ešte stále mám v živej pamäti, ako to všetko začalo.

príchod do Prahy autobusom o pol siedmej ráno, hľadanie intráku, ubytovanie, knižnica no a potom ja - čerstvá prváčka - stojaca nad obrovskou kopou kníh na mojom novom intrákovom písacom stole. začala som si listovať v Čihákovej anatómii a získala pocit, že sa to vživote nemôžem naučiť.

nasledovali krušné mesiace s heslom "som v Prahe - idem hľadať najlepší podnik, kde bude super zábava a tú školu snáď nejak dám". 18-ročná nevycválaná žaba ale to som vlastne v podstate ešte aj teraz, hoci o takmer 6 rokov staršia. akcie typu "musím z klubu rýchlo dobehnúť na intrák, pretože je pol siedmej ráno a o ôsmej mám cviká a potrebujem veci" vôbec neboli výnimkou. stále sa na tom smejem.

nuž, koniec letného semestra už nebol taký veselý, šlo mi o krk a len tak-tak som urobila všetky skúšky. polovica spoluziakov vyletela. bol to čudný pocit, že niektorých ľudí už v krúžku proste neuvidíte. zaprisahala som sa, že odteraz sa začnem seriózne učiť.

realizovala som to dost kostrbato, nasledovali roky, v ktorých som niektorými skúškami doslova preplávala, ani som nevedela ako, no a iné boli tvrdo vykúpené "potom a krvou" pri nekonečnom sedení nad knihami.

patola bola zlomom. na konci tretiaku. neviem prečo som ju robila na tretí pokus, keď ma vlastne celé tie dva semestre tak strašne fascinovala. možno to bolo tou hrôzostrašnou morbídnosťou učebnej látky, možno tým, že v jesenných mesiacoch bol patologický ústav jediným miestom v Albertovskom "údolí", kde aj napriek rannej snahe slnka zaliať všetky budovy svetlom a teplom ostával tvrdošijne ako posledný zahalený do hustej hmly a vysoké topole, ktorým bol obklopený, sa smutne kývali do rytmu vetra. bledomodrá omietka mu na kráse nepridala, dojem melanchólie so smrtonosným nádychom bol dokonalý.

avšak po úspešnom zložení tejto poslednej "teoretickej" skúšky nasledovali dva ročníky klinickej praxe v príjemnom prostredí rôznych nemocničných oddelení, od všetkých pododdelení interny cez neurológiu, radiodiagnostiku, onkológiu, chirurgiu, psychiatriu, ortopédiu až niekam úplne na koniec, do bodu, kde boli vyčerpané všetky možnosti aspon v kocke nám ukázať, čo dnešná medicína ponúka. skúšajúci boli mierni, na rozdiel od zasmušilých dedov sediacich v teoretických ústavoch, pretože boli vačšinou i lekármi pracujúcimi so skutočnými pacientmi, nielen so štatistikami a definíciami, čiže nemali čas rozvíjať kratochvíle typu vyhadzovanie a opätovné úmorné skúšanie študentov. kto vedel základy a mal logické myslenie, urobil to.

videla som veľa trpiacich ľudí. takých, ktorým práve povedali, že majú nevyliečiteľný nádor, iní už o tom vedeli a odovzdali sa do rúk lekárov a osudu, mladých so zlou prognózou, pacientov po infarkte, za ktorých dýchali už len prístroje, rôzne životné osudy, neuveriteľné zvraty, zázraky, úsmevy i plač, nádej i sklamanie, narodenie i prichádzajúcu smrť. od novorodencov po babičky a dedkov. od neposedných detí cez ustarostené matky po ľudí, ktorí bez slov dožívali na nemocničnej posteli.

"neléčíme diagnózu/rentgen/laboratorní nález, ale PACIENTA".
"primum non nocere - hlavně neškodit".

mala som skvelých kantorov, myslím že do života mi dali veľa. viete, také tie veci, ktoré sa nedočítate v knižkách.

akurát vás nikto nenaučí, ako máte pacientovi povedať, že umiera, matke, že jej malé dieťa je vo vážnom stave, príbuzným, že ich otec či syn už nie je medzi živými. ako sa správať k zúfalému človeku, ktorý sa pred vami zosype a vám sa chce plakať spolu s ním. a predsa nesmiete. musíte dávať nádej, nech je jej plamienok akokoľvek malý, musíte v tom človeku vzbudiť chuť bojovať a urobiť všetko preto, aby ste mu pomohli.

je to ťažké, čakajú ma štyri štátnice. tú piatu z chirurgie mám už úspešne za sebou. a ešte nejaké malé skúšky. proste koniec, nič nenasleduje, žiadne ďalšie prázdniny, žiadne obavy z ďalšieho ročníka. je to ako beh k okraji priepasti, po ktorom nasleduje voľný pád. otázka je, ako skončí.

uvžujem nad prácou v nemecku. mám nejaké ponuky, potrebujem zamakať na jazyku. skúsim to.

chcem využívať svoje vedomosti na pomoc ľuďom.
chcem byť dosť silná na to, aby som mohla silu dodať aj im.
chcem pre svet niečo urobiť, prispieť svojim zrnkom, aby sa medicína pohla aspoň o maličký krôčik ďalej.
chcem byť dobrou lekárkou, snažiť sa na sebe pracovať.
chcem...

mám pocit, že vovnútri som stále dieťaťom, takým istým, aké v posledné dni vídavam na predštátnicovej stáži z pediatrie. je tam to vedomie obrovskej zodpovednosti a zároveň otázka, či to zvládnem.

niečo mi hovorí, že pokiaľ ostanem človekom, ktorý verí vo svoje sny, nebude prekážky, ktorá by sa nedala prekonať.

ale veď uvidíme.

 Blog
Komentuj
 fotka
ceresienka  10. 11. 2010 23:02
pekne, ak je to všetko pravda, tak držím palce!
 fotka
kaylee  10. 11. 2010 23:02
@perkele tuto aha citaj!!!
 fotka
quatrefoil  10. 11. 2010 23:40
gratulujem ti ku krásnemu úspechu a dúfam, že aj ja budem môcť o necelých šesť rokov napísať takýto blog
 fotka
farfala  10. 11. 2010 23:53
nadhera
 fotka
d170  11. 11. 2010 00:27
Držím Ti palce, nielen pri skúškach, ale aj neskôr, z Tvojho písania vidno, že to bol asi Tvoj sen a že budeš robiť niečo, čo ťa bude napĺňať
 fotka
borlabulabarbula  11. 11. 2010 00:55
pekny clanok..a napodobne,drzim palce
 fotka
azizi  11. 11. 2010 17:05
Z Čiháka sme sa aj my učili (ale ja som na biológii). Krásny článok. Keď človek vie aký je jeho cieľ a ide si za ním, tak ho to dokáže neskutočne napĺňať a aj mnohé prekážky tak zvláda ľahšie. A ja mám práve pocit, že som teraz odbočila z tejto cesty a nenechá ma to preto takmer na nič iné myslieť...

A inak vážne ťa obdivujem, ja by som niečo také asi nedokázala...

Môžem sa spýtať, prečo si sa rozhodla pre Prahu? A či si spokojná s týmto rozhodnutím?
 fotka
anitchka  11. 11. 2010 19:03
pekne napisane .. aj ja rozmyslam nad medicinou, hoci u mna je to este pomerne daleko a dost otazne ci budem mat sancu dostat sa tam ale ved...uvidime
 fotka
peculiar  11. 11. 2010 19:11
@azizi vzali ma do kosic, bratislavy a prahy, co by si si vybrala ty? proste som vyuzila moznost, ktora sa mi ponukala, karlovka je navyse najlepsia univerzita v byvalom ceskoslovensku, takze volba bola jasna. chcela som vypadnut za hranice a skusit, ake je to inde. urcite som spokojna a nikdy som to neolutovala, dalsi ciel je nemecko a myslim ze clovek s pevnou volou a "tvrdym zadkom" tie prve tri roky zvladne urcite, otazka ale je, ci ho to bavi. ak nie, tak to nema zmysel.
10 
 fotka
lordjogi  11. 11. 2010 23:37
Podla obsahu clanku sudim ze si studovala na 1. LF UK nie? Ja som tam teraz prvak a je to dost o hubu
11 
 fotka
peculiar  12. 11. 2010 14:28
@lordjogi presne tak, vy mate uz ten hrozny kreditny system, my sme boli posledny rocnik, ktory to mal este ako-tak normalne po nas uz prisli ludia, ktori zacali lietat hned po prvom semestri.
12 
 fotka
grietusha  1. 2. 2011 17:22
mňa to rozrevalo

ok, ok, utieram slzu a idem sa ďalej učiť, lebo Brno MU taktiež nie je flákareň
13 
 fotka
peculiar  1. 2. 2011 17:35
@grietusha ja som tiez velakrat plakala ale cloveka to casom zoceli a uz to vsetko neberie tak tragicky a ty si tiez na medine?
14 
 fotka
grietusha  1. 2. 2011 17:40
@peculiar nie, nie, medina by ma nebavila. asi. ja neviem. niekedy mám pocit, že by ma bavilo všetko

v každom prípade som takzvaný umenovedec a filozof.
15 
 fotka
peculiar  1. 2. 2011 17:44
@grietusha a ked skoncis, akym smerom sa planujes uberat? ci este nevies? btw mas dobry vkus na spisovatelov, tiez je mojim naj
16 
 fotka
grietusha  1. 2. 2011 17:57
@peculiar potom odídem na Island pásť ovce a ľudia mi budú platiť za to, keď im niečo porozprávam
17 
 fotka
burn  7. 5. 2011 22:50
jéj, práve som našla motiváciu pred prvým veľkým skúškovým
18 
 fotka
burn  10. 1. 2014 20:24
@17 cas neuveritelne leti!

sem by som pokojne mohla skopirovat koment, ktory si prave napisala k mojmu. ten o podobnosti

tiez mam pocit, ze mi do tolkych veci treba este dorast, no zaroven tusenie, ze by sa to vsetko mohlo (casom) podarit
19 
 fotka
peculiar  10. 1. 2014 20:49
@burn hej, bezi to rychlo

vidim ze vo svoje sny som verila aj pred 3 rokmi a naivna som tiez stale, takze to sedi moje "inner child" ostalo zachovane aj napriek krutej realite vsedneho dna.

pokial citis, ze rasties a nestagnujes, tak je to myslim v poriadku

je zaujimave si to po sebe citat, nie je uplne na skodu zaznamenat si raz za cas svoje myslienky.
20 
 fotka
barky  6. 7. 2014 23:59
super blog
21 
 fotka
luc.ka  9. 12. 2014 10:47
Hej toto je aky stary blog uz

A ty si lekarka?
22 
 fotka
expresia  9. 12. 2014 10:51
Super. Zas ďalšia pozitívna motivácia.

Držím palce
23 
 fotka
sheily  9. 12. 2014 11:09
Hiii to je jaky staryyy blog.. mozem sa opytat co robis teraz? si v tom nemecku?
24 
 fotka
edryan  9. 12. 2014 11:10
Dúfam že si videla celého dr.housa inak gratulujem a držím palce naďalej
25 
 fotka
peculiar  9. 12. 2014 21:21
@sheily nene, bola som leniva sa naucit jazyk, takze som nakoniec zvolila pohodlnejsiu alternativu a ostala som v prahe
26 
 fotka
corwinuss  28. 12. 2014 23:37
@peculiar Ta patola to som veru pocul, ze brutus je to, ze anca nic proti tomu A 1. LF fuha to je uplny polcas rozpadu ze ? Ale ja uz proste to berem tak, ze nikoho nevyrazia kto sa uci A som happy, ze ancu mame 3 semestre a ze teraz jarny semester, ktory je vraj easy vyuzijem na ucenie ance Aj tak to je odvaha si uzivat na medine Ja som tento semester nikam nevyliezol, ale zas ak zrobim teraz chemiu tak mam mesiac volno A aspon u nas ti ludia na teoretickych ustavoch su fajn. Praveze lekari mi pridu taky, ze kopu veci robia naucene bez toho aby vedeli aky je toho princip a ti pani z teoretickych si to vsetko zdôvodnia fyzikalne, chemicky. Este to hadam niekedy porovnam ak preleziem tretiakom Ale celkom fajn blog. Dobre sa to cita kedze je to tak trochu z prostredia, ktore sa mi pomaly stava domovom. A to si pisala ked si akurat spravila rigoroznu ci?
27 
 fotka
peculiar  29. 12. 2014 19:22
@corwinuss to si uz nepamatam, kedze tento blog som pisala pred 4 rokmi

a ver tomu, ze vela veci nejde chemicky ani fyzikalne zdovodnit, pretoze existuje mnozstvo pacientov, ktori nezapadnu do ziadnych pouciek a u ktorych choroby prebiehaju atypicky ci komplikovane. sice je pekne, ze na skole nas ucia o roznych nosologickych lednotkach, ale ti ludia maju casto viac chorob dohromady, ktore sa navzajom ovplyvnuju. ale ved uvidis v klinickych rocnikoch dolezitejsie je dokazat si vedomosti pospajat a aplikovat, nez vediet vsetko do bodky a nebyt schopny to vyuzit. urcite vsak existuju premianti, ktori si zvladaju zapamatat kvanta informacii a zaroven vysypat z rukava vycerpavajuce diferencialne diagnozy a la doktor house. ja sa v klinickej praxi potrebujem hlavne rychlo rozhodovat, byt schopna odhalit akutne zivot ohrozujuce stavy a poslat pacienta na prislusne odborne pracovisko, ak nieco take hrozi. ale velmi zalezi od toho, aky odbor si zvolis. zakladne postupy su viacmenej stale rovnake.
28 
 fotka
mmajuskaa3  20. 9. 2015 22:56
29 
 fotka
antifunebracka  2. 8. 2018 16:38
Ako sa lekári stavajú k problematike eutanázie? A vôbec, píš viac!
30 
 fotka
peculiar  17. 8. 2018 10:39
@antifunebracka teraz som na materskej, takže mám iné starosti
Napíš svoj komentár