Viete ako správne prestrieť stôl? Nahádzať na stôl príbor a taniere nie je žiadna veda, ale taký správne prestretý stôl dá zabrať. Všetko je len o zvyku a cviku a ak si ich osvojíte, prestieranie vám pôjde jedna radosť. V živote sa veľa krát dostanete do situácie, kedy správne prestretý stôl by mal byť samozrejmosťou a preto by ste si mali osvojiť aspoň základné pravidlá prestierania.

Najzákladnejším pravidlom prestieranie je to, že na stole by mať byť kvalitný obrus. Väčšinou sa používa obrus bielej farby. Pod obrus, aby sa samotný obrus na stole nešmýkal hore dole ako sánky na snehu a aby sa s príbormi a s taniermi nebúchalo po stole, sa dáva tenký molitan, ktorý veľmi dobre tlmí zvuk. Obrusy sú veľmi dôležitou súčasťou prestieranie, preto si pri jeho výbere dajte naozaj záležať. Previs obrusu by mal byť maximálne 30 cm. Dôležité je aby bol obrus čistý a vyžehlený.

Ak budete podávať viac chodové menu, tým pádom budete potrebovať aj viac príboru. Ten sa ukladá pri oboch stranách tanieru a na kraji je príbor, ktorý budete používať ako prvý.

Ak počet vášho príboru bude max do 3 kusov, príbor môžete ponechať len na jednej strane. Nôž kladieme ostrou hranou ku tanieru a vidličku zubami nahor.

Na stôl pokladáme veľký tanier, ktorý nebude slúžiť na jedlo. Jedná sa o tzv. klubový tanier, ktorý je základom všetkého a nikdy nesmie byť prázdny. Ukladá sa naň ďalší tanier, buď čistý alebo s jedlom. Medzi dvomi taniermi by mal byť servítok, ktorý zabráni hluku pri servírovaní. Ak pripravujete prestieranie a záleží vám na všetkých pravidlách aj tých najextrémnejších, tak by ste mali mať tanier od hrany stola položený 2 až 3 cm.

Ak už máte obrus prestretý, taniere a príbor uložený, vezmite si najlepšie bavlnenú utierku. Na rade sú poháre. Tie sa ukladajú sprava pri tanier, ak budete podávať viac nápojov, poháre môžete uložiť po obidvoch stranách taniera. Dôležité pravidlo pri pohároch je to, aby boli vyleštené. Preto si na čistote dajte skutočne záležať a poháre pred podávaním pretrite a vyleštite. Nikto nechce predsa piť zo zacapkaných, špinavých pohárov.

Ak si tieto zvyky a pravidlá správneho stolovanie osvojíte, žiadnej dôležitej návštevy sa už viac obávať nemusíte.

 Blog
Komentuj
 fotka
fxx  26. 4. 2016 14:10
CO TI JEBE CO TI JEBE CO TI JEBE

sranda ze sa mi este stale dokaze zvysit tlak len pri nadpise
 fotka
nicmanenapada  26. 4. 2016 14:16
To je čo za reklamu?
 fotka
pinkhero  26. 4. 2016 14:17
..chej ja cely cas cakam ze to urcite bude nejaky pribeh tak si to citam cele a ty fuckt pises len o prestierani? (/_T)
 fotka
vymyslinick  26. 4. 2016 14:26
A ja čítam, že " ... preDstierania".
Takže žiadne novinky z klamania telom,
tvárou a inými časťami tela ...

fňuk
Napíš svoj komentár