Upozornenie: Tento článok je stopercentne sterilný a neexistuje teda pri očnom kontakte žiadna možnosť nákazy. Pre istotu si ale umyte ruky. Klávesnice sú špinavé a plné omrviniek i prachu!

Pre tých, ktorí sa ešte s pojmom chorobopis nestretli...
Slovo chorobopis v tomto texte označuje súhrn niekoľkých individuálne alebo masovo vznikajúcich chorôb a fóbií, ktoré mi v poslednom čase vážne zasahujú do života - a to natoľko, že uvažujem, či by sa mi nižšie popísané ochorenia nemali zapísať do zdravotnej karty, alebo či by som ich nemala spomenúť v životopise a motivačnom liste, keď si budem hľadať prácu.
Poznámka: Ak by sa niekomu náhodou zdalo, že názov tohto článku sa kúštik podobá na môj Letopis 2010 spred leta, nie je celkom na omyle - ibaže nadpis je to jediné, čo obsahovo tieto dva výplody spája. Od plánovania budúcich aktivít sa totiž presunieme do súčasnosti a odhalím tu, čo v poslednej dobe zožiera moju osobnosť.

Snowflake´s Chorobopis jeseň – zima 2010

Č. 1.: Timelis multiplex
Voľný preklad: Nedochvíľnosť
Popis ochorenia a príznaky: Nedochvíľnosť sama osebe nie je nebezpečné ochorenie. Bežne ňou trpí veľké percento populácie a neprisudzuje jej veľký význam, avšak jej extrémna forma už môže mať dosť veľký negatívny vplyv na vykonávanie denných aktivít. U seba som spozorovala asi tak tretí až štvrtý stupeň nedochvíľnosti. Za posledné 3 mesiace som nestihla asi 8 raňajších autobusov, na jar ich bolo tiež približne toľko. Samozrejme som za to vinila MHD alebo prímestské linky, ktoré namiesto toho, aby šli načas alebo s menším oneskorením, odišli predčasne. Raz som dokonca zmeškala dva po sebe idúce autobusy, tak som sa rozhodla, že ani nepôjdem do školy, lebo by som nestihla už ani druhú prednášku. Nezáleží na tom, či vstanem 5 minút pred odchodom alebo hodinu, aj tak sa budem nakoniec ponáhľať. To isté platí aj vtedy, keď mám ísť na brigádu. Ešte sa asi nestalo, aby som prišla presne. Stane sa, že v čase, keď už mám byť tam, ešte som doma a obúvam sa (meškám nanajvýš 20 minút, fuj, hanba!!!). Jediné šťastie (pre mňa možno nešťastie), že to mám tolerované, lebo ma nik nekontroluje. Kebyže si to nemôžem dovoliť, nerobím to. Preto usudzujem, že chyba je v mozgu. Áno, viem, je to zlé a choré. Ale snažím sa proti tomu bojovať. Napríklad na stretnutia chodím relatívne včas a čím sú neskôr od hodiny rannej, tým lepšie.

Č. 2.: Numerofóbia
Voľný preklad: Strach z čísel
Popis ochorenia a príznaky: Ani numerofóbia nepatrí za normálnych okolností medzi smrteľné ochorenia, má však asi ako každá fóbia dosť veľký vplyv na psychickú stránku človeka. Prejavuje sa spočiatku nepríjemným pocitom napr. v škole na predmetoch využívajúcich matematické operácie, neskôr zvyšujúcou sa nechuťou, odporom až hnevom na danom predmete, čo vyústi do strachu a nervov pred blížiacimi sa skúškami a pretrvá aj po (ne)úspešnom absolvovaní predmetu/ov. Ja osobne mám pocit, že tie čísla sú všade. Prenasledujú ma kamkoľvek sa pohnem, sú v mojej hlave, sú na papieroch, v počítači, mám ich v mobile. Preskakuje mi z nich a nenávidím ich. A nutne potrebujem aspoň tých poondiatych 5 bodov z testu, inak ma porazí a nepomôže mi ani resustitácia. Nie, paralen ani dithiaden na numerofóbiu nezaberajú, neexistuje liek, ktorý by ju odstránil, všetko ju len potlačí a ona sa opäť vynorí, keď nadíde jej chvíľa. Zapamätajte si, fóbie sú postrach.

Č. 3.: Extrémna disworkia
Voľný preklad: Tulenia nemoc
Popis ochorenia a príznaky: Typická choroba v období škaredej jesene či súčasť jarnej únavy, možná nákaza celoročne. Myslím, že nie je nutné podrobne popisovať, že keď sa raz niekomu nechce, tak ho k niečomu nedokope ani pár volov. A to som ja. Kvitnúca lenivosť obohatená o veľkú dávku nechuti sa do niečoho pustiť. Typické heslo tuleňov znie: „Čím mám viac času, tým robím menej a aj to robím na poslednú chvíľu.“ Pomôcť môže slovný výplach žalúdka, výprask a podobne. Zbite ma niekto, lebo takto to ďalej nejde, začínajú sa mi kopiť povinnosti a moja aktivita sa stále usmievka na bode mrazu. December jej vyhovuje a blížiaci sa január je ešte chladnejší mesiac. Och.

Č. 4.: Multi/Polyconsonantofóbia
Voľný preklad: Strach z viacerých po sebe idúcich spoluhlások
Popis ochorenia a príznaky: Výskyt tejto zvláštne znejúcej fóbie je vyšší na prahu a pár rokov po vstupe do dospelosti. Väčšinou si berie na mušku len zopár dvojíc, trojíc a iných -íc spoluhlások a ostatným variantom sa vyhýba. Našťastie. Pretože si neviem predstaviť, že by som sa mala báť verzií „sn“, „vl“, „ck“ a teda samej seba (rovnaký počet sa nachádza aj v mojom skutočnom mene, asi sa začnem báť, či je to ozaj náhoda), pretože to by bolo už ohrozenie života. Mne úplne stačí desenie sa „fx“ a „bc“. Stačí, že to niekde vidím alebo počujem a už ma chytá panika a zalieva pot (má prečo). A to je, opäť pripomínam, iba december. Netuším, čo budem robiť neskôr, keď sa to u mňa rozšíri alebo možno sa aj prejaví vyššie štádium multiconsonantofóbie, teda keď pôjde o titul Ing. alebo Mgr. Jedno je však isté. Na RnDr., PhDr. alebo PhD. ma nikto nedostane.

Č. 5.: Cirkuloitída
Voľný preklad: Tápanie v kruhu
Popis ochorenia a príznaky: Syndróm psa behajúceho za vlastným chvostom. Nepoučiteľnosť a opakovanie tých istých chýb. Neschopnosť nájsť východisko. Pomalé zmierovanie sa s osudom a nevysielanie signálov o pomoc. Introvertnosť. Zmeny nálad. Zvýšená činnosť slzných kanálikov. Čakanie na Godota alebo pečené holuby. A tak ďalej. Záleží na forme ochorenia a jednotlivej osobnosti i jej povahy. Chronické prípady by mali navštíviť psychológa, ale pokiaľ sa tvária, že všetko je v poriadku, asi ťažko ich tam niekto dostane. Ale nebojte sa, mňa sa to netýka, ja som v pohode. Len pár vecí potrebujem vo svojom živote zmeniť...

*
Ak si nejaký nešťastník práve uvedomil, že trpí niektorou z uvedených chorôb alebo fóbií, nemusí zúfať. Na vynájdení zaručene úspešných liekov pracujem. Ale som si istá, že nás je veľa! A kľudne bez hanby sa môžete podeliť aj o svoje skúsenosti.

Ďakujem za prečítanie!

 Blog
Komentuj
 fotka
cjubou  20. 12. 2010 21:02
Keď nejaké lieky vymyslíš, tak sa ozvi, hlavne na tretiu chorobu by som čosi potreboval (a čím skôr). 4. som v júni úspešne prekonal, ale tuším mám nábeh na rezistentnejšiu formu, a aj číslo 5 sa vyskytuje, ale trochu odlišná forma.
 fotka
snehovavlocka  20. 12. 2010 21:13
@cjubou Samozrejme, spravím potom veľkú kampaň, som si istá, že to pôjde na dračku. Len bohužiaľ teraz je môj výskum pozastavený. Chcelo by to niečo... neviem čo... hlavne nápad a kopanec.
 fotka
cjubou  20. 12. 2010 21:23
vzala si si dovolenku ?
 fotka
snehovavlocka  20. 12. 2010 21:36
@cjubou Som PN.
 fotka
cjubou  20. 12. 2010 21:37
ani sa nečudujem, pri toľkých chorobách súčasne
 fotka
snehovavlocka  20. 12. 2010 21:43
@cjubou A to ani nie sú všetky.
 fotka
cjubou  20. 12. 2010 21:47
ostatné si nepopísala, lebo sú nezaujímavé ?
 fotka
anzu  20. 12. 2010 21:48
fx a bc

ešteže toho PN sa nebojíš!
 fotka
snehovavlocka  20. 12. 2010 21:59
@cjubou Ešte sa pozorujem a bolo by to nadlho...

@anzu A fakt! Tak asi preto som chorá a zároveň sa neviem vyliečiť.
10 
 fotka
sarah_whiteflower  20. 12. 2010 22:24
Úplne perfektne si to napísala. A zase ma dostala tvoja ovečka v rohu!!!
11 
 fotka
flussica  12. 1. 2011 09:54
Smiem sa pridat k vypomoci vynaliezania protilatok ?



A mimo inej, asi Ta zboznujem. A Tvoje clanky.
12 
 fotka
flussica  18. 1. 2011 16:22
Ozaj, dnes mi k Tvojej 4. chorobe cestou domov napadla dôležitá otázka; SVRČCi sú Ti inak sympatické zvieratká?
13 
 fotka
snehovavlocka  18. 1. 2011 21:18
@flussica (ale asi ešte nepracuješ na vynájdení liekov?)



Nemám k nim žiadny extra citový vzťah, cvrlikanie v lete môže byť občas celkom príjemné, ale zblížiť by som sa s nimi veľmi nechcela - no táto fóbia sa na ne nevzťahuje (kebyže hej, asi ma to dostane rovno do hrobu)
14 
 fotka
flussica  19. 1. 2011 21:46
To zaiste. Z toho zaroven mozno usudit, ze az tak do zivotu nebezpecneho stadia to neprerastlo - takze na protilatky mam este cas?
15 
 fotka
snehovavlocka  19. 1. 2011 23:38
@flussica Práveže teraz je najvyšší čas, už mi prihorieva! A ešte som sa nespamätala zo včerajšieho záchvatu.
16 
 fotka
flussica  23. 1. 2011 12:38
Akeho zachvatu ?
17 
 fotka
snehovavlocka  23. 1. 2011 16:27
@flussica Dôsledok čísla 4 kombinovaného s vypätím a zajačími úmyslami.
18 
 fotka
flussica  23. 1. 2011 18:01
Ale ved sa neboj.. Vies, ako sa vravi - strach prekonas tym, ze mu budes celit .
Napíš svoj komentár