,,A to ťa baví? Veď tam chodia iba snobi a intelektuáli" opýtala sama prekvapene raz kamarátka po niekoľkominútovom horlivom popisovaní deju inscenácie, ktorú som videla. Zostala som zarazená. Vtedy som si uvedomila, že podobné zmýšľanie o umení (nielen divadle) má pomerne veľká skupina mladých ľudí. Pritom v hľadisku boli rôzne vekové i spoločenské skupiny, ktoré sa od predstavy snobov či hrubookuliarnatých "bifľošov" značne odlišovali. Po chvíli uvažovania sa mi začali v mysli vybavovať reči našej slovenčinárky pred školskou návštevou divadla o tom ako sa treba vyobliekať, chovať slušne a samozrejme tak ako sa vzdelaných divákov patrí kúpiť si bulletin (žiadny program či nebodaj leták). Takéto slová určite znechutili nejedného spolužiaka. Samozrejme hra, ktorej inscenáciu sme sa chystali navštíviť patrila k literatúre povinného čítania. Priemerný teenager má, žiaľ, úplne iné záujmy venovať svoj čas svetovým či nedajbože slovenským klasickým knižným dielam. Už len tým, že ich musí poznať má k nim prirodzený odpor i keď by ho určite niektoré z nich zaujali. Pri týchto všetkých predstavách sa naozaj nečudujem, že množstvo mladých do divadla chodí len keď musí. Vzťah takýchto ľudí ku kultúre je negatívny. Pritom existuje veľa kvalitných inscenácií, ktoré by mladých zaujali, no školy sa im vyhýbajú. A to bohužiaľ len preto aby si mohli urobiť "fajku" v učebných plánoch.
Na druhej sú tu ľudia, ktorí navštevujú divadlo kvôli akejsi pomyselnej spoločenskej prestíži. Samozrejme vždy vytiahnu svoje najdrahšie róby, zásadne si vyberajú inscenácie od renomovaných režisérov s hviezdnym obsadeným, ktoré sú "zaručene" známkou kvality..... Často sú to nadšenci seriálov a svojou návštevou predstavenia si spestrujú svoj stereotypný večer v papučiach pred televízorom, najlepšie s pivom v ruke, večerom stráveným v divadle s vínom v ruke cez prestávku. Chápem, že množstvu teenagerov, ktorí sa snažia rebelovať a byť nezávislí musí byť z takýchto typov ľudí zle. Aj mne veľmi často býva. Netreba však zabúdať na to, že je tu aj skupina ľudí čo chodia do divadla za kvalitným umeleckým zážitkom a najmä za kontakt so živými ľuďmi, ktorí je pre mňa osobne na divadle najdôležitejší. Bez spojenia či presnejšie nemého dialógu javiska s hľadiskom by to nemalo zmysel.
A verím, že osobné stretnutie s ľuďmi nie je prežitok ani dnes keď si život bez internetu a mobilov nevieme predstaviť.

 Blog
Komentuj
 fotka
jaro1991  16. 9. 2010 21:25
vyborne! aj ja tam rad chodim, naposledy v utorok na Hollyroth, bolo to velmi zaujimave, sice tazke, ale Roth zahral posledne chvile Jana Holleho velmi, velmi dobre.



Jedine co sa mi nepaci, je ze trochu kritizujes ludi, ktori idu na zname veci, oblecu si najlepsi oblek / saty, a piju vinko, a paci sa im ten pocit byt v spolocnosti... - vo vysokej spolocnosti...



Moj nazor na vec je ten, ze do divadla ide clovek kvoli predstaveniu, ale predsa to ma aj nieco kulturne, spolocenske a (bohuzial) snobske. Divadlo, opera, balet... to vsetko vzniklo pre zabavu vyssej vrstvy, a preto sa aj do dnes zachovala tradicia, ze clovek si neoblecie rifle a tricko, ale smoking, a zena si da suknu ci saty... podla mna to je tradicia ktoru by sme mali dodrzat, a to, ze z divadlom sa spaja aj neaka spolocnost tiez nie je zle...



Ako priklad dam metalovy koncert. Ked tam dojdem, tak automaticky som v istom kruhu spolocnosti... a tak isto by som mal dbat na oblecenie. V obtiahnutom ruzovom tricku s napisom "2 sweet 4 you" by som dostal za 5 minut jednu na hubu... jednoducho sa to nehodi. Ale suhlasim, ak hovoris, ze ten hlavny dovod by malo byt to predstavenie, ten zaujem o kulturu, a umenie, a nie tato spolocenska omacka okolo toho...
 fotka
pituska  17. 9. 2010 12:57
V zasade nemam nic proti ludom co sa divadla pekne oblecu. Ved na tom nie je nic zle a nikomu to neberiem. A nevadi mi ked sa ludia chovaju kultivovane, bola by chyba tak nerobit. Ale ked tam niekto pride v rifliach a tricku tak sa nic nedeje. Skor mi vadia ludia co si mylia divadlo s modnou prehliadkou a hraju sa na nieco co nie su. Pozeram sa na to ako na vec, ktora mnohych,najma mladych, moze odradit. Ale zase je to len moj uhol pohladu, ktory nemusi byt spravny.



Inak na Hollehorotha sa chystam aj ja. Robo je podla mna jeden z najvacsich talentov ake na SK mame tak dufam,ze nesklame ani tento raz.
 fotka
sarah_whiteflower  5. 3. 2011 10:14
Veľmi sa mi páčil tento článok! Ja osobne divadlo milujem, či už vyobliekaná alebo nie. Aj keď samozrejme sama za seba môžem povedať, že pre mňa je divadlo KONEČNE RAZ príležitosťou pekne sa obliecť (čo najkrajšie sa obliecť!) a to bez toho, aby sa na mňa ľudia okolo divne pozerali. Rozhodne si však pod tým nepredstavujem, že by som mala svoj šatník meniť iba preto, pretože idem ZASE do divadla, väčšinou chodím stále v tom istom. A samozrejme na inscenácie, ktoré ma zaujímajú, môžem sa vykašľať na to, či to hrá niekto známy alebo neznámy, ja som vyrastala na zvolenskom DJGT, ja si na známych nepotrpím.



V Nitrianskom divadle, o ktorom si písala vo svojom druhom blogu, som ešte nebola. Chystám sa s kamarátkou KONEČNE koncom mesiaca prvý raz a som veľmi zvedavá, čo naň poviem. O DAB sa veľa hovorí, že je veľmi dobré, tak uvidíme, či "dostojí" svojej povesti



Mimochodom, ty si z Nitry? Alebo respektíve, študuješ tu?
Napíš svoj komentár