(text pre tých, ktorí prežili šok po príchode na moju trápnu, našťastie dočasnú, webku )

Predpoveď počasia na dnešný deň nie je veľmi priaznivá. Na väčšine územia zamračené, prehánky, ranné hmly a do toho ešte mierne silná bio záťaž. Vonku to vyzerá ako v čiernobielom filme - len mu chýbajú komici, a teda sa to celé skôr podobá na tragédiu. Babie leto už neodvratne vystriedalo typické sychravé jesenné počasie, vhodné akurát tak na pestovanie pesimistickej nálady, sezónnych „depiek“ i únavy. K tomu nás ešte zaťažujú školské povinnosti (a prázdniny v nedohľadne), neustále pripomienky a požiadavky rodičov, problémy vo vzťahoch, neochotní spolužiaci či dvojtvároví kamaráti, vyčerpávajúce zamestnanie a málo financií, ufúľaní psíci čo i len po krátkej prechádzke v blate a daždi, nedostatok vitamínov a čoraz drahšia zelenina a ovocie. Z tohto obdobia sa tak intenzívne tešia zrejme len farmaceutické spoločnosti a lekári, ktorí sa ako každoročne nemôžu sťažovať na nedostatok práce, a médiá, ktoré nám oznamujú, že zas sa objavil nový zmutovaný vírus chrípky a možno vymrie ľudstvo skôr ako je pôvodne naplánovaný koniec sveta v roku 2012. Radosť žiť.

ALE

Nastoľuje sa otázka: „Čo ak sa nechcem poddať masovému prepadnutiu nechuti, nevôle, živorenia, vyprahnutia, znudenia, smútku, bolesti a prevaľovať sa životom ako ryba s vyplazeným jazykom na suchu, ktorá túžobne hľadí spoza okna na narastajúcu mláku, ale chcem patriť k tým, ktorí si majestátnosť jesene plnými dúškami užívajú a tešia sa z nej?“

Odpoveď je jednoduchá a zároveň zložitá. Na každého platí niečo iné, všetci oplývajú mnohými radami, ako vniesť šťastie a radosť do života, ale všetky v podstate obsahujú jedno: tešme sa z maličkostí, snažme sa myslieť pozitívne a hľaďme na svet optimisticky. Celé to znie samozrejme veľmi pekne, no úspešný návod na realizáciu nám nedá nikto. A preto...

Treba začať hneď... od seba... rovno teraz... (možno aj tu?)

Čo tak skúsiť sa usmiať? Len tak, či už na niekoho alebo hoci aj bezdôvodne?
Nie, vždy je dôvod!

A kedy inokedy s tým začať, ak nie dnes, keď je Svetový deň úsmevu?

Podľa mňa stojí za pokus spôsobiť si radosť tým, že ju urobím niekomu inému. Nechcem tu siahodlho písať o účinkoch úsmevu, o tom, ako veľa znamená pre obe strany, že je neoceniteľný, nenahraditeľný, zdravý, má v sebe obrovskú moc a stačí len jeden jediný a človeku sa hneď rozjasní deň. To všetci vieme. Tak čo chcem? Chcem sa len pripojiť k tým, ktorí to pripomenú ostatným, a ktorí myšlienku tohto dňa posielajú ďalej. Oficiálne heslo dňa je "Do an act of kindness. Help one person smile!" A myslím si, že je fajn sa aspoň na jeden deň zastaviť a zamyslieť sa, urobiť niečo pekné a nečakať za to nič, len dobrý pocit. V dnešnej uponáhľanej a sebeckej dobe sa už pomaličky všetka tá krása vytráca. Ľudia si to nevážia, čoraz viac sa chmúria, smútia, sťažujú sa. Skúsme to zmeniť, vniesť do života aspoň malý záblesk. Netvrdím, že sa nemáme usmievať a pomáhať po celý rok. To vôbec nie, to je proste o inom. Nepáčia sa mi reakcie, že načo nám je taký deň, no neuznávam ani to, ak sa niekto do toho hrnie, a pritom len slepo nasleduje neoverený 6. október. Ľudia myslite trochu a neverte hneď všetkému.

Svetový deň úsmevu je dnes! Oslavuje sa každoročne v prvý októbrový piatok od roku 1999, organizuje ho The World Smile Corporation, a zakladateľom oboch je reklamný grafik Harvey R. Ball (1921-2001) z mesta Worcestor v americkom štáte Massachusetts. Ako som sa dočítala, ten v roku 1963 vytvoril smajlíka na objednávku istej firmy – ako súčasť priateľskej kampane. Vznikol asi za desať minút a Harvey Ball zaň dostal len 45 dolárov, pričom samotný smajlík zarobil doteraz podľa odhadov cez bilión dolárov. A keďže pán Ball si ho patentovať nikdy nedal, zbohatol na tom niekto iný, kto to neskôr spravil namiesto neho.
Na počesť autora smajlíka, bez ktorého si už dnes nevieme predstaviť ani bežnú konverzáciu na internete, bola po jeho smrti v roku 2001 založená nadácia Harvey Ball World Smile Foundation.
Ak niekoho zaujímajú podrobnejšie informácie, všetko sa dozviete na oficiálnej stránke » www.worldsmileday.com/... , z ktorej si teraz požičiam toto úžasné logo


A možno neviem písať skvelé a strhujúce blogy, ale dúfam, že je jasné, o čo mi išlo (ak sem niekto ovšem došiel). Takže ešte na záver sa usmejem na obrazovku a posielam to Birdzu (nikto sa nemusí ľakať, obrázok nebude) A šírte to ďalej!

Ďakujem za pozornosť a prajem príjemný deň!

 Blog
Komentuj
 fotka
cjubou  1. 10. 2010 14:39
hoci mi nie je práve najlepšie, usmievam sa
 fotka
pettulqa  1. 10. 2010 15:06
 fotka
ajka1379  1. 10. 2010 15:14
pekne urcite to nebolo nudne a praveze uplne super si to napisala
 fotka
lubobs  1. 10. 2010 15:58
pome
 fotka
johnysheek  1. 10. 2010 20:18
ja chcem obrazok

ja chcem obrazok..

ja chcem obrazok .. ..
 fotka
snehovavlocka  1. 10. 2010 20:37
@johnysheek neodfotila som, žiadny nie je
 fotka
johnysheek  1. 10. 2010 20:50
ako to a ze rozdavat usmevy.. ts
 fotka
snehovavlocka  1. 10. 2010 21:06
@johnysheek na to ho predsa nemusím zaznamenať a stačí, keď si spomenieš na to, čo si už videl
 fotka
johnysheek  1. 10. 2010 21:11
strasne toto.. teraz neviem ako sa to robi..
Napíš svoj komentár