Lebo bude. Deň, keď sa zastaví Belgicko. Štrajk, ktorý najmohutnejším vzopnutím po vyše 20 rokoch na jeden deň urobí krajinu nefunkčnou. Big One. Nepomôže ani Keanu Reeves čoby Klaatu, zrejme ani iní mimozemšťania a určite nie ministri zahraničných vecí EÚ a ministri poľnohospodárstva. Tí kvôli štrajku, ktorý zamkne letiská, musia priletieť do Bruselu už v nedeľu poobede a aby sa v predštrajkovom meste nenudili, diplomati budú večerať o Sýrii. Tiež nefunkčná krajina, ale nie kvôli štrajkom. Sýrčania by teraz tie belgické problémy o neskoršom odchode do dôchodku a indexácii platov celkom brali...

Jediným motorizovaným pohybom má byť v pondelok presun štrajkujúcich tam, kde odborári chcú ukázať kto má väčší. Plagát, pútač, hlas. A vôbec. Okrem taxíkov. Taxikári sú jediní, ktorí sa na absolútne znefunkčnenie hromadnej dopravy tešia. Klientov aby si vyberali a nešetrili potom na Vianoce, že? Aha, vlastne nemusia. Tu hlavné darčeky deťom nosil Mikuláš...

V piatok mali taký menší štrajkový predkrm ukázať policajti. Neukázali, lebo ukázali úctu pohrebnému obradu zosnulej kráľovnej Fabiole. Zaštrajkujú si v utorok, hneď po tom veľkom štrajku, ale tak netradične, nie, že nepôjdu do práce, kdeže, ale budú úplne, najviac, veľmi, megaprísni pri cestných kontrolách. Možno sa buzeráciou priblížia až k frekvencii východoslovenských dopravákov, čo je vraj v Európe synonymum pre „viac sa už džubať nedá“.
Celonárodný štrajk sa nedotkne len jedného národa, ktorý sa delí na dve etnické polovice a tri regióny a funguje tu asi sedem parlamentov. Asi preto, že sedmička je šťastné číslo. Hotové nešťastie pre novinára, ktorý chce hlbšie pochopiť tunajší politický systém...

No, ale ten štrajk. Ten teraz všetky jazykové komunity spojí. Proti zlej federálnej vláde, ktorá chce robiť to, čo v iných štátoch už dávnejšie zaviedli a ktorá by rada splnila sľub, že bude hospodáriť vyrovnanejšie. Po desaťročiach. Štrajkujúci tvrdia, že budú potom rovní a ešte rovnejší a rovno sa rozhodli neustúpiť.

Susedné národy si už zvykli, že na štrajky v Belgicku bacha! Nechodia vlaky, nelietajú lietadlá, prípadne vám na letisku batožinu neprevezmú a „konferencujte“ tri dni v tej istej košeli a spodkoch Calvin Klein... Teraz, okrem tých ministrov, a vyše stotisíc legálnych cudzincov len v Bruseli, doplatia na štrajk aj nevinne tranzitujúci cez krajinu Belgov. Cestu zarúbanú budú mať kamióny, medzinárodné vlaky si dajú na deň pauzu, letiská môžu zariadiť veľké upratovanie. Vlastne nemôžu. Štrajkujú aj služby, vrátane smetiarov.

Po niekoľkých štrajko-eventoch (vlastne každý posledný pondelok) mám po ruke 5 krátkych odporúčaní, ako bez úhony prečkať deň, keď Belgicko je pripravené na implóziu.

1. Hoďte sa na maródku.

2. Kým sa hodíte ma maródku „contrôler vos frigo!“ Ak je chladnička dostatočne plná, kuk ešte do chlebovníka na zásobu uhľohydrátov, lebo čerstvé „kroasány“ v pondelok nebudú. Iba ak u Arabov. Ako vždy. Tí neštrajkujú, sú sami sebe šéfmi a odbormi (odrob mi) a nebude ani piatok - ich sviatok.

3. Keď ste už na maródke, ubezpečte sa pre istotu, že vám naozaj nič vážne nehrozí – pôrod, záchvaty, zlomené ruky, hexenšus, výpadok internetu, pokazený kotol a podobne. Chvíľu trvá kým tie taxíky prídu, nehovoriac o majstroch. Tí neprídu ani keď sa neštrajkuje. Doprava v tento môže byť nepredvídateľná. Tá súkromná, áno, autá, lebo veď MHD stojí v depe, za reťazami, ktoré strážia štrajkujúci vo výstražných vestách vo farbe ich odborovej centrály. V tomto majú poriadok a systém.

4. Zrušte pracovné stretnutia a súkromné rande. Šéf ešte pochopí situáciu, že meškáte, ale frajer/frajerka?

5. Pripravte sa na celý deň s deťmi doma. Lebo, ako ináč, štrajkuje aj pedagogický personál, a tam, kde nie, štrajkujú školskí autobusári, kuchári a catering a pracovníci družiny. Toto je náročné. Mnohí vedia, že ľahšie ubehne deň v práci ako byť nonstop k dispozícii potomkom, ktorí chcú váš mobil, váš počítač, alebo vám nechcú prezradiť, čo stále robia s tým svojim mobilom a počítačom.

A pravdaže, nevynášajte smeti a takto ozbrojení môžete s úsmevom vystrkovať ktorýkoľvek prst na zavreté brány metra a zareťazované vchody supermarché. Nehrozí vám, že budete v daždi čakať na električku zvaná márna túžba a frustrovane kričať „Belžik mažik“ (Belgique magique)! Pokochajte sa tichou oblohou, ktorá nehučí nízko lietajúcimi lietadlami a skúste si nevšímať vrtuľníky monitorujúce pohyb odborárov v meste. Možno sa dnes s políciou nepobijú...

Odbory vyzývali na to-tál-ny štrajk. Ani novinári by teda nemali pracovať, že? Referovať o ich štrajku, o počte účastníkov a presadzovaných požiadavkách. Toto ale oni chcú! Aby sa vedelo, aká je bola megapecka na deň zastaviť život v krajine. Takže nás novinárov, sa ich výzva asi netýka. A ešte sú tu aj tí ministri zahraničných vecí... Taxi ma vyjde asi na 12 eur.

Merci, beaucoup!

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
inversi  14. 12. 2014 21:22
Nechajme sa inšpirovať?
Napíš svoj komentár