Otec a syn opäť v spolupráci. Stephen King a Joe Hill dali dokopy svoju druhú e-book novelu s názvom „In The Tall Grass.“ A je tu treba niečo povedať. Nápad tohto príbehu je skutočne fantastický. Mal som však trochu obavy z toho ako to vypáli. Pretože sa občas stáva, že aj tie najlepšie nápady ľahnú popolom, ak to nie je dobré spracovanie. A práve do tejto kategórie vstupuje „In The Tall Grass.“ Prečo? Asi by sme sa na to mali pozrieť, že?

Príbeh začína, keď Cal a jeho tehotná sestra Betty začujú dieťa kričať o pomoc. Prichádza to z vysokej trávy, ktorá meria minimálne 2 metre. Je tu obrovské množstvo zaparkovaných áut (nechápem, prečo to nikomu neprišlo divné a nerozhodli sa miesto vstupu do toho radšej zobrať kosačku, ale ok). Malý chlapec kričí, aby im niekto pomohol, lebo sa stratili, a nevedia nájsť cestu von. On a jeho rodina. Okrem neho sa však ozve aj jeho matka, ktorá mu hovorí, aby bol ticho a našim súrodencom hovorí, aby ušli a zachránili sa. Signál mobil nechytá a tak sa Cal rozhodne ísť dnu. A jeho sestra ho nasleduje. Ale zdá sa, že to nie je celkom obyčajný trávnik a len stáť na jednom mieste spôsobuje, že človek viac a viac stráca. Logika pre tento trávnik neexistuje.

Takže ako vidíme nápad je fantastický. Úvod je super, postavy vyzerajú fajn a chlapcova matka je osobne podľa mňa veľmi dobrou postavou. Lenže v momente ako Betty s Calom vstúpia dnu, príbeh ide dole vodou.

V prvom rade ide o to, že chýba mi v tom logika. Ako som už naznačil, prečo niekto nešiel radšej zohnať nejaké nástroje do domov, ktoré boli blízko? Prečo neskúsili nájsť kosačku a zbaviť sa tej trávy postupne? Alebo mačetou? Proste čokoľvek. Lenže nikoho nič také ani len nenapadne. Netvrdím, že by im to mohlo pomôcť, ale mohla by tam aspoň tá myšlienka byť zapojená. Koniec koncov ide o obrovskú trávu.

Potom je tu ale ďalší problém. A to je, že napriek tomu, že ide o poviedkové alebo novelové dielko, tak nejde vôbec do detailu, aby nám rozpovedal príbeh poriadne. V prvom rade tu máme vesmírny kameň v strede trávnika, ktorý ho prinútil rásť. Mimozemského pôvodu. Prečo ale nemáme vysvetlené... ako sa sem dostal? Prečo je tu len ten kameň a trávnik? Čo to všetko znamená? Veľmi to chýba, keď sa snažíte pochopiť príbeh. Lebo potom to celé pôsobí len ako trávnik, ktorý má v sebe viac, len nám to autori nepovedali.

Čo ma však na titule mrzí najviac je fakt, že dokopy je v celom diele len jedna skutočne použiteľná a zaujímavá postava a tou je práve matka chlapca uväzneného v trávniku. Cal je dobrodružný typ človeka, ktorý sa snaží byť racionálny, no moc mu to tam nepomáha. A po dotyku s kameňom sa zmení. A rovnako sú na tom aj ostatné postavy príbehu. Výnimkou je ešte Betty, ktorá tu bude mať aj pôrod dieťaťa. Snaží sa nestratiť hlavu, lenže situáciami, v ktorých sa ocitá to nefunguje. A odmieta sa poddať kameňu v strede. Ostatné postavy slúžia len na ťahanie nových ľudí do trávy a nevysvetľujú dokopy nič. Celé to pôsobí ako keby sa niečo s nimi stalo, ale príbeh nikdy nevysvetlí, čo z toho kameňa vyžaruje. Čo spôsobí fakt, že potom sa už dokážu v tráve orientovať. Minimálne ja, som to z diela absolútne nepochopil. Pôsobí to akoby sa to len stalo preto, aby tam bolo nejaké vysvetlenie, ktoré však nepôsobí úplne.

Takže čo poviem na záver. „In The Tall Grass“ je príbeh so skvelým úvodom, no v momente ako čakáme akciu, tak príbeh stráca dych a miesto napätia prichádza nuda. Nič nie je dobre vysvetlené a postavy príbehu tiež moc nepridávajú. Príbeh, ktorý skutočne potreboval viac než dostal. Stephen, Joe, obaja ste skvelí autori, ale „In The Tall Grass“ ste úplne nedotiahli. Veľa šťastia nabudúce.

 Recenzia
Komentuj
Napíš svoj komentár