Nie, teraz nehovorím o debatách chlapov pri pive, či dôchodkýň na kávičke... Hovorím o čare akademického debatovania. Akademická debata ako predmet v škole, ako záujmová činnosť.

Debate sa venujem vskutku krátko, od septembra roku 2010. Ale to inom, myslím, že najprv by sa mi patrilo povedať pár slov o samotnom debatovaní.

Takže, vo formáte debaty, ktorý debatujeme na našej škole, je to asi tak, že v každom tíme sú traja ľudia- 1., 2. a tretí rečník. Súhlasný a nesúhlasný tim- t.j. 6 ľudí (+rozhodca/ovia). Prvý rečník (oboch tímov) má 6 minút, ostatní 5. Tuším. Niekedy sa to odvíja na tréningoch od toho, koľko je času . Ale teraz k podstate. Téza, teda tá "téma", alebo o čom sa debatuje, je (alebo by aspoň mala byť) vždy postavená tak, aby sa dala argumentovať ako pre tak i proti. uvediem hneď príklad z regionálneho turnaja: "Hudba, ktorá prezentuje ženy ako podradené mužom by mala byť zakázaná." Alebo napríklad: "Národný futbalový štadión by mal byť financovaný z verejných zdrojov."

Ale teraz sa konečne dostať k tomu, prečo je debata pre mňa fascinujúca: Debatu vyhrá ten tím, ktorý má lepšie argumenty, ktorý predsvedčivejšie presadzuje svoju pravdu a ktorý pokiaľ označí tvrdenie opozitného tímu ako zlé či neproduktívne, priniesie do reči alternatívu. Naozaj sa tu nejdem rozpisovať o detailoch ako, že všetky argumenty sa musia doniesť v prvej reči, potom už sa kvázi len reaguje, alebo štruktúra argumentu a podobné veci. Je to momentálne zbytočné.

Pre mňa osobne je debatovanie akési znovu prehodnocovanie myšlienok, zmena postojov k určitým veciam a skultúrnenie môjho prejavu. Najviac ma však fascinuje fakt, že už sa dokážem na veci pozerať z oboch strán. Pretože eventuálne debata, aj keby pre vás vyzerala akokoľvek nepriaznivo (teda že taký názor ani nemôžete obhájiť) sa dá vyhrať. Tým aké argumenty prinesiete a ako ich prinesiete.

A to je to. Keď sa stanoví téza, a prvý pocit, že "Veď to je predsa jasné, to môže byť len tak" vystrieda o pár minút pri rozoberaní tézy "Aha, však ale aj keď sa na to pozriem z druhej strany, aj tam je časť pravdy".

A to hlavne mne ako človeku chýbalo, naučiť sa nemyslieť jednostranne a hlavne nevykrikovať slepo svoj názor do sveta ale povedať ho tak, aby ma ľudia aj počúvali.

Čo je pre ľudí trochu mätúce je fakt, že si nevyberáte, na akej strane chcete byť, proste vám to určia. Ľudia majú prosto pocit, že obhajovať názor, za ktorým si nestojíte, je absolútne stupídne a nelogické. Ale ja si práveže myslím, že vám to dá oveľa viac. A debata je práve o tom. Treba sa odosobniť. Aj keby to bolo niečo, s čím naozaj z nejakých príčin krajne nesúhlasíte. Problém je ale ten, že potom sa stáva, že debatér stráca názor. Pretože to vidí z oboch strán a nie je schopný objektívne posúdiť, čo je lepšie.

Pre aplikáciu debatovania do praxe či bežného života, vedeli ste, že väčšina amerických prezidentov boli debatéri? Alebo sa pozrite na obhajcov sa súde... To, ako som opisovala debatu, sa myslím celkom podobá ich práci.

A ak by náhodou mal čitateľ pocit, že sa len na niečo hráme ako debatéri, môžem hrdo povedať, že debatný klub na našej škole už úspešne funguje 15 rokov a je jeden z najlepších na Slovensku. Len nedávno boli niektorí naši debatéri úspešne reprezentovať našu krajinu v Turecku na majstrovstvách Európy a Ázie. A fakt, že na Slovensku existuje niečo ako Slovenská Debatná Asociácia by mal byť tiež dôkaz nejakej serióznosti.



A teraz možno k dôvodu, ktorý ma akosi nútil tento článok napísať. Skutočne ma totiž nasralo, že ľudia, od ktorých by ste čakali, že keď idete na regionálny turnaj stredného a západného Slovenska, vám poviedia aspoň pár milých slov či aspon uznajú, že to niečo znamená, keď prehlásia "oni vás tam učia len vedome klamať a takéto taktiky a využívajú v sektách", vtedy si hovoríte, že... ďakujem. Milé od vás.

Tak ak sa medzi vami čitateľmi nachádza niekto, kto je tiež takého názoru, pevne verím, že vám aspoň poskytnem odlišný pohľad na vnímanie debaty, a že sebe poskytnem akúsi kompenzáciu a "vyliatie si srdca".



Tak... stretneme sa za debatérskym pultíkom

 Blog
Komentuj
 fotka
hopelight  2. 5. 2011 18:42
wow .. chcela by som chodiť do debatného krúžku ale žiaľ u nás také nič nefunguje. Závidím a znie to naozaj naozaj zaujímavo.
Napíš svoj komentár