Chcete vo svojom živote niečo zmeniť, ale popri tom sa bojíte že to nevyjde? Ste nespokojný so svojím telom a chceli by ste schudnúť, ale už vopred sa bojíte neúspechu a reakcie okolia? Alebo ste len pohodlný a každý deň si vravíte "od zajtra začínam"?

Ak ste si aspoň na jednu z týchto otázok odpovedali áno, potom sa neviete dostať zo svojej komfortnej zóny.

Komfortná zóna je náš dobre známy priestor, v ktorom sa vedome snažíme zostať čo najdlhšie, sú to naše zvyky a rutiny, s ktorými sme zrástli a cítime sa s nimi celkom dobre. Často krát si však len nahovárame, že je nám s nimi dobre, pretože vieme že vonku je niečo, čo by nás mohlo zaujímať a mohlo posunúť v živote ďalej. Problém je že vyjsť z našej komfortnej zóny sa zdá byť nepohodlné a ťažké. Načo skúšať niečo nové, čo mi aj tak zo začiatku nepôjde a možno bude pre mňa sklamaním, keď sa tomu môžem radšej vyhnúť.

Komfortná zóna je cez víkend si pospať do obeda, namiesto toho aby sme išli cvičiť, nechať problémy plynúť namiesto toho, aby sme sa im postavili a riešili ich. Je to miesto, kde všetko poznáme a kde nás nič neprekvapí. Je to vyhýbanie sa výzvam, skúškam, stresovým zážitkom a strachu. Je to miesto, kde rezignujeme a prestávame rásť.

Ako sa dostať z komfortnej zóny

Čím dlhšie ste v komfortnej zóne, tým ťažšie sa z nej dostanete von. Čím dlhšie si nahovárate že začnete cvičiť a odkladáte to, tým ťažšie začnete cvičiť naozaj - pravidelne a intenzívne.

Základom každej činnosti vo vašom živote je pravidelnosť a pravidelnosť je aj kľúč k úspechu. Neexistuje nič také ako zázračná tabletka na schudnutie, nabratie svalovej hmoty, alebo získanie rýchlosti a výbušnosti. Vyšportovanú postavu nezískate cez noc, na to treba makať. Nenadarmo sa hovorí že váš najväčší nepriateľ ste vy sami. Ak prekonáte svoju myseľ, dokážete všetko.

Ako na to

1. Začnite pomaly, dávajte si malé výzvy - povedzte si že začnete behať 10 minút denne - toľko času má každý. Budete prekvapený a koľko sa zlepšíte za taký mesiac, dva. Keď už budete zvládať beh, pridajte si čas na 15-20 minút a uvidíte že sa zlepší vaša kondícia, výdrž a zrazu sa budete cítiť lepšie.

2. Ak chudnete, alebo posilňujete, dajte si cieľ na každý týždeň - najprv menší a postupne pridávajte. Pozor aby ste nezačali veľmi rýchlo, potrebujete za začiatok dobrý pocit z prekonania samého seba a stanoveného cieľa. Ak si hneď na úvod stanovíte nereálny cieľ, môže prísť sklamanie.

3. Prekonajte strach z toho čo si myslí vaše okolie. Vy ste strojcami vášho šťastia a úspechu, nie vaše okolie.

4. Skúste otužovanie - je to ideálny spôsob ako prekonať sám seba a popri tom urobiť niečo pre svoje zdravie. Pri ľadovej sprche potrebujete prekonať samých seba. Odstrániť všetky tie sprosté výhovorky a obmedzenia vo vašej mysli. Zistíte, že vôbec vám nevadí to, že voda je studená. Jediný problém bude vo vašej hlave a to je hlavný cieľ, ktorý potrebujete prekonať. Prekonať seba samých, nič viac netreba. Myseľ vám s ochotou poskytne milión rôznych dôvodov, prečo to nerobiť, ego nemá rado keď sa rúca pohodlnosť, ale za ten boj budete odmenení.

Nezabudnite že cesta za úspechom nie je jednoduchá a skôr či neskôr určite prídu sklamania. Nie je dôležité koľko a akých sklamaní zažijete, ale ako sa s tým vysporiadate!

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
cos45  11. 10. 2017 04:57
Prilis jednostranne, so snahou vytvorit akysi referencny bod. Nezohladnuje vynimky. Vhodne iba pre typy ludi, ktori si na dany standard zvykli. Nie je to vsak len o tom. Inak pekny clanok, suhlasim s tym, ale moze vyvolat aj pocit menejcennosti pri niektorych ludoch, hoci predpokladam, ze to nebolo cielom.
 fotka
padlyanjel  11. 10. 2017 08:58
Zajtra zacinam! Viac si vychutnavat celodenneho spanku
 fotka
vreskot000  11. 10. 2017 10:23
dobrý blog a je to pravda, avšak na tom aby človek pochopil o čom je tu reč, je nutné, aby napríklad pracoval a nie chodil do školy. to len taký dokáže pochopiť.
 fotka
klidopido  11. 10. 2017 12:36
Nuž, to je veľmi dobre napísaný článok, avšak so mnou to je tak zle, že už ju mám veľmi veľkú
 fotka
sasa8805  11. 10. 2017 20:58
Ja som bola v podobnej situácií, aj keď nemôžem hovoriť o takej "bežnej kondičke a nepribratí", ale všetko je to o sebazaprení a ako píšem, všetko je to v hlave tak veľa odhodlania a aspoň niečo urob pre svoje telo / pre seba samého
Napíš svoj komentár