Ankety o tom, aké slúchadlá si kúpiť, sú tuto na Birdz skoro každodennou záležitosťou. Čítam rady, dávam rady, teším sa keď niekto má rovnaký názor ako ja a hnevám sa, keď niekto odporúča bulšity. Ale jedna je pravda - skúsenosti neojebabreš.

Začal som prvými slúchadlami v 13tich. Ten zvuk bol omnoho masívnejší ako z reproduktorov, a navyše sa to dalo vypeckovať. Svoje prvé slúchadlá, hoci neznačkové, som mal celé tri roky - dával som na nich obrovský pozor, lebo tých 5 eur čo stáli, bol pre mňa obrovský peniaz.

V 16tich som si kúpil prvé Phillipsy. Zvuk mali oveľa lepší ako ich predchodca, za 15 eur kráľovský. Vydržali dva roky, po ktorých sa začala moja slúchadlová promiskuita.

V deň, keď sa Phillipsy zlomili, som sa okamžite vrhol do víru výpredajov, keďže bol január. A v jednom elektrodome som našiel slúchadlá Thomson, zlacnené z 35 na 15 eur. Ich charakteristickou značkou bolo, že to boli slúchadlá vibračné. Vibrovali v hlbokých frekvenciách, a tak som si užíval nie len drum n bass, ale cítil som napríklad aj streľbu v počítačových hrách. Po dvoch týždňoch vibrovania sa vybili baterky, a po ďalších dvoch som ich nechtiac zlomil.

Žiaľ za nevšednými slúchadlami som z rozpočtových dňvodov zaháňal low-cost zvukom z Tesca. A boli to jedny z tých lepších, lebo nemali žiadne logo, fajn zvuk, a aj v pohode vyzerali.
Vydržali zasa iba pár týždňov, kedy prestala fungovať pravá strana. Asi tri dni som bol na reprákoch, keď som v rámci kontraktu dostal novučičké slúchadlá Sony určené predovšetkým na DJing. Tu sa začína písať éra slúchadiel, ktoré stoja za viac ako len letmú zmienku. Sony, sa vyznačuje slúchadlami, ktoré majú brutálny zvuk, ale veľmi ľahko sa lámu. Po treťom páre zlomených MDR V500, ktoré praskli už pri vyberaní z ruksaku vo vlaku, som si uvedomil, že odolnosť je dôležitý parameter.

Rozmýšľajúc nad pomerom kvality a odolnosti, nehľadiac už na cenu, som nejako došiel k škatuľke malých KOSS Plug. Považujem sa za konformného zákazníka, ktorý bezdôvodne reklamácie nepodáva - ale tieto bohužiaľ po dvoch dňoch museli ísť nazad do obchodu, čakať na nasledujúceho nešťastníka. Na to, ako sú KOSS-y in, som bol zvukom veľmi sklamaný, navyše mi nesedeli do uší, padali, boli nepohodlné.

Odhliadol som teda od možnosti malých slúchadiel do uší, a orientoval sa na klasiku. Čo do odolnosti - najviac mi radili vyskúšať Porta PRO. Druhá chyba v poradí. Zvuk síce bol ok, nenosili sa zle... Ale po tretej záručnej oprave som si vypýtal radšej peniaze. Prihliadajúc na veľmi zaujimavé podmienky "doživotnej záruky" som si povedal, že som možno pri KOSSoch mohol mať smolu, ale už si ich určite nikdy nekúpim.

Nasledovalo gejmerské obdobie, a chvíľu som bol nadšený priestorovým zvukom RAZER v hrách, na hudbu však tie slúchadlá boli dosť zlé.

Vrátil som sa k osvedčenej značke - Phillips. Model SHP1900/00 mi robil náladu dlhé mesiace, ale keďže prišli prvé zahraničné angažmá, tieto slúchadlá mi nestačili.

Najlepšou kúpou pre mňa doteraz boli slúchadlá Numark HF125. Za neskutočných 9 eur (v Bratislave!) mali neporovnateľne lepší zvuk od všetkých slúchadiel, ktoré som doteraz otestoval. A mám ich stále, sú dušou štúdia a fungujú ako hodinky. Majú len dve nevýhody - trocha tlačia, a sú škaredé

To je dôvod, prečo som si v lete minulého roku doprial Pioneery. Za u tejto značky relatívne nižšiu cenu 55 eur som si vzal model SE-MJ3, a tiež žijú dodnes - donedávna som na nich ešte hrával.
Asi 3 týždne stará záležitosť sú pre mňa slúchadlá Yamaha EPH20. Sú to malé in-ear slúchadlá s najlepším zvukom, aké som kedy mal, počul, testoval, zlomil... Obal sľubuje koncertovú kvalitu reprodukcie a vôbec nepreháňa. Ak obľubujete nízke frekvencie, a nechcete rušiť okolie s hlasitosťou na maxime - sú tieto ideálna kúpa. Za 16 eur, nech nežerem.

Počas posledných pár rokov som si obehal mimo iného aj pár audio výstav, na ktorých som si poskúšal zopár slúchadiel na ktoré mať nikdy nebudem. K mojim Yamahám môžem z pohľadu zvuku prirovnať 2 značky - Sennheiser a AKG. Naopak ku sklamaniam sa dajú zaradiť takmer všetky KOSSy a nepresvedčil ma ani Platronics. Priemerný zvuk u mňa majú Technics / Panasonic. Samozrejme, na babičkinom rádiu si budú všetky rovné, ale to je zasa iná story.

Na záver dodávam odporúčania podľa okolností:
- Na kvalite zvuku mi až tak nezáleží, ale chcem aby si väčšina mojich násťročných kamarátov myslela, že viem čo je dobré = KOSS
- Na kvalite zvuku mi záleží, ale rozpočet ma tlačí a slúchadlá nevytiahnem z domu = NUMARK
- Na kvalite zvuku mi záleží, chcem niečo super v pomere cena/výkon, stačia mi slúchadlá do uší = YAMAHA
- Chcem ukázať štýl, síce s priemerným zvukom = BREO
- Chcem mať štýl, mám veľa prachov a záleží mi na zvuku = SKULLCANDY
- Kvalita zvuku, nech to stojí čo to stojí = SENNHEISER, AKG
- Fajn zvuk iba na PC hry = RAZER

Do skakavenia, nech vám hudba robí dn príjemnými

 Blog
Komentuj
 fotka
quatrefoil  5. 1. 2011 00:26
vďaka za rady ... vidno, že sa vyznáš
 fotka
mayo  5. 1. 2011 01:54
A preto som hrdý majiteľ AKG

Pričom už som zničil KOSSy, Phillipsy aj SENNHEISER.
 fotka
kikussykes  5. 1. 2011 13:42
vyznáš sa ... malá otázočka , aký máš názor na Scullcandy ? O.o
Napíš svoj komentár