynus  21. 3. 2016 20:03


Napíš svoj komentár