Za posledné dva roky sa začala vytrácať slovenská hudba zo slovenských rádií. Prišlo mi to troška ľúto. Veď na Slovensku máme toľko dobrých spevákov, speváčok, skupín, či začínajúcich nováčikov.

Keď zapnem rádio, tak počujem dokola len zahraničné pesničky od Lady Gaga, Adela, Coldplay, Rihanny, Katy Perry a stále to isté dokola.

Len dva roky dozadu podľa hitparády IFPI bolo v TOP100 hranosti až 23 slovenských skladieb. Hity ako Horehronie od Kristíny, Hlavu maj hore od skupiny Gladiáror, Bozk od skupiny Imt Smile, Stačí si priať(Keby bolo keby) od Smatanky, či skladba od Desmodu Možno mi odpustíš pozná celé Slovensko. Sú tam aj menej etablovaný rádiový umelci ako Smola a hrušky, Noc a deň, Robo Opatosvký, či skupina Matka Guráž..

Ak sa presunieme do súčasnosti, tak tam nájdeme takmer presnú polovicu počtu skladieb spred dvoch rokov. Ich počet je len 12.



Za 2 roky sa na vrchole hranosti umiestnili len dve slovenské skladby. Nebo peklo raj od Tomiho a Dary Rollins a momentálne najhranejšia skladba 14teho týždňa a to DVERE Zuzany Smatanovej.
Za spomenutie stoja aj skladby Viac(4.miesto) od Imt Smmile, vydarená novinka Hey Now(6.miesto) od Peter Bič Project, pilotný singel Kataríny Knechtovej Zmier svetlo s tmou(45.miesto) a skladby od Tiny, Rytmusa, Richadra Mullera.

Priznám sa, že mi je veľmi ľúto, že slovenské skladby sa z rádií vytratili, lebo pomaly sa blíži leto a množstvo letných festivalov, kde si slovenské hity s interpretmi spievalo tisícky ľudí a dokázala sa tak vytvoriť super atmosféra. Ale čo bude o pár rokov? Staré hity fanušikom stačiť nebudú a nové nebudú rádia hrať a postupne sa slovenským interpretom nebude chcieť robiť nové veci.

Tak snáď tie najhranejšie Dvere Smatanky otvoria pomyselné „dvierka“ aj iným interpretom a snáď sa bude hrať viac slovenskej hudby.



 Blog
Komentuj
 fotka
tasha5  15. 4. 2012 16:28
vidis aki su blbi posluchci, idu s ,,trendami,, a maju vymyty z hlavy vkus a sudnost
 fotka
ayreen  16. 4. 2012 12:43
musím sa smiať. strašne som dúfala, že medzi vymenovanými "pesničkami" nájdem aspoň jednu ktorá by bola počúvateľná, a našla som AŽ jednu. Jeden brak za druhým a Smatanovej Dvere to len korunujú.



Ak má mať slovenská hudba úspech, tak musí v prvom rade zamakať na textoch, nie je možné aby sa v pesničke spievalo "nechám dvere otvorené nech srdce mi píska" veď to čo je za somarinu?



Taslerovo Viac - v tej piesni sa nič iné nespieva len - a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac a viac .... no peeeeerfektny text!



A takto by som mohla snáď o každej...JEDINÁ počúvateľná bola Nebo Peklo Raj...mala obstojny text ktory bolo citit ze niekto prezil (dokazala som sa s tym stotoznit lebo aj ja som podobne prezila), chytlavu hudbu, ale aj tak to vsetko stalo a padalo na Popovicovi, ktory dlhe roky pracoval v USA, pokial viem.



takze asi tak. nemyslim tento koment v zlom alebo proti tebe, skor je to povzdych nad naozaj prisernym stavom slovenskej hudby, ktora neverim ze sa z toho bahna vyhrabe...
 fotka
noells  16. 4. 2012 17:11
@2

v podstate máš pravdu, ale - tieto piesne od Smatanovej, Desmodu atd budú v rádiach vždy, či viac či menej, ale kde je hudba -slovenská- alternatívna, nové skupiny? Problemom je podla mna skor toto. A navyše, ludia čo sa moc do toho nestaraju, budu poznat len to čo je v radiu a nebudu si pytat ani Slovakov ani alternatívu pretože ich ani len nebudu poznat(ach) Bludný kruh toto
Napíš svoj komentár