V ramci mesiaca fotografie som navstivila par vystav. Najviac ma zaujala vystava s nazvom V tieni tretej rise. Jej kuratorkou bola B.Kolesova a kol.. Vystavovane boli fotografie roznych autorov, ktory zaznamenavali obdobie 2.svetovej vojny najma v Cesko-Slovensku. Najcastejsimi fotografmi boli Jozef Teslík, Ladislav Roller, Jozef Cincík, Jozef Cích a Anton Baník. Zameriavali sa najma na dve vyznamne osoby Andreja Hlinku a Jozefa Tisu.

Hlavnou myslienkou tejto vystavy bolo zmenit nazor ludi alebo ich objasnit, ci potvrdit ich nazory o tomto obdobi v Cesko-Slovensku. Tato doba bola plna falsovania historie, mytov, konstruovania obrazov na pohlad dokonalym avsak v zamere necistym. Tymito lakavymi obrazmi a inscenovanymi pocitmi istoty v krizovych casoch dostal totalny rezim na Slovensku podporu az do konca jeho zaniku. Dokazal tak zmobilizovat nemalu cast nasho ludu. Vytvaral myslienky o dokonalej slovenskej rodine. Snazil sa prevychovat cely narod v zamere potlacit pragmaticku argumentaciu. Spolu s novou Europou sa mal zrodit aj novy poriadok, nove Slovensko a hlavne nova mladez do ktorej sa snazili vychovat ducha nacionalne-socialistickeho. Bohosluzby, posvatne gardisticke zastavy, zbrane a armady navonok vysielajuce signaly o nazorovej jednote politickych, nacionalnych a katolickych zloziek statu. V skutku vsak islo o iny, ovela hlbsi zamer. Fotografie mali demonstrovat oficialne obrazy o nekonfliktnom, neproblematickom Slovensku, ktory ma rozvijajuce sa hospodarstvo a socialnu starostlivost.
.

Podla Hitlera: „..politicki vojaci su nasadeni pre budovanie Noveho poriadku Europy.“
pod heslom: „Ziaden Nemec bez uniformy “
„Prava na totalnu moc nad druhymi a prava zachadzat s nimi ako s absolutne podriadenymi bytostami “ (Susan Sontag)
V Nemecku v tom case prebiehala silna militarizacia a zdisciplinovanie naroda. Lud sa domnieval, ze moc gardistov je vacsia ako moc statnych organov a preto je bezpecnejsie byt clenom.

„..v mnohych listoch, mne adresovanych, pisali mi Zidia, ci to co robime je krestanske.Dalo mi to podnet na uvazovanie a pomyslel som si: Vy mna chcete ucit krestanstvu? To vsak nieje argument, argumentom je, ze narodu nedam zahynut pre zidovsku pospolitost. Mne je narod viac ako Zidia,co by ich bolo kolko.A ked videm,ze narod by mohol utrpiet zivotne skody, vtedy si ja po krestansky poviem: Najprv seba potom teba. Nic nespravodliveho sa tu nerobi.“ (Jozef Tis 1940)


(to malo byt do skoly)

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár