Po vydaní dlho očakávaného piateho štúdiového albumu DVERE, titul „najosobnejší“ album strácajú multiplatinové TABLETKY ODVAHY z roku 2007. Presne po dvoch rokoch prichádza na scénu Zuzana svojím doteraz najosobnejším a najenergickejším albumom. Piesne na albume nahrávala Zuzana s kapelou v zložení Maroš Kachút, Palo Smolka, Braňo Jelen a Dušan Kulich.

I keď by sa malo zdať, že album bude melancholický, ako sú Tabledky odvahy, Zuzana tentokrát zvolila presný opak.

Za najsilnejšiu skladbu albumu by sme mohli zvoliť precítenú baladu Zostalo ticho, ktorú Zuzana venovala svojmu zosnulému otcovi, o ktorého prišla. Práve touto skladbou pootvorila pomyselné dvere k ďalším pesničkám.

Pilotným singlom , ktorý už niekoľko týždňov rotuje slovenskými rádiami je rovnomerný s názvom albumu. Pieseň Dvere je pravá Smatanovská hitovka. Ide o najrýchlejšiu skladbu akú Zuzana napísala. Ľahko zapamätateľný text, hravá melódia doplnená o moderný zvuk zaručil Zuzane do zbierky ďalší veľký hit.

O druhej skladbe Nad hlavou by sa tiež dalo hovoriť ako o budúcom hite, gitara na úvod s typickým vokálom, hravý text.. určite zostane poletovať „nad hlavou“ nejednému poslucháčovi.

O tom, že Zuzana si svoje súkromie naďalej bude strážiť hovorí pieseň Dnes sa mi nechce nič, kde spieva o tom, že niekedy je najlepšie sa stratiť z dosahu ľudí, vypnúť a počkať , čo prinesie ďalší deň.

Pieseň Keď neveríš, uveríš patrí k tým najenergickejším piesňam a hovorí o tom, že keď niečomu veríš, tak sa to stane. Má silný potenciál byť budúcim hitom. Taktiež Smatanovej vyšla aj posledná sloha medzi refrénami.

V Prvom kroku ma veľmi prekvapili slohy, žiaľ refrén sa mi zdá trošku slabší ako v iných vymakaných pesničkách.

Dôkazom toho, že album je naozaj veľmi osobný svedčí aj to, že k piesni S tebou viem si pozvala svojho dlhoročného kamaráta speváka Bystríka, ktorý tiež vyšiel zo súťaže Coca cola pop star.

K silným baladám ako Pocestný, Včely, Lietajúci Cyprián sa môže zaradiť pieseň Odznova. V sprievode klavíra , jemným vybrnkávaním na gitare a krásnym mäkkým hlasom Zuzana ukázala, že keď nás niečo dusí, treba si sadnúť s danou osobou a vyjasniť si to, čo nás trápilo.

Po balade so silnou myšlienkou, že nikdy nie je neskoro začať odznova, prichádza zase veselá pieseň Našťastie. V poslednej slohe pred refrénom Smatanová využila jemnú ozdobu, ktorá jej vyšla geniálne.

Pieseň Venovanie Zuzana venovala tým, ktorý prišli o niekoho blízkeho. Skladba obohatená o husle a akordeón je výstižnou bodkou za jedným vyzretým, kvalitným albumom.

I keď po štyroch albumoch napísaných textovo aj hudobne samotnou Smatanovou by sa mohlo zdať, že sa začala vykrádať.. opak je pravdou. Zuzana posunula kvalitu a hranice svojích schopností opäť o kus ďalej. I keď skladieb je pomenej, vynahrádza to pekný booklet v podaní šikovnej Zuzany Smolkovej. A pritom je album dielom milej a sympatickej speváčky..

Tracklist:
01. Dvere
02. Nad Hlavou
03. Dnes Sa Mi Nechce Nič
04. Keď Neveríš, Uveríš
05. Zostalo Ticho
06. Prvý Krok
07. S Tebou Viem
08. Odznova
09. Naštastie
10. Venovanie


Speváčka, skladateľka a hudobníčka Zuzana Smatanová (1984, Súľov-Hradná) ukončila v roku 2002 Pedagogickú a sociálnu akadémiu v Turčianskych Tepliciach. V roku 2003 vyhrala súťaž spevákov Coca Cola PopStar, v septembri 2003 vydala prvý album Entirely Good, bola objavom roka 2003. Za rok 2004 získala dvakrát cenu Aurel aj cenu
OTO, ktorú si ako speváčka roka zopakovala za rok 2005. V októbri 2005 vydala druhý album Svet mi stúpil na nohu, v septembri 2007 tretí Tabletky odvahy a koncertný CD a DVD Live v novembri 2008. V novembri 2009 vyšiel jej štvrtý štúdiový dvojalbum Gemini. Šesťkrát po sebe, za roky 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 aj 2010 získala Zlatého slávika v kategórii speváčka.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár