KRÁTKY ÚVOD

Rozhodol som sa pod týmto názvom napísať zopár krátkych fejtónikov na hlavné témy, ktoré v dnešnej dobe trápia Slovákov, v mnohých prípadoch zbytočne. Chcem v nich prezentovať jednoduché odpovede na niektoré spoločenské otázky, ktoré mnohí naši občania považujú za neriešiteľné. Dúfam, že v nasledujúcich riadkoch vycítite tú dávku irónie, satiry a nadsázky, primiešanú bez úmyslu ublížiť tým, ktorí sa v mojich postrehoch nájdu. Zároveň verím, že ak dokážete čítať medzi riadkami, tak vás moje "radikálne riešenia" privedú k inému pohľadu na veci reálne.


PROBLÉM 1 : KORUPCIA

Korupcia je dosiaľ pre všetkých našich politikov veľmi vážny a neriešiteľný problém. Každý z nás ale vie, že rozkvitá hlavne v štátnej správe, na úradoch, v zdravotníctve, v školstve. Malo by nám byť tiež jasné, že ak zamestnanec týchto inštitúcií poberá pekný štátny plat a popri tom navyše oplýva v dnešnej dobe tak vzácnou istotou svojho teplého miestočka, mal by svoje pracovné povinnosti vykonávať poctivo a bez ďalšieho vlastného obohacovania. Väčšina z nich to však tak nechápe, berie finančné úplatky, či rôzne vecné dary, ktoré často v súhrne prevyšujú hodnotu ich mzdy a tá sa vlastne stáva zanedbateľnou, čiže ide o štátom zbytočne vyhodené peniaze. A v celom tomto probléme je podľa mňa základnou systémovou chybou tá mzda. Preto sa mi ako jediné riešenie javí zrušenie platov. Ale prečo iba platov, navrhujem úplne zrušiť peniaze. Áno, veď čo by fungovalo spravodlivejšie ako výmenný obchod. Všetci by boli priamo svojimi klientami odmeňovaní formou výmeny niečo za niečo. Platidlom by sa stali opäť predmety, služby, práca. Samozrejme samotnému výkonu služby by predchádzala vzájomná dohoda medzi oboma stranami, ktorá by obsahovala upresnenie odmeny, jej splatnosť a formu prebratia. Napríklad na katastri by prebiehal medzi úradníčkou a bežným vlastníkom nehnuteľnosti tento dialóg :

Stránka (administ., zaužívané urážlivé pomenovanie klienta) : - Dobrý deň, potrebujem vykonať zápis môjho mena do listu vlastníctva. Spravili by ste to?
Úradníčka : - Samozrejme áno. Nech sa páči, posaďte sa u nás. Čo ste mi za to ochotný ponúknuť?
Stránka : - No, neviem, či by ste súhlasili, ale dolu v aute mám 200 čerstvých vajec.
Úradníčka ukáže na „stolík odmien“ pri okne : - Vajcia? Prosím Vás, pozrite koľko tu mám dnes už vajec! Ja by som skôr potrebovala tenisky pre dcéru. Nemusia byť značkové.
Stránka : - Myslím, že to by šlo. Ale ste schopná zabezpečiť, že zajtra budem mať meno v liste zapísané?
Úradníčka : - Hm, to by bolo možné len v prípade, že by to moja šéfka ešte dnes podpísala. Viem ale, že v sobotu k nej príde návšteva a potrebuje ešte slané tyčinky, fľašu coly a kilo hladkej múky na koláč.
Stránka : - V potravinách by som nemal mať problém, vonku prší, takže určite budú potrebovať cez obednú prestávku umyť dlážku.
Úradníčka : - To máte šťastie, v tom prípade nevidím žiaden problém v urýchlení vašej záležitosti.
Stránka : - Ani ja, ešte dnes prinesiem tie veci pre vašu šéfku, vám šnúrky z tenisiek a zajtra potom aj tie tenisky. Akú farbu by si dcérka želala?
Úradníčka : - Keby ste zašli k Baťovi, máme tam jedny bielo fialové vybraté. Veľkosť 36. Chceli tam za ne 15 litrov benzínu.
Stránka : - Výborne, sme dohodnutí. Práve včera som vymenil 2000 tehiel za 600 litrov benzínu.
Úradníčka : - Úžasné! Dcérka sa veľmi poteší. Môžete sa na mňa spoľahnúť, zajtra o desiatej tu budete mať vytlačený nový list vlastníctva aj s Vašim menom.
Stránka : - Ďakujem. Dovidenia zajtra.

Takto bezproblémovo by to prebehlo, všetci by boli spokojní, štát to nič nestálo, navyše by sa týmto spôsobom krásne rozvíjali medziľudské vzťahy. Treba si tiež uvedomiť aká pracovitosť, činorodosť a pestrosť by zavládla v našich životoch v súvislosti s nutným zaobstarávaním výmenných artiklov. Ráno by sa celá rodina rozpŕchla z domu a večer by sa jej členovia vracali s vymenenými predmetmi, s množstvom potravín, či s objednávkami na prácu. Jediným takým problémom by mohla byť reklamácia služby a s ňou spojené vracanie tovaru. Na druhej strane si ale priznajme, že by to bol určite menší problém akým je dnes korupcia.

odkaz na 2.časť - KRIMINALITA

 Blog
Komentuj
 fotka
mirkova  4. 3. 2010 18:01
hahahahaha... pobavil si
 fotka
johnysheek  4. 3. 2010 18:12
echhh
 fotka
manajas  4. 3. 2010 19:05
Dookelu! Mám 30 domácich vajec, našla by sa aj pre mňa taká superuchechtaná fotečka do profilíku....?

(Ale iba za dom. pebytky. Chechtáky za ten svet nedám!!!!)
 fotka
jaro1991  4. 3. 2010 19:09
na zaciatku som sa pousmial, ale potom, keby som nelezal na posteli, tak spadnem... kraasne
 fotka
sarah_whiteflower  4. 3. 2010 20:54
Trochu viac tej irónie, nadsázky a tak... by tam nebolo odveci inak to malo dobrý nápad...
Napíš svoj komentár