...ako sme v Plovdive večerali s mačkami

Akosi sme ešte stále nepocítili ťarchu školských povinností. Rozhodli sme sa teda, že to využijeme a spravíme si výlet.

Plovdiv je druhé najväčšie mesto v Bulharsku. Je v zásade centrom danej oblasti. Má krásne historické staré mesto, a mierne komunistické nové mesto. Zaujímavé je, že sa nachádza na siedmych pahorkoch. Teda skôr, nachádza sa na rovine a tie pahorky z neho celkom srandovne vytŕčajú.

Zo Sofie sme tam išli autobusom, trvalo to asi 2 hodiny. Hneď ako sme vystúpili, skonštatovali sme, že je to oveľa krajšie mesto ako Sofia. Malo akúsi príjemnejšiu atmosféru, nemalo také prázdne nevyužité priestory a celkovo pôsobilo útulnejšie.

Obehli sme historické centrum, z kopca sme mali nádherný výhľad na panorámu celého mesta. Zaregistrovali sme sa v hosteli, kde sme plánovali prespať. Hostel bol inak fajn, aj keď sme sa nevyhli typickému hostelového úchylákovi, s ktorým sme zdieľali izbu. Proste klasika, kdekoľvek vo svete ste.

Napriek veľmi peknému historickému centru vo mne však najväčší dojem zanechali mačky. Všade boli mačky. Samé mačky. Na ulici mačky. Na plotoch mačky. V reštaurácii boli mačky. Normálne behali po vnútri a čakali, kedy im nejaká dobrá duša hodí kúsok kuracieho. Celá rodinka. Veľký kocúr, jasný alfasamec. Cica mamina. Dve generácie mladých. Dve trojmesačné a dve dvojtýždňové. Mladé ohrdlo mojím kuraťom, ešte cicalo mlieko. No proste haluz. Bola to čiastočne asi aj atrakcia, aj keď hygienické to zrovna asi nebolo. Ale aspoň boli slušné, mali takú správnu úroveň strachu a neboli drzé. Proste iba čakali.

Tak sme si povečerali s mačkami, išli sa prejsť nočným Plovdivom, ochutnali miestnu rakiju. Hneď veľkú, veď keď čašník ponúkal. A s pivom. Vďaka tomu sme skoro ani nedošli do hostela. Ale veď sranda musí byť.

Na druhý deň sme s miernou opicou preliezli väčšinu plovdivských pahorkov. Sem tam nejaký monument a tak. Aj fontánku s pitnou vodou sme našli. Pozreli nedávno pod zemou objavené divadlo. Potom zvyšok rímskeho aquaduktu, čo nebola až taká impozantná záležitosť ako sme čakali. Ale celkový dojem z mesta ostal pozitívny, pekné. Len pozor na tú rakiju.

 Denník
Komentuj
 fotka
filipendo  8. 10. 2015 20:20
Super, som sa začítal. Budem čakať na ďalšie pokračovania
 fotka
tarassaco  8. 10. 2015 20:49
 fotka
heineken  8. 10. 2015 22:17
som sa zacital heh. To si pisala este tam,ze? Okrem ineho co mi ostalo v pamati su turecke wc,horsie pivo, trava na internate, hluk motoriek. Som si zapamatal prave to co by mi prekazalo.
 fotka
tervia  8. 10. 2015 22:42
jj, este som tu. budem sa snazit pisat ako sa to bude dalej odvijat. Sama som zvedava
 fotka
antifunebracka  9. 10. 2015 15:40
super, velmi dobry blog, isto pokracuj
Napíš svoj komentár