Hneď na úvod upozorňujem: Nie som feministka. Teda, aspoň nie ten typ, ktorý by silou-mocou bojoval za rovnaké spoločenské, platové a neviemaké podmienky na kadejakých demonštráciách, ktorý by sa obliekal úplne asexuálne a vraždil chlapov pohľadom, keď si dovolia nejakú sexistickú poznámku.

Som žena. Alebo skôr dievča. (Podľa toho, ako sa cítim alebo ako sa chovám.) A áno, som rada, že som ženou. Aj keď si niekedy hovorím, že chlapi to majú skrátka ľahšie... Nemenila by som.

Len niekedy ma veta "... ale veď ty si dievča/žena..." dokáže rozčúliť do nepríčetnosti.

Tak napríklad, ak sa mi občas stane, že prídem domov trochu v náladke. Alebo riadne opitá. Viem, aký je názor mnohých chlapov (a o názore mojich rodičov ani nehovorím): Nie je nič horšie ako opitá žena. Alkohol je zlý. To dávno viem. Núti ľudí robiť veci, ktoré môžu neskôr oľutovať. Robí z ľudí zvieratá. Viem. Zažila som opitých ľudí, keď som bola ja sama triezva, a, nie, nebol to najpríjemnejší pohľad. Ale chlapi sa môžu opíjať a baviť aj každý deň, a nikto sa nad tým príliš nepozastavuje... Ale ja nie, lebo to je iné, lebo ja som žena... ?

A áno, radšej chodím von s chlapmi. Alebo chlapcami, ako by som nazvala tých mojich. Dokážem sa s nimi lepšie porozprávať. Lepšie zabaviť. (Hej, aj tak, ako bolo spomenuté pred chvíľou.) Častokrát ma dokážu lepšie pochopiť. Nehrám sa pred nimi na nič. Rozprávam tak, ako to v danej chvíli cítim. Ako sa hovorí, ako mi huba narástla... A preto sa stále čudujem občasným rozhovorom typu: "Ale, Ponnie, prosím ťa, nenadávaj toľko." "Ale prečo ti to vadí, veď sa pozri, ako sa vyjadruješ ty." "Ale ty si žena. Teba to nepristane." Ja neviem, ale podľa mňa to nepristane nikomu. A je jasné, že sa nebudem takto vyjadrovať napríklad v práci, či pri neznámych ľuďoch. Ale keď som s kamarátmi, tak kurva si nebudem dávať servítku pred ústa. Aj keď som žena...

Alebo ďalšia situácia. Som vonku s chalanom a fakt mi je blbé, že mi všetko platí. Tak mu navrhnem, že ho teraz na niečo pozvem ja. A on, s vypleštenými očami sa na mňa pozrie a povie niečo v zmysle: "Ale prosím ťa, prestaň, veď ty si žena..." Fakt, nerozumiem, čo je na tom divné. (Nemám na mysli teraz tých nadržaných chlapíkov, ktorých stretneme napríklad v bare s kamoškami, a ktorí sú ochotní kupovať nám drinky a drinky,lebo si myslia, že nás nakoniec dostanú. Lebo od tých sa pozývať nechám...a aj tak ma nedostanú. Ale tak im treba. Ja mám na mysli chalanov, ktorých mám rada, či už ako kamarátov, alebo čosi viac.) Kamarát mi vysvetlil, že je to preto, lebo chlapi nemajú radi príliš emancipované ženy, a že to pôsobí, akoby som mu dávala najavo, že si vystačím aj bez neho. Zvláštne, lebo ja sa práve takýmto spôsobom snažím dať chlapovi najavo, že mi na ňom záleží. A že nie som tá pipka, ktorá chce chlapov využívať, aby jej platili za všetko. Len preto, že som žena.

Nie, fakt nie som zarytá feministka. Rada počúvam od chlapa komplimenty, keď mi povie, že som krásna (dobre,no, nestáva sa to často). Aj keď by som, pravdupovediac, radšej počúvala, že som inteligentná alebo vtipná a že je mu so mnou skrátka fajn... Ale poteší ma, keď viem, že sa chlapovi páčim. Rada sa obliekam žensky. A keď som zamilovaná, tak by som mu dokonca aj čosi uvarila, i keď nie som nejaká extra kuchárka. A budem nadovšetko šťastná, keď mi daruje kvety. (A, hej, aj blowjob spravím, ale v tom prípade očakávam od neho to isté... )

Nie som feministka.
Ale v niektorých veciach túžim po rovnoprávnosti.
Medzi mužom a ženou.
A chcem takého chalana, ktorý toto všetko bude chápať.

Ktorý bude chápať, že potrebujem silného chlapa, aby som sa mu mohla vyplakať na ramene, keď mi bude najhoršie. Ale aby zároveň vedel, že som dosť silná na to, aby sa o mňa mohol oprieť, keď to bude potrebovať...


(Viem, ono to teraz možno pôsobí trochu chaoticky, že som začala pri jednej veci a skončila pri druhej. Ale to som vlastne chcela povedať. Že aj keď sa správam, pre niektorých, trochu nepochopiteľne, v podstate viem, čo chcem. A čakám na niekoho, kto to pochopí. Alebo skôr, kto to príjme ako fakt.)

 Blog
Komentuj
 fotka
flysser  8. 8. 2012 01:22
Veľmi pekný článok. Nuž ale s mužmi ako aj so ženami je to individuálne. Napríklad ja: alkohol, cigarety a podobné veci neuznávam vôbec, je jedno to robí muž alebo žena. Ale spravidla mi viac vadí keď takéto veci robia ženy, lebo prídem o potencionálnu partnerku, za to keď to robí chlap prídem o potencionálneho soka.



Ale k veci. Som za úplnú rovnoprávnosť medzi ženami a mužmi. Bol by som rád keby sa žena občas ponúkne že to zaplatí tentokrát ona. Vo vzťahu by to malo byť priam pravidlom. A keď ti niekto povie že by si nemala nadávať/piť lebo si žena, je to preto lebo ste nežné pohlavie, a ľudia majú od malička vsugerované že ste slušnejšie. Veď si spomeň na 1. ročník na základke, chalani sú tí zlí a baby tie slušné. Aj keď, dnes je to skôr naopak. Takže keď ti niekto povie že by si také veci robiť nemala, je to asi preto že mu na tebe záleží. Aj keď ako som napísal chalani ktorí žijú bohémskym životom niesu pre mňa o nič viac ako dievčatá ktoré takto žijú.
 fotka
leila5  8. 8. 2012 11:06
fajn blog, no nechápem prečo píšeš o feminizme ako keby to bolo niečo nenormálne, zdá sa ti byť nenormálne keď niekto bojuje za svoje práva??
 fotka
blueffect  8. 8. 2012 13:22
s vacsinou blogu hlboko nesuhlasim, ale bod o pozyvani muza zenou sa mi paci natolko, ze chcem byt tvojim kamosom/milencom/psom.
 fotka
ponnie  8. 8. 2012 16:06
@leila5 ale veď ja netvrdím, že je to niečo nenormálne, či zlé...určite by rovnoprávnosť pohlaví mala byť vo všetkých smeroch a je správne, ak ženy bojujú za svoje práva... ja len hovorím, že nie som zarytá feministka... lebo nie som.
 fotka
tanecnica002  8. 8. 2012 16:25
@ponnie zo mňa sa kamaráti smeju, pretože sa nechcem nechať pustiť do predu v rade, nechcem aby mi držali dvere a je mi maximálne blbé prijať od muža niečo, čo kupoval za svoje tvrdo odmakané peniaze. Ale pre mňa je to niečo ako vyjadrenie nezávistlosti. Ak si chce muž pripadať mužne alebo príliš užitočne tým, že mi otvorí dvere, nech zahne za roh .. Mňa na to nedostane
 fotka
momoglamorous  8. 8. 2012 17:09
dobry clanok

ja tiez neznasam , ked niekto robi stale rozdiely medzi pohlaviami a pripisuje iste charakterove crty alebo spravanie len muzov a len zenam
 fotka
johnysheek  8. 8. 2012 20:57
@alroune tu je napriklad to co sa mi nepaci.. konkretne odstavce o nadavani a piti. nepaci sa mi spojenie "ved oni mozu, tak preco ja nie" - co suvisi asi i s tym, ze kazdy ideme predsa za seba.. a bez ohladu na to co robia ini. nemame sa predsa porovnavat, ale premysliet si a vybrat to lepsie.. porovnavam to so sebou.. ked to chalan dokaze medzi chalanmi o co skor by to dokazala baba.. hlavne medzi tymi, ktori ju respektuju.. (ale to len na margo.. ked tak zareaguj do ts)
 fotka
ponnie  8. 8. 2012 21:25
@johnysheek ja som narážala na to, že takto to porovnáva spoločnosť, keď posudzuje, že takto a takto by sa žena správať nemala... ale neberiem ti tvoj názor
 fotka
johnysheek  9. 8. 2012 08:47
@ponnie spolocnost, ty, niekto iny.. na tom nezalezi..

podla mna - takto by sa nemal/nemusel spravat nikto.. bez ohladu na pohlavie.. a tam treba zacat..
10 
 fotka
alroune  9. 8. 2012 15:44
@johnysheek hej slecna pouziva tipicky alibizmus
Napíš svoj komentár