Generácia X označuje ľudí narodených v Spojených štátoch a Západnej Európe medzi rokmi 1965 a 1982. Je to rebelujúca generácia, ktorá to mala všetko „v paži“. Odmieta autority a k politike prechováva apatický postoj. Ich postoj k životu a práci je poznačený tým, že videli svojich rodičov hnať sa slepo a za každú cenu za materiálnymi statkami. Videli, ako podniky prepúšťajú stovky ľudí a ako sa ich rodičia stávajú obeťami častých podnikových fúzií. Sledovali ekonomické problémy, politické škandály, studenú i skutočnú vojnu. Generácia X sa vzoprela tomuto spôsobu života. Nechceli, aby ich pohltila práca. Tá je pre nich len zdrojom príjmov, ale rozhodne nie zdrojom sebahodnoty. Sústreďujú sa na súkromie a život sa pre nich začína, len čo sa za nimi zavrie brána nočného lokálu alebo tanečného klubu.

Termín generácia Y pomenúva ľudí narodených medzi rokmi 1985 až 1995. Taktiež sa im hovorí aj internetová generácia (iGeneration). Jej príslušníci vyrástli v dobe masmédií, MTV, internetu a taktiež zažili i teroristické útoky z 11. septembra 2001. Na rozdiel od baby boomerov, dnešní mladí nepočítajú s tým, že sa ktokoľvek postará o ich budúcnosť. Spoliehajú sa len a len sami na seba. Sú ambiciózni, sebavedomí a nezávislí. Ženú sa za úspechom, lebo úspech je pre nich všetkým. Prostriedkami na ceste k víťazstvu sú im vzdelanie, vzhľad, ale i schopnosť investovať kapitál. Chcú všetko a chcú to hneď!

Generácia Ю (vyslovuj „generácia ju“) je príznačná pre postkomunistické krajiny. Termín zaviedol slovenský dramatik a spisovateľ Viliam Klimáček vo svojom románe Námestie kozmonautov. Označuje generáciu dnešných štyridsiatnikov a päťdesiatnikov, ktorí poznajú azbuku, prejavujú laxný vzťah k móde, zvládajú hudbu iba s rytmom do 80 úderov za minútu a najtvrdšou drogou, akú okúsili je stoličná vodka. Problémy s počítačmi či mobilmi zväčša riešia so svojimi deťmi. Sú poznačení socialistickou výchovou „nevybočovania z radu“. Vlastná aktivita i názor sa považovali za nežiadúce – cestou k úspechu bol konformizmus a cieľom rodina bývajúca v panelákovom byte s umakartovým jadrom.

Mimochodom, kam patríte vy?

(Spravodaj Tlmačského činohrania č.1, 2008)

 Blog
Komentuj
 fotka
antifunebracka  12. 5. 2014 23:49
...super
Napíš svoj komentár