Nemám rada zimu a tmu. Minimálne ďalších 5 mesiacov sa zrejme bude niesť v znamení zhoršeného spánku, obmedzenej chuti k jedlu, nálady na bode -250 a pocitu uväznenia v desivom každodennom stereotype. Šedivý bludný kruh bez šance na vyslobodenie. Presne tak, ako niekoľko posledných rokov.


Občas sa pohrávam s myšlienkou, že si prechodne nasadím antidepresíva. Stačí si napísať recept. Aj presne viem, ktorý preparát by som zvolila. Veď to robia aj niektorí moji kolegovia. Ale ja nemám rada jednoduché riešenia. A naviac som aj tak trochu masochista. Hľadať vnútorné príčiny negatívnych pocitov, čeliť im a naučiť sa s nimi zaobchádzať býva zdĺhavé a často aj veľmi bolestivé. Asi sa do toho opäť pustím. Ešte stále je nádej.


Zmena ročného obdobia priniesla aj zmenu oddelenia. Teraz mám každý deň na starosti svojich 12 až 20 babičiek. Vačšina z nich je dementná, takže ak si aspoň raz týždenne pri vizite spomenú, kde sme a aký je približne dátum (niekedy aspoň rok a ročné obdobie), tak ich chválime. 

Super.

Klasicky vek 80+, slobodná/rozvedená/vdova, bezdetná, príbuzní veľmi vzdialení/nie sú/nestýka sa s nimi. Babka si nažíva vo svojom byte (ako starousadlík často na celkom lukratívnej adrese), postupne stráca sebestačnosť a zhoršuje sa jej pamäť. Pokiaľ má ochotných susedov či známych, môže to ešte nejakú dobu slušne zvládať.

Ale raz to príde. Buď sa stratí niekde na ulici a netrafí domov, alebo ju privezú z bytu, kde skoro zomrie hladom, pretože sa jej zle hýbe a nemá jej kto nakúpiť či upratať. A tvrdošijne trvá na tom, že sa o seba postará. Niekedy je ťažké prijať pomoc. Diagnóza demencia, strata sebestačnosti, nedobrovoľná hospitalizácia, stabilizácia stavu, domov dôchodcov. 

Desí ma, aké uniformné sú tie príbehy. Jeden ako druhý. Niekedy prosby o čo najrýchlejší odchod zo sveta.  90ročné osamelé ženy po pokusoch o samovraždu. Nasadí sa vhodná liečba a o 2-3 týždne rozkvitnú. V teple, čistej posteli, s pravidelnou stravou, 24hodinovou starostlivosťou a spoločnosťou ľudí, ktorí počúvajú ich historky z mladosti. Niekedy stačí fakt "málo".

~~~~~~

"Přišel za vámi nějaký pan B.". 

Kto? 

Keď vošiel do dverí, chvíľu mi trvalo, než som si spomenula. Asi 2 roky dozadu, mladý schizofrenik. Bolo to na inom oddelení, odvtedy som o ňom nepočula. A teraz? Vraj mu nie je dobre, neberie lieky a asi nemá ani zdravotné poistenie. Vysvetlila som mu, že sa mu nemôžem venovať, dala kontakty na krízové centrá a vypoklonkovala som ho z vyšetrovne. Neviem čo si myslel. Ak by za mnou mali chodiť všetci pacienti, ktorých som mala v špitále v minulosti na starosti, tak by mi nestačilo ani trikrát dlhšia pracovná doba. Ktovie kto mu povedal, kde teraz pracujem. Naštval ma.

Vo štvrtok sa opäť ukázal, ale bola som na vizite, takže sestričky ho za mnou nepustili. Vraj sme mali mať o 11tej schôdzku. Vtedy mi konečne došlo, že je opäť psychotický. Úspešne ma integroval do svojho bludného systému.

Dnes poobede mi upratovačka čosi priniesla. Nechcel ísť ďalej, len mi to po nej poslal. Sáčok so zoschnutým pečivom, v ktorom bolo pár strúčikov cesnaku a nasypaný mak. Prázdny diár z roku 2012 a prázdny poznámkový blok veľkosti A4. Ukrajinská modlitebná knižka s obrázkami svätých. V diári zasunutý malý papierik, na ktorom bolo lámanou češtinou napísané, nech sa mu ozvem, ak nemám priateľa. Bum Bum. Smajlík.

Predpokladám, že sa u nás ešte objaví. V tom prípade sa ho pokúsim na chvíľu zabaviť. Zatiaľ zavoláme ošetrovateľov z centrálneho príjmu a potom ho tam odprevadia.  Už teraz viem, že sa mu to nebude páčiť. 


 Blog
Komentuj
 fotka
thrwtchr  5. 11. 2015 11:00
Jo, jo. Vyvíjame maximálne úsilie, aby sme boli normálni.

P.S.: Schizofrénia neexistuje.
 fotka
relieforsaddist  5. 11. 2015 15:04
@thrwtchr prečo si myslíš že neexistuje ?
 fotka
lovingmemory  5. 11. 2015 15:21
@thrwtchr a co to potom je ak nie schizofrenia?
 fotka
thrwtchr  5. 11. 2015 22:41
@relieforsaddist @lovingmemory Čo je pre jedného šialenstvo, je pre niekoho ďalšieho jeho realita. Schizofrénia ako učebnicová definícia možno existuje, ale až pričasto sa za schizofrenikov označujú osoby, ktoré sú skrátka senzibili / vnímaju niečo, čo iní nie. Takéto javy je zaužívané označiť nejakou nálepkou a zavrieť do priečinka spolu s ostatnými "inými". To, že ich dajú do jedného priečinka ešte neznamená, že sa v ňom ocitli z rovnakého dôvodu. Život je pestrý a ak by sme mali byť spravodliví, potrebovali by sme miliardy priečinkov na zapriečinkovanie všetkých tých bláznov, kt. chodia/chodíme po tejto planéte. Dúfam, že je tento výťažok z môjho terajšieho nahliadania na túto problematiku (disharmonické stavy a zmenené stavy vedomia) zrozumiteľný.
 fotka
nanaxneechan  5. 11. 2015 23:15
Každý žije vo svojom matrixe. Thumb up, pútavé čítanie.
 fotka
lovingmemory  6. 11. 2015 05:30
@thrwtchr poznas aj nejakého schizofrenika? lebo podla mna ked niekto veri, ze je jezis a podobne haluze tak tooo uz neni moc mimo psychiatrie
 fotka
peculiar  6. 11. 2015 08:36
@thrwtchr schizofrenia nie je len o disharmonickych stavoch a zmenenych stavoch vedomia. a nie je to len o ucebnicovej definicii ale o konkretnych ludoch s touto diagnozou, ktori kvoli tomu maju v zivote zavazne problemy. bludy a halucinacie su jedna vec, druha vec je, ze pokial sa ochorenie efektivne nelieci, rozvija sa v mnohych pripadoch tzv. negativny syndrom - oplostenie emocii, tendencia k socialnej izolacii, apatia, nechut k cinnosti, ochudobnenie recoveho prejavu. k tomu sa pridavaju poruchy sustredenia, pamati, exekutivnych funkcii (t.j. schopnost planovania). nie nadarmo doktor kraepelin koncom 19. storocia toto ochorenie pomenoval "dementia praecox", t.j. predcasna demencia, ktoru pozoroval u mladych ludi, pretoze vdaka negativnemu syndromu a pritomnym porucham kognicie u (vtedy neliecenych - prve lieky vynasli az v polovici 20. storocia) psychotikov to tak posobilo. je to zavazne invalidizujuce ochorenie, ktore si zasluzi spravnu diagnostiku a liecbu, pretoze pokial ma pacient lieky, ktore mu sedia, moze slusne fungovat. vrchol vyskytu prvej epizody schizofrenie je medzi 20. a 30. rokom, takze tym padom postihuje mladych ludi, ktori kvoli tomu casto nemozu realizovat svoje zivotne ciele a musia zacat zas od zaciatku, s cim sa velmi tazko vyrovnava (casto napr. kvoli tomu nedostuduju, nie su schopni sa zamestnat) a uzdrava je nezriedka zlozita. ked liecba nie je vcasna a efektivna, dochadza k chronifikacii bludov, tym ludom casto ostane paranoidita, nedovera k okoliu a isto chapes, ze vo svete, ktory uz viac nie je bezpecnym miestom, sa neda velmi dobre existovat. takze ano, je to pre niekoho realita, ale velmi znevyhodnujuca a poskodzujuca. riziko samovrazdy je najvacsie v prvych rokoch ochorenia. to, ze sa pojem "schizofrenia" pouziva casto v uplne mylnom kontexte a bohuzial i v pejorativnom vyzname, je urcite pravda. ale tvoje zlahcovanie tiez nie je na mieste.
 fotka
thrwtchr  9. 11. 2015 19:53
@lovingmemory
Áno, poznám osoby, ktoré súčasná medicína označuje ako schizofrenikov/-čky.
A neviem, ako súvisí "ked niekto veri, ze je jezis a podobne haluze" so schizofréniou. Každopádne, Ješua Ha-nocri a svätí a osvietení a čojaviem kto ešte boli väčšinou perzekuovaní a prenasledovaní, keď prišli na Zem a nevedeli, ako to tu chodí (alebo až pridobre vedeli a priniesli sem Svetlo práve preto).
Hocikto, s kým sa rozprávaš, môže mať práve taký istý potenciál, alebo toho môže mať preskákaného naozaj dosť - akurát, že také osoby. keď si nedajú pozor, chytávajú zložky verejnej bezpečnosti a vyhlasujú za bezprizorné.
Navyše, ako môžeme vedieť, či práve takzvaný blázon nenesie v sebe Kristov impulz?
Alebo ešte inak: či sa to nehrá nejaký umelec alebo investigatívny reportér role-play, aby zistil, ako to chodí na takej psychiatrii?

@Peculiar Zmenené stavy vedomia nie sú nijaké "len", sú práveže dosť na to, aby postupne alebo v nárazoch (násilné rozšírenie vedomia napr. za použitia drog) pretvárali celé naše vnímanie reality. @5 je výstižné. Znamená to, že si svoje vlastné univerzum, kt. si spolutvoríš myšlienkami, afirmáciami a inou cerebrálnou aktivitou. Skôr súhlasím, než nesúhlasím. Aj keď nie všetko sa manifestuje práve tak, ako by sme si priali, niekde vo vnútri (ak to dusíš) alebo navonok (keď to popustíš) sa to prejaví.
O schizofrénii toho mám trochu načítaného a trochu zažitého a poznám aj jej starší názov a staršie spôsoby liečby a osoby "pred" a "po" liečbe a aj temnejšiu stranu mince "psychohygieny verejnosti". Nepochybujem o tom, že sa na akademickej pôde príde ešte s ďalšími rozvetvenými diagnózami, ktoré umožnia farmaceutickému priemyslu prísť s novými neuroleptikami, ktoré budú ešte efektívnejšie. Napokon sa možno dokonca prestanú používať elektrošoky.
Ohľadom "mylného kontextu", viem o jednom skvelom príklade: morálna schizofrénia (Gary Francione: Introduction to Animal Rights: Your Child or the Dog?), čiže spôsob, akým zmýšľame o zvieratách. Francione si používanie toho pojmu obhajuje tým, že predkladá porovnanie: tvrdiť, že morálna schizofrénia stigmatizuje klinických schizofrenikov je podobné, ako tvrdiť, že "feťáctvo sa šíri ako rakovina" stigmatizuje pacientov s rakovinou.
Nodobreidemďalej
#bye #yolo
 fotka
bludiacient  12. 12. 2015 19:36
Úspešne ma integroval do svojho bludného systému.

Viem že v kontexte článku nemá táto veta pozitívny náboj, a možno v žiadnom kontexte.... ale aj tak sa mi páči a zapísal som si ju
10 
 fotka
antifunebracka  27. 5. 2016 16:23
@thrwtchr Možno keby si o tom mal načítané viac, než len trochu a prestal očividne holdovať látkam otupujúcim vedomie, nepísal by si tu tak z cesty.
11 
 fotka
thrwtchr  6. 6. 2016 14:24
@antifunebracka Holy shit. Tak odkaz ma na nieco, prosim, nech sa priucim. Alebo by sa mozno niekto mal nieco oducit.
12 
 fotka
antifunebracka  6. 6. 2016 16:46
@thrwtchr Možno začať študovať psychológiu od podlahy, nie len čo si kdesi vygooglil, začul. Vieš, mám pocit, že celú situáciu si predstavuješ tak, že človek povie "víly existujú" a hneď naňho naskáče 34 cvokárov, začnú doňho sypať prášky a zatvárať ho do vypolstrovanej cely.
13 
 fotka
thrwtchr  13. 6. 2016 18:57
@antifunebracka Situacia, ktoru si opisal, nie je zas tak daleko od toho, ako to byva. Dokonca staci pouzivat symbolizmy a opisovat aktualne myslienkove procesy na to, aby niekomu predpisovali prasky a drzali ho na psychiatrii.
Mozno si len robis vyhnutelne domnienky ohladom mojich skusenosti a ohladom toho, co uz mam precitane. Tak este raz a inaq, je nieco konkretne, tzasadne, co by si vedel odporucit na zaklade svojich vedomosti a zo svojej perspektivy?
14 
 fotka
antifunebracka  14. 6. 2016 16:53
@thrwtchr Kde to tak býva? Ja som o takých prípadoch nepočul, ale ak ty hej, tak máš skúsenosti s riadnymi amatérmi. Skôr mi to pripadá, akoby ti možno aj oprávnene cvokári v minulosti niečo zistili a ty si to zubami-nechtami nechceš pripustiť (čo je tiež čaSTý jav).
Napíš svoj komentár